Innovatie

Expert Vivienne Ming: ‘In AI-ontwikkeling blijft menselijk element cruciaal’

 
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Neurowetenschapper Vivienne Ming is betrokken bij de Universiteit van Berkeley en is expert op het gebied van AI. De zelfbenoemde mad scientist erkent dat AI-ontwikkelingen snel gaan, maar dat de techniek ook beperkingen kent. Een vervanger voor ondernemers? Dat wordt AI niet.

Lees verder onder de advertentie
Vivienne Ming De Ondernemer
De Ondernemer

,,In de fascinerende wereld van kunstmatige intelligentie, waar de grenzen tussen mens en machine steeds meer vervagen, is het concept van algemene intelligentie een onderwerp dat veel stof doet opwaaien”, begint Vivienne Ming, voormalig professor aan de Universiteit van Berkeley en een toonaangevende figuur in de AI-wereld. ,,Het idee dat machines niet alleen specifieke taken kunnen uitvoeren, maar ook kunnen begrijpen en schrijven over complexe onderwerpen zoals economie, suggereert dat we op een bepaald niveau al kunstmatige algemene intelligentie hebben bereikt.”

Ming vervolgt: ,,We hebben AI-systemen ontwikkeld met een vorm van agentschap en een echte interesse in de wereld om hen heen. Toch, in hun jacht op intellectuele capaciteiten, lijken we een cruciaal menselijk element te hebben overgeslagen: emotionele intelligentie. Grote taalmodellen en andere AI-toepassingen tonen weliswaar indrukwekkende vaardigheden, maar de subtiele nuances van menselijke emoties ontgaan hen nog steeds.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: AI in de strijd tegen zeldzame ziektes: Onno’s missie in Silicon Valley

AI heeft emotionele potentie

Volgens haar is het een misvatting te denken dat kunstmatige intelligentie volledig verstoken is van emoties. ,,De populaire cultuur, zoals de Borg in Star Trek, schetst vaak een beeld van AI als koud en logisch. Maar de realiteit is dat, door het beste van machines te combineren met het beste van menselijke capaciteiten, we de potentie hebben een rijkere, emotionelere ervaring te creëren. Dit zou niet alleen een mijlpaal betekenen in de ontwikkeling van AI, maar ook in hoe we interactie hebben met deze technologieën,” legt Ming uit.

Als we de krachten van mens en machine op harmonieuze wijze kunnen combineren, openen we de deur naar ongekende mogelijkheden

Afsluitend merkt Ming op: ,,Ons streven naar het integreren van emotionele intelligentie in AI is niet alleen een technische uitdaging, maar ook een kans onze eigen menselijkheid beter te begrijpen. Als we de krachten van mens en machine op harmonieuze wijze kunnen combineren, openen we de deur naar ongekende mogelijkheden waarin technologie ons helpt nog menselijker te worden, op een positieve manier.”

Lees verder onder de advertentie

Ondernemen in de VS? Valideer je idee

Voor ondernemers die dromen van Silicon Valley geeft Ming een cruciaal advies: valideer eerst je idee. Veel ondernemers maken de fout te focussen op het ophalen van geld of het nastreven van een idee zonder eerst de marktvraag en schaalbaarheid te bevestigen.

Lees ook: AI als middel voor eerlijk en verantwoord ondernemen

Ming adviseert ondernemers naast hun huidige baan te beginnen en in de avonduren aan hun bedrijf te werken, om zo daadwerkelijk producten te verkopen en een bewezen concept te creëren voordat de overstap naar Silicon Valley wordt overwogen.

Lees verder onder de advertentie

In deze interviewserie reizen Job van den Berg en Remy Gieling vanuit ai.nl naar Silicon Valley om voor De Ondernemer te spreken met diverse AI-koplopers. Deze interviewserie is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlandse Consulaat in San Francisco. Het consulaat helpt Nederlandse startups met zakendoen in de VS, bijvoorbeeld via de ScaleNL Accelerator.