Nieuws Innovatie

Ali Niknam (bunq) en collega-fintechbazen vrezen voor koploperspositie: brandbrief aan politiek

Ali Niknam is samen met vijf andere ceo’s uit de wereld van de Nederlandse fintechs in de pen geklommen. De ceo en oprichter van bunq pleit in een open brief aan de politiek voor 'ruim baan voor de volgende generatie fintechs'. Hij en zijn collega-bestuurders zijn namelijk bang hun koploperpositie kwijt te raken.

Eduard Voorn 22 juni 2023

Ali Niknam jaarverslag

Ali Niknam, oprichter en ceo van de bunq bank. Foto: bunq

Het is een bont gezelschap uit de wereld van de fintech dat elkaar heeft gevonden. Het is niet alleen Niknam die onderaan de brief staat, maar ook bijvoorbeeld Yorick Naeff van BUX, Jeroen van Glabbeek van CM.com en Mike Kuehnel van Flow Traders. Bedrijven die geheel digitaal zijn en daarom de beste softwareontwikkelaars aan zich willen binden.

Lees ook: Techleap.nl wil dat Nederlandse techsector in 2030 een stuk diverser en inclusiever is

'Overheid moet focus richten op innovatie, toegevoegde waarde en talent'

De voedingsbodem voor hen om in Nederland te werken is uitstekend. De vijf bedrijven komen stuk voor stuk met nieuwe diensten en producten en geven werk aan steeds meer mensen. Het klimaat heeft de achterliggende jaren al ten minste vijf unicorns en nog veel meer nationale en internationale koplopers opgeleverd, schrijven de vijf ceo’s.

‘Het voordeel is dat we in Nederland niet te afhankelijk worden van niet-Europese spelers in de financiële sector. Daarnaast vertaalt snellere en slimmere technologie zich direct in een betere liquiditeit, lagere operationele kosten, hogere spaarrentes en lagere investeringskosten voor klanten. Uiteindelijk betalen consumenten de prijs voor het achterblijven van innovatie.’

"Het huidige succes van fintech is gebaseerd op de juiste mix van talent, een innovatief bedrijfsklimaat en een ambitieuze ondernemersgeest"

'Hou Nederland aantrekkelijk voor internationaal talent'

Maar de zes ceo’s tikken die brief – gericht aan een aantal Kamerleden, het ministerie van Economische Zaken en Netherlands Foreign Investment Agency – niet zomaar. Ze zijn namelijk bang hun koploperspositie in de Europese fintechwereld kwijt te raken en dat daardoor de gehele Nederlandse fintech inboet aan innovatie. ‘Het huidige succes van fintech is gebaseerd op de juiste mix van talent, een innovatief bedrijfsklimaat en een ambitieuze ondernemersgeest.’ Om dat verder te stimuleren vragen de topmannen driemaal een focus aan de overheid: op innovatie, toegevoegde waarde en op talent.

‘Innovatie leidt tot meer innovatie, wat leidt tot de opkomst van de volgende generatie fintech. Hou Nederland aantrekkelijk voor internationaal talent en verbreed het binnenlands potentieel. Dit vereist een bredere focus op het grotere ecosysteem, waaronder onderwijs, huisvesting en voldoende infrastructuur', besluiten de ceo's.

Yorick Naeff, ceo van BUX, ondertekende ook de open brief aan de politiek.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws