Aangeboden door Eneco Zakelijk

Branded Content Duurzaamheid

Slim besparen op de energierekening: deze tips zien veel ondernemers over het hoofd

Omschakelen staat bij ondernemers hoog op de agenda, constateert energie-expert Cas Stork van EnergiePartners. Maar welke energiebesparingsmaatregelen worden toegepast en waar valt nog winst te behalen? Een interview over de stand van zaken, mét besparingstips die veel ondernemers over het hoofd zien. Download hier de tips om jouw bedrijf direct te verduurzamen.

Van onze redactie 27 november 2020

Cas stork Operations Manager at Energie Partners expert

EnergiePartners geeft namens Eneco energiebesparingsadvies aan ondernemers. Energie-expert Cas Stork bezoekt bedrijven om te inventariseren welke besparingsmaatregelen al genomen worden, waar nog winst te behalen valt en hoe de ondernemer dat zo kostenefficiënt mogelijk voor elkaar krijgt. Stork adviseert bedrijven uiteenlopend van kantoorpanden, winkels, kwekerijen en industrie.

Wat de beweegredenen zijn voor ondernemers om te verduurzamen? ,,De voornaamste is de passie voor een betere wereld. Verder zijn er bedrijven die kosten willen besparen, wat ook goed kan met verduurzaming. Ook zijn er ondernemers die een duwtje in de rug hebben gekregen vanwege de nieuwe wetgeving”, zegt Stork in een video-interview met De Ondernemer. Bekijk de video hieronder:

Veel ondernemers krijgen te maken met de energiebesparingsplicht, die je verplicht stelt om energiebesparende maatregelen te nemen. Sinds 1 juli 2019 is er ook de informatieplicht energiebesparing. Dat betekent dat je aan de overheid moet rapporteren welke energiebesparende maatregelen je hebt uitgevoerd. Als energie-expert voor Eneco helpt Stork ondernemers om besparingen, ook voor de overheid, inzichtelijk te maken.

De energie-expert ziet dat veel bedrijven investeren in maatregelen als zonnepanelen, maar goedkopere maatregelen over het hoofd zien. ,,Zonnepanelen zijn zeker goed. We komen echter ook bij bedrijven waarbij de panelen op het dak liggen, maar de verwarming dag en nacht aan staat.” Hoe dat komt? ,,Zonnepanelen hebben een goed imago en zijn zichtbaar, energieverspilling is dat niet. Dat proberen we juist onder de aandacht te brengen zodat dit aangepakt kan worden.”

Stork raadt ondernemers dan ook aan om te beginnen met het tegengaan van energieverspilling. ,,Ga kijken: brandt de verwarming ook buiten openingstijden? En hoe zit het na sluitingstijd met de ventilatie? Verder kun je ook kijken naar de verlichting. Heb je nog gloeilampen, vervang die dan voor LED. Dat soort toepassingen verdienen zich snel terug.” Zo zijn er nog veel meer manieren om energieverspilling tegen te gaan. Wil je weten hoe je op een slimme manier bespaart op de energierekening? Download de whitepaper.

Belangrijk is het monitoren en inzichtelijk maken van je energieverbruik, aldus Stork. “Door het plaatsen van slimme meters wordt inzichtelijk waar je verbruik naartoe gaat.” Ook kijkt hij bij bedrijfsbezoeken altijd naar de facturen. “Sommige bedrijven betalen nodeloos veel energiebelasting. Of ze betalen de netbeheerder voor grote aansluitingen die ze niet nodig hebben.”

De energie-expert raadt bedrijven aan om het bespaarde geld te investeren in nieuwe maatregelen, bijvoorbeeld zonnepanelen. “Dan zie je dat de besparing op de energierekening steeds groter wordt.”

Is de BV Nederland klaar voor omschakelen? Stork denk dat het bewustzijn voldoende aanwezig is. “Steeds meer ondernemers zien het nut in van energiebesparing, er valt veel te winnen. We zien bij onze klanten dat ze gemiddeld 25 procent kunnen besparen zonder grote investeringen zoals bijvoorbeeld zonnepanelen.” Zelf geld besparen op de energierekening? Download de whitepaper met tips die zich direct uitbetalen!

tracking pixel