Nieuws Duurzaamheid

'Verduurzaming essentieel voor toekomstige economie en ondernemerschap'

In het licht van de toenemende urgentie van de klimaatcrisis, roept expert Wouter Scheepens, directeur-bestuurder a.i. van MVO Nederland, op tot 'ondernemingsklimaatverandering'. Hij wijst op de wereldwijde gevolgen van klimaatverandering, zoals de recente hittegolven in Zuid-Europa.

Van onze redactie 27 juli 2023

Klimaat mvo bedrijven economie duurzaamheid

Foto: Shutterstock

,,Het huidige ondernemingsklimaat in Nederland is te eenzijdig gericht op financiële groei en te weinig op duurzaamheid en de realiteit van het klimaatprobleem", aldus Scheepens.

Volgens hem worden 'de verwoestende effecten van klimaatverandering' steeds duidelijker en tasten diverse delen van de wereld aan. ,,Hittegolven in Zuid-Europa worden door experts beschouwd als bijna onmogelijk zonder de invloed van klimaatverandering. De alarmerende situatie vereist onmiddellijke actie vanuit het bedrijfsleven om een positieve impact op het milieu en de samenleving te waarborgen."

Lees ook: De rol van data: hoe Duurzaamheidsmonitor van Yuki en SmartTrackers het mkb helpt vergroenen

Verduurzaming essentieel voor toekomstige economie en ondernemerschap

Scheepens uit kritiek op het huidige ondernemingsklimaat in Nederland, waarin de focus voornamelijk ligt op financiële groei en te weinig op duurzame maatregelen. ,,Het lijkt erop dat bedrijven comfortabel vasthouden aan 'business as usual', terwijl de harde realiteit van klimaatverandering, milieudegradatie en sociale ontwrichting wordt genegeerd. Het is van groot belang dat ondernemers zich bewust worden van de dringende behoefte aan verandering om de negatieve gevolgen van klimaatverandering te beperken."

MVO Nederland benadrukt dat verduurzaming essentieel is voor de toekomstige economie en het voortbestaan van ondernemerschap, aldus Scheepens. ,,Een duurzaam ondernemingsklimaat is cruciaal om de economie en maatschappij veerkrachtig en weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Een duurzame economie biedt kansen voor groei en innovatie, terwijl het tevens bijdraagt aan een gezonde leefomgeving voor de huidige en toekomstige generaties."

Lees ook: Investeerder kiest vaker voor startup met duurzaamheid hoog in het vaandel

'Ondernemingsklimaatverandering in verkiezingsprogramma's'

MVO Nederland en partners zijn vastbesloten duurzaamheid te bevorderen en hebben de Nieuwe Economie Index (NEx) geïntroduceerd als leidraad op zeven belangrijke thema's. Scheepens: ,,Deze index fungeert als kompas om duurzame doelen te bereiken en de transitie naar een toekomstbestendige economie te stimuleren. De NEx richt zich op onderwerpen zoals energie, biodiversiteit, inclusiviteit en eerlijke handel."

Met het oog op de komende verkiezingen roept Wouter Scheepens politieke partijen op ondernemingsklimaatverandering op te nemen in hun verkiezingsprogramma's. ,,Het is van cruciaal belang dat de overheid normen vaststelt, kosten van vervuiling en oneerlijkheid bij veroorzakers legt en belangrijke innovaties ondersteunt. Alleen door een gezamenlijke inspanning van bedrijven, overheid en maatschappij kunnen we de natuur redden en ondernemers oneindig laten ondernemen in een duurzame economie. MVO Nederland zal blijven lobbyen en haar stem laten horen om deze verandering te bewerkstelligen."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws