Nieuws Groei

Amsterdam-Delta in top drie beste startupecosystemen Europa

Amsterdam en de honderd kilometer daaromheen heeft het derde beste startupecosysteem van Europa. Dat blijkt uit de Genome Global Startup Ecosystem Ranking. Europees gezien moet Amsterdam-Delta nu alleen Londen en Stockholm nog voor zich dulden.

Van onze redactie 25 juni 2020

Amsterdam startups europa

Steeds meer startups werken vanuit Nederland aan oplossingen voor wereldwijde uitdagingen. Foto: Unsplash

Vorig jaar stond Amsterdam in Europa nog op de vijfde plaats, na Londen, Parijs, Berlijn en Stockholm. Wereldwijd staat Amsterdam-Delta nu op de twaalfde plek (vorig jaar vijftiende), de lijst wordt aangevoerd door Silicon Valley.

De plek in de Europese top drie dankt Amsterdam-Delta volgens Genome vooral aan de hoge mate van sociale en logistieke verbondenheid met de rest van de wereld, het steeds volwassener investeringsklimaat en de mate waarin Nederlandse startups wereldwijd markten aanboren. De groei van bedrijven als betaalbedrijf Adyen, draagt ook bij aan de hoge ranking. De marktwaarde van Adyen bedroeg in juni 2020 volgens Genome ruim 30 miljard dollar.

Vegetarische Slager en Picnic

Daarnaast is Genome onder de indruk van de sterke Nederlandse prestaties op het gebied van in Agtech & New Food en Life Sciences. Als voorbeelden worden onder andere Picnic genoemd, dat in 2019 een investering van 275 miljoen dollar ophaalde, en de Vegetarische Slager, een vleesvervangende startup met 2600 verkooppunten in dertien landen die in 2018 werd overgenomen door Unilever.

''Steeds meer startups werken vanuit Nederland aan oplossingen voor wereldwijde uitdagingen, en zorgen daarmee hier voor banen en inkomsten''

Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat

Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat: ,,Deze Genome Ranking laat zien dat het ons lukt om Nederland steeds aantrekkelijker te maken voor techbedrijven. Het aantal investeerders neemt toe en we horen tot de vier best verbonden startup-hubs ter wereld.''

Startups hard geraakt door corona

,,Steeds meer startups werken vanuit Nederland aan oplossingen voor wereldwijde uitdagingen, en zorgen daarmee hier voor banen en inkomsten. We staan daarmee in de top drie van Europa. Tegelijkertijd heeft COVID-19 onze startups hard geraakt. Daarom blijf ik me onverminderd inspannen om ons land een goede thuisbasis te houden voor startups. Zo kunnen zij groeien en blijven bijdragen aan de banengroei en het herstel van de Nederlandse economie.”

''Nu moeten we zorgen dat we blijven investeren in techbedrijven en in een ecosysteem dat de beste bedrijven, talenten, technologie en investeerders weet voort te brengen, aan te trekken en vast te houden''

Constantijn van Oranje, Special Envoy van Techleap.nl

Special Envoy van Techleap.nl, Constantijn van Oranje: ,,Dit succes is het resultaat van de inspanningen van alle mensen en instellingen die zich in Nederland inzetten voor het tech ecosysteem. In de eerste plaats de ondernemers zelf, maar ook de investeerders, beleidsmakers, incubators, universiteiten, hoge scholen en kenniscentra. Tech zorgde ervoor dat we bleven draaien toen de hele wereld door corona tot stilstand kwam. Daardoor konden we thuis werken, onderwijs volgen, boodschappen laten bezorgen en snel medische hulpmiddelen produceren toen dat nodig was.''

We moeten nu doorpakken

,,Deze flexibiliteit en innovatiekracht hebben we nu in het herstel van Nederland hard nodig. Nu moeten we doorpakken om te zorgen dat wat we in 10 jaar opgebouwd hebben niet door COVID-19 wordt weggevaagd. Nu moeten we zorgen dat we blijven investeren in techbedrijven en in een ecosysteem dat de beste bedrijven, talenten, technologie en investeerders weet voort te brengen, aan te trekken en vast te houden.”

Bekijk hieronder het interview dat we eerder dit voorjaar hadden met Constantijn van Oranje over onze startupnatie en de gevolgen van de coronacrisis.

MyChannels Video ID: 146515

Lees ook: Financiële hulp voor veelbelovende startups in coronacrisis

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.