Nieuws Duurzaamheid

Speciale biokroket productprimeur uit de Zeeuwse veehouderij

René en Christine de Wilde van biologische rundveehouderij Poelzicht in 's-Heer Abtskerke lanceerden de eerste biokroket van het Black Angus-rund. Dat schrijft het AD.

Frank Balkenende | Foto: Johan van der Heijden 20 april 2017

Rene en Christine de Wilde black angus kroket zeeland

Een gezonde snack? Daar kun je over twisten, want de kroket moet natuurlijk wel in het frituurvet. Maar de Black Angus-kroket is wel puur natuur, want afkomstig van de enige Zeeuwse rundveehouderij met een certificaat van Skal, de officiële toezichthouder op biologische productie.

Eisen van Skal

De runderen grazen op de middeleeuwse hollebolleweitjes van Natuurmonumenten in het heggengebied bij Nisse. Daar happen ze niet alleen gras, maar ook distels en andere wilde planten. Het rundvlees krijgt zo zijn rijke smaak. Verder mogen de De Wildes geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, moeten ze het medicijngebruik voor hun beesten beperken en moet een rund in de stal minimaal zes vierkante meter bewegingsruimte hebben. In de wintermaanden, als het vee op stal staat, moet het voer biologisch zijn. En dat is nog maar een greep uit de eisen van Skal.

Nichemarkt

Met 120 dieren red je het als veehouder niet meer, tenzij je een nichemarkt weet aan te boren. Een reguliere Nederlandse veehouderij moet 300 tot 400 runderen hebben om te overleven, weet René. Poelzicht heeft net de veestapel uitgebreid: van 80 naar 120 Black Angus-runderen. ,,We zijn in 2012 overgestapt op de Black Angus-runderen, omdat die minder problematisch zijn dan de dikbillen die we daarvoor hadden. Bij een dikbil is bij elke geboorte een keizersnee nodig. Dat is duur: de veearts rekent 240 euro. De Black Angus kalveren op een natuurlijke manier en stukken makkelijker. Ze kunnen dat zelfstandig. Bovendien is een Angus-rund rustig en gemoedelijk.''

Eigen winkel

Een vetpot is het nog niet voor Christine en René. Christine werkt 18 uur per week in de zorg. René heeft wel onlangs zijn baan bij een zand- en grindhandel opgezegd. ,,Ik werk nog wel freelance, want dat is financieel nodig. Je weet dat je eerst moet investeren in je bedrijf voordat het iets oplevert. We hebben recent naast de oude een compleet nieuwe stal gebouwd. Op die manier konden we onze veestapel uitbreiden'', zegt René . ,,Ons vlees wordt verkocht in onze eigen winkel en Zeeuwse boerderijwinkels. We leveren ook aan twee restaurants.'' Passie is voor het stel de drijfveer om te buffelen in een nog niet helemaal renderend biologisch bedrijf. Daarom is productinnovatie noodzakelijk. Samen met een Gelderse collega, die de productie op zich heeft genomen, hebben ze de biokroket ontwikkeld.

Onvergelijkbaar

René: ,,Onze kroket is onvergelijkbaar met de industriekroket die je bij de snackbar krijgt. Ten eerste komt het vlees uit de buurt, dat is duurzamer dan import uit Argentinië of Brazilië. Ten tweede trekt het vlees drie dagen in biobouillon, zodat het een mooie ragout wordt. We gebruiken mooi vlees van nek en borst. Onze kroket bevat 25 gram vlees. Dat is 10 gram meer dan in een gewone kroket. En onze ragout is mooi glad, terwijl je in een normale kroket vaak allerlei stukjes aantreft.''

Volgende stap

Christine zet een bordje dampende kroketten op tafel. Ze ogen groter dan een reguliere kroket. De ragout smaakt romig en vol. Er zitten biologische kruiden in die precies goed zijn gedoseerd. ,,We zijn er trots op. Dit wordt een belangrijk product voor ons. Van 25 kilo vlees kun je 800 kroketten maken, dus het volume is geen probleem. En we denken al na over een volgende stap: bitterballen!''

  • Het aantal kalveren in Nederland voor vleesproductie is in acht jaar tijd gedaald van 215.000 naar 154.000. : 30
  • Het aantal rundveebedrijven in Nederland daalde sinds 2000 met 30% tot 24.000 in 2015. : 154.000