Nieuws Duurzaamheid

Pieter Pot pioniert met circulaire wijnfles: 'Glas een van grootste CO2-footprints onder verpakkingsmaterialen'

Verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot introduceert de circulaire wijnfles. Deze fles stoot 36 procent minder CO2 uit dan een reguliere wijnfles, aldus het bedrijf. Pieter Pot is de eerste in Nederland die start met hervulbare wijnflessen en een gevarieerd aanbod van zes varianten biologische wijn. Daarnaast introduceert de duurzame onderneming hervulbare bierflesjes gevuld met biologisch en aardgasvrij geproduceerd speciaalbier. Pieter Pot hoopt met de circulaire wijn- en bierflessen dit jaar 200.000 verpakkingen te besparen.

Van onze redactie 24 mei 2022

Pieter Pot ciculaire wijnfles bierfles statiegeld

Foto: Pieter Pot

Lees ook: Jouri Schoemaker (Pieter Pot): 'Een echte innovator is niet 'markt gedreven', maar drijver van de markt'

100 procent biologische wijn in circulaire fles

Wijn in herbruikbare flessen bestaat nog niet in Nederland, terwijl glas een van de grootste CO2-footprints heeft onder de verpakkingsmaterialen. Jouri Schoemaker, ceo van Pieter Pot: ,,Glas wordt vaak gepositioneerd als duurzame keuze, terwijl het enorm veel energie kost om glas te recyclen, wat resulteert in een hoge CO2-uitstoot. Vanuit onze missie om afval de wereld uit te helpen, vonden we het hoog tijd op dit gebied met een alternatief te komen en daarom lanceren we nu de allereerste circulaire wijnfles. Gemiddeld hervullen wij een wijnfles zes keer, met biologische wijnen van een vooraanstaand Duits wijnhuis.”

Pieter Pot liet een Life Cycle Assessment (LCA) uitvoeren voor circulaire wijnflessen en daaruit blijkt dat het herbruikbare systeem 36 procent minder CO2 uitstoot dan het wegwerpsysteem.

Lees ook: Trrrring, daar is Loos, de verpakkingsvrije mobiele supermarkt

100 procent biologisch en aardgasvrij speciaalbier

Pieter Pot introduceert komt tevens met een statiegeldsysteem voor speciaalbier. Statiegeld op bierflesjes is niet nieuw maar een volledige ommezwaai naar statiegeld op álle speciaalbieren ontbreekt in de sector. Door een statiegeldsysteem kunnen bierflesjes gemiddeld wel 25 keer worden hergebruikt.

De markt voor speciaalbier groeit nog altijd en daarom is een statiegeldsysteem volgens Schoemaker extra belangrijk: ,,In 2021 werd in Nederland een kleine anderhalf miljoen hectoliter speciaalbier verkocht. Dat zijn zo’n 1 op de 8 verkochte bierflesjes, waarvan het leeuwendeel in de glasbak belandt.” Het statiegeldsysteem moet dit terugdringen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws