Nieuws Duurzaamheid

Statiegeld op kleine plastic flesjes? Niet nodig volgens Marc en Marnix van Aquablu

Vandaag, 1 juli, voert Nederland statiegeld in op kleine plastic flesjes om zo het plastic (zwerf)afval te verminderen. Voor Aquablu, een startup van ondernemers Marnix Stokvis en Marc van Zuylen met als missie technologie ontwikkelen voor gezond drinkwater, is dit een druppel op een gloeiende plaat. Hun oplossing? Aquablu Refill: slimme watertappunten bij onder andere supermarkten en kantoren in heel het land.

Van onze redactie 1 juli 2021

New waves ondernemers

De jonge ondernemers Marc van Zuylen en Marnix Stokvis, de mannen achter Aquablu. Foto's: Aquablu

Statiegeld op plastic is volgens Marnix Stokvis (25) en Marc van Zuylen (25) 'slechts schijnduurzaamheid'. ,,Het helpt mee om mensen bewuster te maken van het gebruik van plastic flessen, maar realistisch gezien verplaatst dit het probleem alleen maar.”

In Nederland worden jaarlijks meer dan 900 miljoen kleine plastic flessen verkocht, waarvan er naar schatting maar liefst 100 miljoen direct in de natuur belanden. Met de invoering van 0,15 eurocent statiegeld hoopt de overheid dit met 90 procent te laten dalen. 'Water naar de zee brengen', vindt Stokvis, oprichter en ceo van Aquablu.

'Bij kartonnen verpakkingen blijft de afvalberg in stand en hebben we alleen het probleem verplaatst'

,,In onze ogen lost de oplossing van de overheid maar een heel klein deel van het grotere probleem op. Ook kan het voor producenten een reden zijn om van plastic over te stappen naar bijvoorbeeld kartonnen verpakkingen. Hierdoor blijft de afvalberg in stand en hebben we alleen het probleem verplaatst.” De oplossing? ,,Er moet een einde gemaakt worden aan flessenwater”, vult Van Zuylen, mede-oprichter bij Aquablu, aan. ,,Om daadwerkelijk duurzame verandering door te voeren moeten we het probleem bij de kern aanpakken en af van single-use verpakkingen.”

''Nederlands kraanwater is goed, maar niet goed genoeg. Van loodvervuiling tot chemicaliën zoals PFAS, bijna wekelijks verschijnt er wel een nieuwsbericht over vervuilers in Nederlands drinkwater''

Marnix Stokvis, Aquablu

Aquablu Refill moet het water zuiveren van alle eventueel schadelijke stoffen

Het Nederlandse drinkwater mag dan van goede kwaliteit zijn, ook hier zitten risico’s aan verbonden. Dat bleek uit eerder onderzoek van het RIVM. Het instituut waarschuwde recent dat Nederlanders te veel PFAS binnenkrijgen via drinkwater. PFAS zijn moeilijk afbreekbare chemicaliën die het functioneren van je immuunsysteem kunnen aantasten en je zo vatbaarder maken voor ziektes.

Stokvis: ,,Nederlands kraanwater is goed, maar niet goed genoeg. Van loodvervuiling tot chemicaliën zoals PFAS, bijna wekelijks verschijnt er wel een nieuwsbericht over vervuilers in Nederlands drinkwater. Wie zeker wil zijn, kiest helaas nog steeds voor water uit de fles. Met Aquablu Refill zuiveren wij het water van alle eventueel schadelijke stoffen, waarna we het op een natuurlijke manier mineraliseren. Mineraalwater, maar dan direct getapt, zonder wegwerpverpakking. Zo hoef je geen afweging te maken tussen duurzaamheid en gezondheid.”

Een demoversie van een Aquablu Refill-punt.

Ambitie om wereldwijd 1 miljard plastic flessen water te besparen vóór 2030

Zowel in de supermarkt als op kantoor kun je straks terecht voor duurzaam en gezonder mineraalwater. Aankomende week krijgt Jumbo City de exclusieve primeur om dit concept te introduceren in de supermarkt. Verder slaat Aquablu de handen ineen met MAAS koffie, zodat ook kantoormedewerkers een lekker groen watertje kunnen tappen en de keuze hebben voor een duurzame en vitale dorstlesser. En dat is nog maar het begin, want het bedrijf wil uiteindelijk op elke locatie waar nu water in flessen verkocht wordt aanwezig zijn.

,,Wij hebben de ambitie wereldwijd 1 miljard plastic flessen water te besparen vóór 2030. Een getal dat staat voor meer dan 80.000 ton CO2-besparing. En voor bij ons 1 miljard liter water beschikbaar gemaakt in ontwikkelingslanden door onze liter-voor-een-litercampagne. Een win-win-win noem ik dat,” aldus Van Zuylen.

Lees ook: Met Pieter Pot kun je duurzaam eten wat de pot schaft

Zorgeloos een glaasje bruis of gekoeld water tappen voor zakelijke klanten

In tegenstelling tot bestaande tappunten, maakt Aquablu Refill gebruik van een technologie die alle mogelijk schadelijke stoffen uit het kraanwater verwijdert. Vervolgens wordt het A-water op een natuurlijke manier gemineraliseerd en weer in balans gebracht. Deze technologie houdt de kwaliteit volgens de ondernemers constant in de gaten, terwijl je zorgeloos een glaasje bruis of gekoeld water tapt. ,,Het mooie hierbij is dat het systeem zich overal kan verplaatsen, terwijl de smaak van het mineraalwater constant blijft.''

Naar verwachting zullen de eerste Aquablu Refill-punten half september beschikbaar zijn voor zakelijke klanten. Vanaf aankomende week is de eerste demo te bekijken bij de Jumbo City op de Wolvenstraat in Amsterdam.

Lees ook: Waarom er in de toekomst ook statiegeld op glasproducten en drinkpakken komt

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws