Aangeboden door ING Nederland

Branded Content Duurzaamheid

Planten zuiveren afvalwater: La Trappe, duurzaam gebrouwen trappist

Elke bierliefhebber kent La Trappe, een speciaalbier gebrouwen door monniken. Maar wat voor alle brouwers geldt: één liter bier kost zeven liter water. Zes liter afvalwater: dat moet beter kunnen, dacht broeder Isaac. Sindsdien is duurzaamheid speerpunt in de abdij.

Van onze redactie 24 september 2019

Ondernemen en geloven gaan hand in hand in Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot, buurgemeente van Tilburg. Broeder Isaac, zakelijk leider van de brouwerij, weet wat de monniken te doen staat: “Wij hebben de schepping in handen gekregen van God en moeten daar goed voor zorgen. Dat hebben we eindeloos verwaarloosd en moeten we terug zien te draaien.” En dus liet hij om te beginnen grote delen van het kloosterdak bedekken met zonnepanelen, die de energie voor de brouwerij opwekken.

Naast bidden en Bijbelstudie is bierbrouwen de hoofdactiviteit van de abdij. Broeder Isaac zag met pijn in zijn hart dat dit tot veel verspilling van water leidde. “Wij produceren 4,7 miljoen hectoliter per jaar. Als je weet dat er voor één liter bier zeven liter water nodig is, dan gaat er zes liter zó het afvalputje in. Dat moest anders, want wij moeten zuinig zijn op wat God ons gegeven heeft.”

Lees ook: Breeze: het eerste energieneutrale hotel ter wereld

De abdij brouwt sinds 1884 La Trappe. Al meer dan honderd jaar staan de monniken van de trappistenorde voor dag en dauw op om maar liefst negen soorten trappist te brouwen. Daarmee is het klooster uitgegroeid tot een grote bierleverancier. In samenwerking met Bavaria leveren de monniken in binnen- en buitenland aan horeca en supermarkten.

Het succes had een keerzijde: de productie van La Trappe ging gepaard met een flinke belasting van het milieu. Samen met István Koller van waterschap De Dommel ontwikkelden de broeders daarom een biomakerij: een kas met tropische planten die fungeert als natuurlijke zuiveringsinstallatie. Het afvalwater loopt langs de wortels van de planten, die het reinigen. Deze aanpak vraagt minder energie en minder ruimte dan andere waterzuiveringen. “Er wordt geen druppel water meer verspild. In plaats van afvalwater in het riool te lozen, hergebruiken we het biologisch gezuiverde water nu in het productieproces.”

Lees ook: Kerk uit 1930 als duurzaam kantoor: ‘ook de kerkbanken krijgen een tweede leven’

De abdij kreeg een steuntje in de rug van ING in de vorm van een groenlening bij ING Groenbank. Daarmee werd de revolutionaire waterzuiveringskas gefinancierd. Broeder Isaac: “Wij lozen geen afvalwater meer maar geven schoon water terug aan de natuur. Een enorm verschil, zeker met de hoeveelheden waar we over praten. De volgende stap is zuiver drinkwater maken. Dat kunnen we dan direct gebruiken in het productieproces.”

Dom Bernardus, de abt van Koningshoeven, heeft de biomakerij in maart van dit jaar ingezegend. De baanbrekende innovatie kreeg ook meteen erkenning buiten de poorten van het klooster: de monniken mochten de Circular Award 2019 in ontvangst nemen. Net als trappist smaakt de brouwerij nieuwe stijl naar meer, want nu streeft de abdij naar 100 procent circulariteit in de toekomst.

Op de duurzame tour

Hoe je ook verduurzaamt, het kost altijd geld. Je investeert nu eenmaal in een oplossing die zich pas over enkele jaren terugverdient. ING stelt ondernemers in staat om hun duurzame ambities waar te maken. Met een passende financiering en met advies op maat. Waar we kunnen, maken we graag het verschil. Samen met onze klanten.

Wie zijn dat, die ondernemers die verduurzamen? Hoe doen ze dat en wat komt er op hun pad? Vier ING-reporters gaan 'Op de duurzame tour' en ontdekken hoe ondernemers zich voorbereiden op de toekomst. Hoe word je duurzamer? En is verduurzamen duur?
Een tour langs ondernemers die hun bedrijf future proof maken. Met financiering van ING.

tracking pixel
tracking pixel