Nieuws Duurzaamheid

Ondernemer Santosh (42) verkoopt gebruikte vloeren via Marktplaats: ‘Binnen een dag zijn ze weg’

Het kwartje viel toen hij de houten vloer van zijn schoonouders overnam. Nu rijdt Santosh Reefhuis heel Nederland door om gebruikte vloeren op te halen en die via Marktplaats te verkopen. „Binnen een dag zijn ze weg.”

Nicole Besselink (AD) 9 juni 2023

Santosh reefhuis circulaire projecten tweedehands houten vloeren marktplaats 1

Santosh Reefhuis werkte lang in de zorg, maar haalt nu tweedehands houten vloeren op in het hele land die hij met succes via Marktplaats verkoopt. Foto: Annina Romita

Tussen de metershoge stapels met planken zit een trots man. Een eigen bedrijfshal aan de Enschedesestraat, een vorkheftruck, een freesmachine en voor de deur de aanhangwagen met zijn bedrijfsnaam erop gespoten: Reefhuis Circulaire Projecten. „Ik had dit een paar jaar geleden niet durven dromen”, zegt Santosh Reefhuis (42) uit Hengelo met een tevreden grijns in het AD.

Zijn ondernemersverhaal begint bij de houten vloer van zijn schoonouders in Den Ham. Die kwam een paar jaar geleden vrij omdat ze overgingen op vloerverwarming. Reefhuis en zijn vrouw bedachten zich geen moment: de vloer zou een tweede leven krijgen in hun woning aan de Antoniusstraat. „Toen dacht ik, er moeten meer mensen zijn die behoefte hebben aan een betaalbare houten vloer.”

Lees ook: Startup FamFam start circulair platform voor kinderspullen: 'Hergebruik met paplepel ingegoten'

Balen bij een storing

Naast zijn werk als woonbegeleider in de verslavingszorg, begon hij wat vaker op Marktplaats te kijken, op zoek naar hout. Met een busje en aanhanger haalde hij in zijn vrije uurtjes afgedankte vloeren op in de buurt die hij in een schuur van zijn schoonouders kon opslaan. „Toen kon je het nog overal gratis ophalen. Maar mensen zijn ook niet gek. Die denken nu: ‘Die vloer van mij is nog wel wat waard’.”

Krap twee jaar geleden durfde Reefhuis het aan om zijn werk in de zorg te parkeren en voor zichzelf te beginnen met zijn handel. „Toen ik dit pand in Hengelo ging huren, stond ik te trillen op m’n benen. ‘Wat doe ik nu weer?’, dacht ik. Ik ben ook helemaal geen ondernemer-ondernemer die nadenkt over waar hij over vijf jaar wil staan. Mijn enige ambitie is dát mijn bedrijf over vijf jaar nog bestaat.”

"Er zitten voor mij zoveel voordelen aan Marktplaats. Het is een platform voor gebruikte goederen, ze regelen de betalingen en beveiliging"

Santosh Reefhuis

Marktplaats is voor zijn zaak alles. Hij speurt er de hele dag naar geschikte vloeren waar mensen van af willen én hij biedt er zijn opgehaalde partijen aan. „Er zitten voor mij zoveel voordelen aan Marktplaats. Het is een platform voor gebruikte goederen, ze regelen de betalingen en beveiliging. Daar hoef ik zelf allemaal niet achteraan. Maar goed, als ze een storing hebben, vervloek ik ze natuurlijk wel.”

Bijna twee jaar geleden begon Santosh Reefhuis voor zichzelf met zijn handel in tweedehands vloeren. Inmiddels beschikt hij over deze vorkheftruck die zijn werk een stuk makkelijker maken. Foto: Annina Romita

Lees ook: Startup van de Week: ambitieus duo Circle Closet werkt aan Europa's grootste online kledingkast

70.000 km op de weg per jaar

Zo’n vijf uur per werkdag zit Reefhuis op de weg. Hij reist met zijn stationwagen en aanhanger kriskras door Nederland - ‘een slordige 70.000 kilometer per jaar’ - en haalt meestal zo’n 20 tot 25 vloeren per maand op. „Voor minder dan 35 vierkante meter rijd ik niet. Het moet wel rendabel zijn. Partijen boven de 70 vierkante meter zijn binnen een dag weg.” Transportbedrijf Müller uit Enter brengt de verkochte vloeren naar de klant.

Moeiteloos weet hij bij elke stapel hout te vertellen waar hij die heeft opgehaald en hoe dat ging. „Die tweede van onder komt uit Zundert, dik twee uur rijden. Het zou 60 tot 65 vierkante meter zijn, maar toen ik binnenkwam, zag ik meteen dat het minder was. Die man zei dat hij de ruimte wel goed had opgemeten. Ik heb mijn lasertje erbij gepakt: 50 vierkante meter. Voor die meters heb ik hem betaald.”

"Niet dat ik een bomenknuffelaar ben, maar ik vind wel dat we meer dingen kunnen hergebruiken in Nederland. Zo’n vloer gaat gewoon weer een leven lang mee"

Santosh Reefhuis

Ander veelvoorkomend euvel: verlijmde vloeren. „Dan is een vloer vaak niet meer geschikt om te verkopen, maar veel mensen weten gewoon niet hoe het is gelegd. Laatst nog zei een man uit Venray me dat hij de vloer zelf had gelegd en dat die niet was verlijmd. De avond van tevoren appte hij: ‘Die vloer halen we er morgen wel samen uit’. Vreemd, dacht ik, en inderdaad: toch verlijmd.”

En zijn bedrijfsnaam, Reefhuis Circulaire Projecten? „Bedacht door mijn vrouw. Niet dat ik een bomenknuffelaar ben, maar ik vind wel dat we meer dingen kunnen hergebruiken in Nederland. Zo’n vloer gaat gewoon weer een leven lang mee. Nu zie je jonge stellen in een stad als Utrecht die op maandag de sleutel van hun huis krijgen, dinsdagochtend de houten vloer eruit halen en ’s middags pvc laten leggen. Daar snap ik niets van.”

Lees ook: Kringloopwinkel steeds hipper dankzij TikTokkers en influencers

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws