Aangeboden door Marktplaats

Branded Content Groei

Siep van de Reijt scoort met webshop H-G Sports: 'Zodra we op Marktplaats gingen adverteren, groeiden we enorm'

Als 19-jarige schreef Siep van de Reijt een ondernemingsplan voor de webshop H-G Sports om met zijn compagnon Jim Strootman op Marktplaats tweedehands ski's en snowboards te kopen, op te knappen en weer door te verkopen. Toegankelijk, duurzaam én winstgevend. 'De samenwerking met Marktplaats is belangrijk voor ons. Daardoor hebben we de mogelijkheid om te blijven groeien'.

Martin Brester 18 september 2023

Marktplaats HG Sports

,,Toegankelijkheid en duurzaamheid zijn leidend in onze webshop. We willen voor iedereen betaalbare, goede, hergebruikte ski's en snowboards aanbieden op Marktplaats", vertelt Siep van de Reijt. Foto: Jurre Rompa.

Toegankelijkheid en duurzaam

Veel Nederlanders kopen snel nieuwe, dure ski's of snowboards, terwijl dat vaak helemaal niet nodig is, vinden de jonge ondernemers Siep van de Reijt (23) en Jim Strootman (29) van webshop H-G Sports.

,,H-G staat voor Her-Gebruik," legt Van de Reijt uit. ,,Als recreatieve skiliefhebbers weten we hoe duur nieuwe ski's en snowboards zijn. Toen Jim vijf jaar geleden op zoek was naar een tweedehands snowboard op Marktplaats bleek het aanbod schaars en bovendien vaak zonder extra informatie over beschadigingen, advies over onderhoud of andere persoonlijke service. Ski's en snowboards kunnen ook tweedehands heel goed zijn en lang meegaan, maar ze werden bijna nergens aangeboden op Marktplaats. Toen dacht Jim: daar zit blijkbaar een markt, dan ga ik het maar zelf doen."

Een webshop was snel gemaakt, en zo verkocht Jim het eerste seizoen uitsluitend snowboards. In de kantine van hun voetbalclub sprak hij vaak met teamgenoot Siep over de ontwikkeling van zijn onderneming, waarop Siep voorstelde een businessplan te schrijven om ook ski's online te verkopen.

,,We vullen elkaar op meerdere vlakken goed aan. Jim is meer snowboarder, ik meer skiër. Hij heeft geen academische achtergrond, maar komt wel uit een echte ondernemersfamilie. Ik heb bedrijfskunde gestudeerd in Rotterdam, waar ondernemerschap werd gestimuleerd. Bedrijven als Coolblue en Rituals vond ik altijd al interessant: hoe werk je een idee uit tot een echt bedrijf? Hoe laat je dat vervolgens groeien? In het businessplan heb ik met ski's hetzelfde concept uitgewerkt als met snowboards, waarop Jim voorstelde te gaan samenwerken. Toegankelijkheid en duurzaamheid waren daarbij leidend, en nog steeds. We willen voor iedereen betaalbare, goede, hergebruikte ski's en snowboards aanbieden."

"Beginnende ondernemers zou ik adviseren om zakelijk adverteren op Marktplaats gewoon te proberen. Je kunt samen groeien. Zij helpen jou, en jij helpt hen. Dat is echt win-win"

Kracht van betaalde advertenties

Marktplaats bleek hiervoor de perfecte plek. ,,Wij vinden dat verkoop via een webshop bij een hedendaagse winkel hoort," zegt Van de Reijt. ,,De markt beweegt zich daar ook in 2023 nog steeds meer naar toe. De webshop liep al best goed, maar toen ik er na een jaar bij kwam, kregen we de tip om betaald te adverteren op Marktplaats, omdat je zo heel gericht je advertenties kunt sturen met zoekwoorden in de omschrijving en foto's. De kracht van betaalde advertenties op Marktplaats is enorm. Als iemand op Google zoekt op 'tweedehands goedkoop snowboard' ben je een van de vele hits, maar op Marktplaats kom je dan meteen bovenaan te staan. We dachten: we proberen het gewoon. Dat hoeft echt niet duur te zijn, je kunt zelf je maandbudget instellen, bijvoorbeeld vijftig euro. Het zelf uitvogelen in de beginperiode was superleuk. Ons businessplan was een economisch model, grotendeels gebaseerd op data en cijfers. Nu kunnen we de conversie van bezoekers op de site volgen en daar de advertenties gericht op aanpassen. Het was meteen effectief: zodra we op Marktplaats gingen adverteren, groeiden we enorm."

Reviews

Belangrijk onderdeel van dat succes zijn ook de reviews die klanten achterlaten. Aan service en persoonlijke aandacht hecht H-G Sports veel waarde. ,,Via de chatfunctie op de website kan iedereen contact opnemen, en dan gaan we in gesprek. Als mensen antwoord op hun vragen hebben gekregen, bestellen ze vaak meteen omdat ze voldoende geholpen zijn. Maar dan moeten je advies en het geleverde product natuurlijk wel goed zijn. Het is van fundamenteel belang om transparant en integer te zijn tegenover je klanten, zeker voor een webshop. Ook als je het met een klacht niet eens bent, moet je ze toch goed behandelen."

,,Dat betekent geld teruggeven als iemand ontevreden is, het probleem oplossen, en altijd gemeend en kundig advies geven. Mond-tot-mondreclame is essentieel. Je kunt het nooit honderd procent goed doen, maar je kunt het wel voor honderd procent proberen. Een tevreden klant vertelt zijn ervaringen aan twee mensen, een ontevreden klant aan vijftig."

Succesverhaal

Niet alleen klanten zijn tevreden, gezien de uitstekende reviews op Trustpilot, ook bij Marktplaats zelf werden de twee jonge ondernemers opgemerkt. ,,Marktplaats helpt ondernemers graag verder door ze te adviseren en ondersteunen en ze vonden ons een voorbeeld van een succesverhaal. Daar maakten ze een item over. Sindsdien hebben we ook een accountmanager met wie we elk halfjaar afspreken, die samenwerking bevalt goed. Een zinnetje anders formuleren, een afbeelding aanpassen, dat soort details nemen we samen door. Ons advertentiebudget gaat weliswaar elk jaar omhoog, maar tegelijkertijd is de samenwerking met Marktplaats belangrijk voor ons."

,,Daardoor hebben we de mogelijkheid om te blijven groeien. Van iedere productcategorie op onze webshop hebben we ook een advertentie op Marktplaats. Zo kunnen we in een keer meerdere productcategorieën bereiken, zoals skistokken, skischoenen of ski's voor kinderen. Een beetje zoals vissen met meerdere lijntjes aan één hengel. Bovendien is niet alleen ons product afgebeeld, maar staat ook ons algemene verhaal vermeld over hoe en waarom wij ski's en snowboards duurzaam hergebruiken."

"Toegankelijkheid en duurzaamheid zijn leidend in onze webshop. We willen voor iedereen betaalbare, goede, hergebruikte ski's en snowboards aanbieden op Marktplaats."

Dat algemene verhaal blijft hun drijfveer: het toegankelijk maken van de skisport door goede tweedehands spullen aan te bieden voor een betaalbare prijs. ,,We kopen alles op wat we voor een leuke prijs kunnen verkopen. Van particulieren, maar ook uit faillissementen. Onderhoud, waxen en slijpen zijn we erbij gaan doen, evenals inruilen. Vooral voor beginners een uitkomst, en voor ons leuk omdat de drempel laag is om aan goede ski's te komen. Dat duurzame aspect is voor ons essentieel omdat we tweedehands spullen zo lang mogelijk willen hergebruiken. Echt, je hebt niet ieder jaar de nieuwste ski's nodig. Ze gaan twintig jaar mee, als je ze maar goed onderhoudt."

Win-win

Natuurlijk hebben ze de ambitie om door te groeien. ,,Het moet allemaal financieel gezond blijven, we willen er tenslotte ook iets aan verdienen, maar we willen graag in afzet groeien. Een grotere klantenkring, meer mensen helpen, meer onderhoud plegen. Dat betekent ook meer mensen in dienst nemen en efficiënter worden, bijvoorbeeld door machines aan te schaffen. Een volwassen, zelf-draaiend bedrijf worden waarbij we zelf meer bezig zijn met aan ons bedrijf werken dan in het bedrijf, zodat we daarvoor meer tijd overhouden. Natuurlijk hopen we nog lang met Marktplaats samen te blijven werken. We zien hen echt als partner. Beginnende ondernemers zou ik daarom altijd adviseren om zakelijk adverteren op Marktplaats gewoon te proberen. Je kunt samen groeien. Zij helpen jou, en jij helpt hen, zo pikt iedereen een graantje mee. Dat is echt win-win."

tracking pixel