Podcast

Podcast: hoe vier vrouwelijke ondernemers de term ‘duurzaamheid’ herzien

Met scherpe humor en een verfrissende blik onderzoeken de net afgestudeerden Jet van Geen, Bodine van Styrum, Frederique Glazener en Juliette Westerink in de Broeicast de uitdagingen waar onze samenleving op dit moment voor staat. Het resultaat? Een podcast over duurzaamheid. Al hebben zij het liever over toekomstbestendigheid.

Foto Founders podcast

Jet van Geen, Bodine van Styrum, Frederique Glazener en Juliette Westerink van Broeicast.

Van onze redactie 25 oktober 2020

,,Duurzaamheid wordt niet als sexy gezien. Bij het woord denken we al snel aan het milieu, de natuur redden - iets waar wij als stedelingen weinig mee relateren. Onze podcast gaat echter over het zelfbehoud. Over het behoud van het geweldige leven dat we nu leiden, zonder overstromingen, stormen en armoede'', vertelt Bodine van Styrum. Het doel van de ondernemers is om het D-word (zoals ze duurzaamheid noemen) te herpositioneren: het sexy en relevant te maken voor hun leeftijdsgenoten.

Lees ook: De keten is rond: nieuwe serie met experts over de circulaire economie

Van zeewierboerderij tot PET-flesbroek

Wat kan de luisteraar verwachten? Van de opkomst van zeewierboerderijen tot nieuwe broeken van Fabienne Chapot die van 95 procent gerecyclede PET-flessen zijn gemaakt - alles komt aan bod. Met aanstekelijk enthousiasme, confronterende feiten en de slappe lach benaderen de ondernemers klimaatverandering op een positieve manier. Voor het produceren van een t-shirt is bijvoorbeeld gemiddeld 2.500 liter water nodig, zo blijkt in de eerste aflevering over mode. Dat is evenveel als drie jaar drinkwater.

De podcast is volgens de makers alles behalve belerend, aan moraalridders hebben ze geen boodschap. Het gaat volgens hen om kansen en om oplossingen, voor een lekker leven, ook nog in de toekomst. ,,We zijn gewoon vier vriendinnen die zich afvragen hoe ze het fijne leven dat ze hebben kunnen behouden, en daar experts bij betrekken. Ze gaan we het gesprek aan met succesvolle ondernemers als Quinten Selhorst (ceo Felyx) en Kees Kruythoff (ceo Live Kindly Co.). Luisteraars krijgen hierdoor een unieke kans om in gesprek te gaan met de koplopers van de transitie in een sector. Als je wilt duiken in wat er gaande is rondom duurzaamheid in een sector, kan dat soms heel vermoeiend zijn omdat er zoveel informatie is. Door koplopers binnen zo’n sector te laten vertellen, kom je direct tot de kern van wat er nu speelt en raak je tegelijkertijd geïnspireerd'', benadrukt Juliette Westerink.

''Als je wilt duiken in wat er gaande is rondom duurzaamheid in een sector, kan dat soms heel vermoeiend zijn omdat er zoveel informatie is''

Juliette Westerink, Broeicast

Van 'groene gekkies' tot creatieve ondernemers

Westerink moet lachen als er wordt gevraagd hoe zij bij elkaar zijn gekomen. ,,Ik wist dat Fred, Bo en Jet ook heel erg bezig waren met duurzaamheid omdat heel vaak op een feestje er wel iemand was, die zei: je moet eens met Bodine gaan praten, die doet ook ‘dat soort dingen’; verwijzend naar mijn acties om een jaar niet te winkelen en plastic te scheiden in mijn studentenhuis. Op een ander feestje was het niet Bodine maar Jet of Frederique waar ik mee moest gaan praten. Maar altijd die drie.''

Een groen begin is het halve werk

Met de podcast hopen de ondernemers leeftijdsgenoten het gevoel te geven dat we collectief aan de slag kunnen gaan met het beter maken van onze eigen toekomst. ,,Wij vragen de experts om een gouden tip voor de luisteraar welke acties nou het meest invloed hebben om de transitie te stimuleren en pluizen zelf per thema zoveel mogelijk praktische tips uit wat je zelf kan doen als consument, burger en werknemer in een bepaalde sector'', vertelt Frederique Glazener.

Elke week is een nieuwe podcast én webinar te beluisteren via deze link.

Lees ook: Na ondernemerssucces is er GoodLIFE Radio: zo pakt YPCA, De Radiofabriek het aan

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details