Nieuws Duurzaamheid

Polestar Capital: ‘Met 100 miljoen euro openen wij grootste circulaire investeringsfonds van Europa’

Polestar Capital lanceert het grootste circulaire investeringsfonds in Europa. Dit fonds, dat leningen gaat verstrekken aan innovatieve Nederlandse circulaire projecten die zonder de lening niet of met vertraging gerealiseerd zouden worden, opent met 100 miljoen euro (een gedurfde investering van Pensioenfonds Detailhandel) en zal naar verwachting dit jaar doorgroeien naar 400 miljoen euro. ,,Er liggen waanzinnige kansen in de circulaire economie.”

Jeroen Mirck 9 februari 2022

Jan Willem Konig Polestar header

Jan-Willem König (Polestar Capital): ,,Dit investeringsfonds wil echt ecologische impact hebben."

,,Recycling is een van de beste manieren om te verduurzamen”, zegt Jan-Willem König, partner van Polestar Capital. Hij wijst naar een poster die achter hem hangt: het is een fotomontage van twee handen, waarbij de ene een plastic flesje opruimt op het strand en de andere een handvol blauwe en witte korrels granulaat door de vingers laat glijden. Dit materiaal ontstaat na het vermalen (granuleren) van plastics en wordt gebruikt als grondstof voor uiteenlopende producten zoals beton, rubber, metaal en baksteen. König: ,,In feite vat dit plaatje precies samen waarom wij een circulair investeringsfonds hebben opgericht.”

Polestar Capital Circular Debt Fund

Met het nieuwe fonds, onder de noemer Polestar Capital Circular Debt Fund (PCDF), verwacht König te gaan investeren in ruim dertig circulaire projecten. ,,We maken daarbij een duidelijke keuze”, legt hij uit. ,,Duurzaamheid is een heel breed begrip, net als Environmental, Social & Governance (ESG). Daarom richt ons fonds zich echt op projecten die de potentie hebben om een systemische en ecologische impact te hebben op het gebied van CO2- en afvalreductie en het vervangen van fossiele brandstoffen, maar die nu niet kunnen groeien door een gebrek aan financiële steun.”

Lees ook: Circulaire economie: anders ondernemen

Nederland heeft volgens König een goed ecosysteem voor recycling. ,,De inzameling en verwerking is goed geregeld, met dank ook aan innovatieve Nederlandse ondernemers”, schetst hij. ,,De financiering van dergelijke innovaties is echter een probleem. Banken vinden zulke projecten namelijk te innovatief en ze zijn bovendien te kapitaalintensief voor durfkapitaal. Door het financieringsgat te dichten willen wij circulaire productiebedrijven in staat stellen om hun technologie en bedrijfsmodel op commerciële schaal te bewijzen, waardoor grootschalige toepassing en wereldwijde impact mogelijk wordt.”

"Door het financieringsgat te dichten willen wij circulaire productiebedrijven in staat stellen om hun technologie en bedrijfsmodel op commerciële schaal te bewijzen"

Jan-Willem König, Polestar Capital

Durfinvestering van Pensioenfonds Detailhandel

Het PCDF wil een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de doelstelling van de Nederlandse overheid om in 2050 volledig circulair te zijn. Deze ambitie sprak ook het Pensioenfonds Detailhandel aan, dat besloot om 100 miljoen euro in het fonds te investeren. ,,In 2020 hebben wij zelf een hernieuwd maatschappelijk verantwoordelijk beleggingsbeleid vastgelegd dat vrij ambitieus is, waarbij 1 procent van ons fonds geïnvesteerd mag worden in duurzame projecten in de reële economie”, vertelt Henk Groot, hoofd beleggingen van Pensioenfonds Detailhandel. Dat is vrij gedurfd voor een pensioenfonds, want het betekent meer risico – maar daar staat als het goed is ook een hoger rendement tegenover dan de beursgenoteerde producten waarin het overgrote deel van de pensioenpot wordt belegd.

Henk Groot: ,,Pensioenfonds Detailhandel investeert 1 procent van zijn fonds in duurzame projecten."

Groot sprak met meerdere investeringsmaatschappijen, maar Polestar Capital bewees volgens hem veruit als beste ,,dat zij als geen ander begrijpen wat nodig is om de eerste toepassingen van een circulair businessmodel te financieren, iets wat banken in deze fase meestal nog niet kunnen.” Door nu in dit fonds te investeren hoopt Groot de belangrijke transitie naar een circulaire economie te versnellen, ,,waarmee wij het pensioen van onze 1,3 miljoen deelnemers duurzamer en toekomstbestendiger maken.”

Nog 300 miljoen euro ophalen in 2022

Het is natuurlijk geen toeval dat dit nieuwe investeringsfonds wordt onthuld tijdens de week van circulaire economie. Daarmee is de kous echter nog niet af. Pensioenfonds Detailhandel en Polestar Capital verwachten dat komend jaar nog 300 miljoen euro extra opgehaald gaat worden op basis van de animo die er is. ,,De traditionele financiering van mkb-ondernemingen wordt jaar op jaar iets minder en dat geldt zeker voor innovatieve terreinen zoals de circulaire economie”, aldus König. ,,Dit soort bedrijven zijn kapitaalintensief, waardoor ze relatief grote bedragen aan geduldig kapitaal nodig hebben. Hierbij passen investeerders met een lange beleggingshorizon, zoals Pensioenfonds Detailhandel.”

"Traditionele mkb-financiering wordt per jaar minder, zeker voor innovatieve terreinen zoals de circulaire economie"

Jan-Willem König, Polestar Capital

Het is belangrijk om de potentie en de resultaten goed in kaart te brengen van bedrijven die in aanmerking willen komen voor een investering van PCDF. Polestar Capital heeft de expertise in huis om dat goed te onderzoeken. König: ,,Dat geldt ook voor de impact van onze investeringen, die wij op verschillende manier kunnen meten. Zo kun je primair kijken naar de daadwerkelijke CO2-besparing, maar is het ook mogelijk om een lifecycle-analyse te maken. Steeds meer bedrijven willen de exacte impact weten. Daarmee wordt circulariteit steeds belangrijker in onder meer de bouw en de textielindustrie. Er liggen echt waanzinnige kansen voor dit circulaire investeringsfonds.”

Wie zijn Polestar Capital en Pensioenfonds Detailhandel?

Het Nederlandse Polestar Capital is een impactinvesteerder die bijna een miljard euro aan oplossingsgerichte financiering biedt aan duurzame initiatieven en zo een betekenisvolle impact creëert. Het bedrijf is beheerder en uitvoerder van meerdere fondsen, waaronder het Limburgs Energie Fonds en het Nationaal Warmtefonds.

Pensioenfonds Detailhandel is met 1,3 miljoen pensioendeelnemers en een vermogen van circa 36 miljard euro één van de grotere pensioenfondsen van Nederland. Het fonds streeft naar een zo goed mogelijk pensioen tegen zo laag mogelijke kosten en doet dit op een maatschappelijk verantwoorde manier. Het is ervan overtuigd dat verantwoord beleggen niet alleen bijdraagt aan het welzijn van mens en milieu, maar op de lange termijn ook betere rendementen oplevert.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws