Nieuws Groei

Betaaldienst Mollie krijgt met kapitaalinjectie ineens 665 miljoen euro erbij op de rekening

Betaaldienst Mollie is een groot succes onder de Nederlandse techbedrijven. Het bedrijf wist 665 miljoen euro aan kapitaal op te halen bij investeerders, waardoor het bedrijf in een keer tot één van de hoogst gewaardeerde niet-beursgenoteerde fintechbedrijven van Europa behoort. En die miljoenen, die stonden ineens gewoon op de rekening, vertelt oprichter Adriaan Mol aan NRC.

Van onze redactie 23 juni 2021

Adriaan Mol mollie kapitaal waarde miljard

Adriaan Mol, oprichter van Mollie. Foto: Mollie

Dankzij de kapitaalinjectie van investeerders werd Mollie plots 5,4 miljard euro waard. Minder dan een jaar geleden was dat nog een miljard, en toen was dat ook al nieuws. Het is een enorme pluim voor het eigenwijze bedrijf dat 'juist geen maatwerk' wil leveren, zoals oprichter Adriaan Mol zei in een interview op De Ondernemer een paar jaar terug.

Dat beleggers interesse hadden in Mollie was wel bekend, maar het enorme bedrag van 665 miljoen euro overtreft toch de verwachtingen. Het Amsterdamse bedrijf haalt het geld op bij een groep investeerders, met als belangrijkste naam het Europese groeifonds van durf­kapitalist Blackstone. Dat krijgt daarvoor een belang van minder dan 10 procent in het bedrijf.

Mollie druk met online betalingen sinds coronacrisis

Mollie verwerkt betalingen voor 120.000 bedrijven, vorig jaar voor 10 miljard euro, aldus Het Parool. Het bedrijf heeft vooral klanten in het mkb, maar ook grote klanten als maaltijd­bezorger Deliveroo. Nu de online verkopen tijdens de coronacrisis sterk zijn toegenomen, verwacht het ­bedrijf nog meer groei, waarbij de kapitaalinjectie van pas zal komen.

In een interview in NRC zegt oprichter Mol dat hij zich nu vooral wil inzetten voor het veroveren van de Europese markt met de betaaldienst, om Amerikaanse concurrenten voor te zijn. Dat kan al snel, want het investeringsbedrag werd al meteen overgemaakt. „Dat staat er dan in één keer op. Waar je vervolgens ineens heel veel negatieve rente over betaalt,'' aldus Mol.

Lees ook: Betaaldienst Mollie gaat met nieuwe investeerder door waarderingsgrens van 1 miljard euro

De oprichter, die ooit als 14-jarige met ondernemen begon toen hij een teletekstbrowser maakte voor de Mac, vertelt in het interview dat hij niet graag de 'baas' is in een bedrijf. Daarom stelde hij topman Shane Happach aan om het bedrijf dagelijks te runnen en leiding te geven. Mol houdt zich vooral bezig met de innovatie en technologie en is meerderheidsaandeelhouder.

Investeringen in Messagebird en andere techbedrijven

Investeringen in Nederlandse techbedrijven, zowel startups als gevestigde ondernemingen, kwamen vorig jaar met 1,7 miljard euro op een record, meldt Het Parool. Met de investering in Mollie en het gelieerde berichtenbedrijf Messagebird, dat eerder dit jaar in ­totaal 830 miljoen ophaalde, is dat ­record nu al gebroken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws