Nieuws Groei

Young Business Award-winnaar BOTS wil dat arm en rijk kan beleggen: dit is hoe de scale-up dat wil doen

Beleggen mogelijk maken voor iedereen, dat is de missie van BOTS. Oprichter Michiel Stokman won er een Young Business Award mee. In De Ondernemer Live vertelt hij wat de prijs betekent voor zijn bedrijf.

Van onze redactie 15 juni 2022

Michiel Stokman BOTS

Michiel Stokman, een van de oprichters van het YBA-winnende BOTS. Foto: BOTS

Dit doet BOTS

BOTS is een handelsplatform. Zelfregulerend en zeer schaalbaar. Het maakt naar eigen zeggen beleggen in de breedste zin van het woord mogelijk. Het platform biedt toegang tot eigen handelsrobots in crypto, aandelen, duurzame goederen, vastgoed, futures, opties, ETF's, kunst, leningen, startups en scale-ups. De YBA-winnaar legt de nadruk op innovatie, samenwerken, AI-technologie en het creëren van een netwerk van 'echte mensen'.

Michiel Stokman geniet nog steeds na van de winst van de Young Business Award die zondag 12 juni is uitgereikt, vertelt hij aan presentator Remy Gieling in het radioprogramma De Ondernemer Live, iedere dinsdag van 11.00 tot 13.00 uur te beluisteren en te bekijken. De scale-up biedt een app waar beleggers geld op kunnen zetten. Algoritmes - de 'bots' - gaan met het belegde geld handelen. ,,Tegelijkertijd is de belegger in controle'', verzekert de ondernemer.

BOTS heeft bovendien een missie. De app wil impact maken, want beleggen levert vaak een tweede inkomen op en zorgt daarmee voor zekerheid en veiligheid. Stokman noemt het in de voorronde zelfs een ‘sociaal project’. Het platform is volgens hem een product dat goed past in deze tijd waarin ‘men het pensioenstelsel aan het afbreken is’.

''Beleggen geeft heel veel financiële stabiliteit en daarmee zekerheid aan het bestaan. Daarnaast is het echt nieuw wat we doen. Doorbrekend nieuw''

Michiel Stokman, BOTS

Inclusief doel: met BOTS moet arm en rijk de kans krijgen om te beleggen

BOTS heeft sinds de start twee jaar geleden een enorme groei doorgemaakt. Toch kreeg het jonge bedrijf te maken met zowel ups als downs, zo vertelt Stokman in de radiostudio. ,,Zeker in het begin was de app niet altijd even stabiel. Gelukkig waren alle geldstromen en beleggingen wel altijd stabiel.''

Wat is volgens Stokman de reden dat BOTS en niet de andere kanshebbers Chordify uit Groningen (bestaande muziek met algoritmen omzetten in akkoorden), GO Sharing uit Nieuwegein (deelmobiliteit) en Amberscript uit Amsterdam (transcriptie van gesproken tekst) de Young Business Awards heeft gewonnen? ,,Dat zou je eigenlijk aan de jury moeten vragen. Maar mijn perspectief is is als volgt: ik denk dat we een heel inclusief doel hebben. Wij willen iedereen - dus rijk, maar ook de wat armere mensen, wereldwijd - de kans geven om te beleggen. Beleggen geeft heel veel financiële stabiliteit en daarmee zekerheid aan het bestaan. Daarnaast is het echt nieuw wat we doen. Doorbrekend nieuw.''

Lees ook: Wanneer is het spitsuur en wat zijn de grootste barrières? 10 weetjes over de Nederlandse belegger

Gaan BOTS en BUX samen optrekken in de wereld van beleggen via de app?

Bekijk en beluister onderstaand interview (vanaf 18 minuut 40) met Michiel Stokman en concullega Yorick Naeff van neobroker/beleggings-app BUX, ook als je wil weten wat BOTS met het gewonnen geld gaat doen, wat de verdere toekomstplannen zijn en hoe BUX en BOTS samen op kunnen en moeten trekken in de wereld van het beleggen via de app.

Bekijk en beluister onder de gehele aflevering van De Ondernemer Live terug.

Dit is de Young Business Award (YBA)

De Young Business Award (YBA) is een optocht van veelbelovende scale-ups die zich aan een jury presenteren. Allemaal hebben ze de ambitie een unicorn te worden, maar het is apart dit jaar een winnaar te hebben die verwacht over enkele maanden al unicorn te zijn.

De jury van de YBA (Marco Aarnink, oprichter Drukwerkdeal en Print.com, Marleen Evertsz, founder & ceo NXchange, Ineke Kooistra ceo YoungCapital en Oscar Kneppers, founder Emerce, Bright en Rockstart) stelt standaard de vraag aan de finalisten wanneer ze denken de status van unicorn te bereiken, want de YBA heeft ook als ondertitel dat men ‘the next unicorn’ presenteert.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws