Nieuws Groei

Nog nooit zijn er zoveel bedrijven gestart als in 2019

In Nederland zijn vorig jaar 207.000 nieuwe ondernemingen opgericht. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het nog niet eerder voorgekomen dat zoveel nieuwe bedrijven het levenslicht zagen. In vergelijking met 2018 waren het er 23.000 meer. Driekwart van het aantal opgestarte bedrijven betrof een eenmanszaak.

Van onze redactie 7 februari 2020

Start bedrijf kvk

Drukte bij de Kamer van Koophandel: sinds 2007 vormen de eenmanszaken de grootste groep bedrijven bij de starters. Foto: ANP

Net als voorgaande jaren waren het vooral de specialistische zakelijke dienstverleners die werden opgericht. Daarnaast was het stichten van handel-en bouwondernemingen populair. Bij de handel gaat het dan vaak om webshops. Hier was sprake van een verdubbeling ten opzichte van 2018. Daarmee was de webwinkel de populairste onderneming om op te richten. De tien jaar daarvoor was die eer weggelegd voor organisatieadviesbureaus.

''Op 1 januari van dit jaar was twee derde van alle bedrijven een eenmanszaak, waar dat in 2007 net iets meer dan de helft was''

Cijfers CBS

Opgeheven bedrijven

Het aantal opgeheven bedrijven was vorig jaar 115.000. Daarmee was sprake van een toename van 8 procent op jaarbasis. In absolute aantallen verdwenen de meeste ondernemingen ook in de specialistisch zakelijke dienstverlening.

Opvallend was verder het groeiend aantal opheffingen in het onderwijs. Die groep nam met bijna een vijfde toe in vergelijking met een jaar eerder. Vooral voor studiebegeleiders bleek 2019 een moeilijk jaar. Zij waren goed voor een kwart van de stoppende bedrijven in het onderwijs.

Grote groep eenmanszaken

De branches waar relatief veel bedrijven stopten waren post- en koeriersdiensten en de overige zakelijke dienstverlening. Onder die laatste groep vallen ook de callcenters. In de handel was het verloop bij de webwinkels het grootst.

Sinds 2007 vormen de eenmanszaken de grootste groep bedrijven bij de starters. Hun aandeel in de totale bedrijvenpopulatie is voortdurend toegenomen. Op 1 januari van dit jaar was twee derde van alle bedrijven een eenmanszaak, waar dat in 2007 net iets meer dan de helft was. Het aantal eenmanszaken is in deze periode bijna verdubbeld naar ruim 1,2 miljoen.