Aangeboden door Tambr

Branded Content Groei

Tambr: 'ieder merk verdient een identiteit in audio'

Met een expertise in marketing en muziek, bouwt Tambr aan een beter klinkende wereld. Van kenmerkende soundlogo’s tot complete muzikale huisstijlen; deze organisatie leert marketeers de kracht van muziek optimaal te benutten. Want elk merk verdient een identiteit in audio, zegt oprichter Willemijn van Hussen (Finalist Rotterdamse Zakenvrouw 2022).

Crissy Mulder 9 mei 2022

Wilelmijn actie 2 2

De Rotterdamse Van Hussen heeft een achtergrond in muziek. Ze studeerde aan het Conservatorium, deed daarnaast een opleiding Economie en opereerde jarenlang op het snijvlak van muziek, business en marketing. Die kennis integreerde zij zo’n vier jaar geleden, in samenwerking met Niels de Jong, in een eigen mediabureau: Tambr. „Waar merken in het verleden vooral visueel georiënteerd waren, met een logo, kleur en lettertype, focussen wij op geluid. We vatten merken in audio en geven ze hun eigen muzikale identiteit. Dat is belangrijk, want een merk anno 2022 communiceert steeds meer met audio.”

Sonic branding onmisbaar voor een merk anno 2022

Volgens Van Hussen levert audio velen malen meer merkherkenning op dan beeld. „Een eigen geluid blijkt acht keer beter plakken dan een eigen logo. Dus als jij jouw merkgeluid herhaalt, kom je steeds meer bovenaan in dat brein van je doelgroep te zitten. Daarnaast bevatten steeds meer communicatiemiddelen audio. Denk aan podcasts, video’s (op sociale media), slimme speakers,

het geluid van je winkel- of kantooromgeving of de tune wanneer jij het podium oploopt voor een presentatie. Kortom; audio is onmisbaar voor een merk anno 2022.”

‘’Een eigen geluid blijkt acht keer beter plakken dan een eigen logo”

Willemijn van Hussen, (Finalist Rotterdamse Zakenvrouw 2022)

De laatste trend op het gebied van sonic branding? De kracht van social media en dan met name Tik Tok, zegt Van Hussen. „Het enige wat consistent is bij filmpjes die influencers delen, is de audioboodschap. Terwijl het beeld verandert, blijft het geluid hetzelfde. Daar zit een verborgen kracht in. Daarnaast worden podcasts steeds populairder en dus kansrijk voor jouw sound branding. Denk bijvoorbeeld aan de audio die je aan het begin en eind van een podcast hoort, maar ook aan de fragmenten tussendoor, voor als je overschakelt naar een ander onderwerp. Op steeds meer plekken in jouw klantreis komt je doelgroep in aanraking met audio. Grijp die kans.”

Zo creëer jij jouw eigen audio identiteit

Aan de slag met je eigen audio identiteit dus. Interessant, maar hoe vang je die? Tambr ontwikkelde daar een eigen methode voor. „Wij combineren creativiteit met data. Zo gebruiken we onder andere een algoritme dat merkassociaties vertaald naar muzikale voorbeelden. Neem een avontuurlijk merk dat de wereld wil verbeteren. Op basis van die kenmerken helpt het algoritme ons, uit miljoenen nummers, hét nummer (of geluid) te kiezen dat aan de merkvoorwaarden voldoet. Zo’n geluid vormt dan de basis voor een eigen audio identiteit. Daarnaast maken we creatief gebruik van marketingmodellen (zoals archetypes) en merkmodellen (zoals Needscopes) die wij vervolgens vertalen naar muzikale kenmerken. Alles voor sterke sonic branding.”

Creatieve community in Rotterdam

Tambr helpt niet alleen merken aan een sterke audio identiteit, maar ook producers, componisten en muzikanten aan een eerlijk salaris. „Mij hart gaat sneller kloppen van muzikaal talent. Helaas worden deze talenten vaak onderbetaald of zijn zij afhankelijk van subsidie. Ik vind het geweldig om een business te bouwen die ze sterker maakt en waardoor zij hun eigen broek op kunnen houden.”

‘’Vanwege haar inzet voor inclusiviteit in de creatieve sector, werd Van Hussen in 2022 genomineerd voor Rotterdamse Zakenvrouw van het jaar”

Willemijn van Hussen, (Finalist Rotterdamse Zakenvrouw 2022)

Bij Tambr behouden componisten hun eigen rechten en verdienen zij een eerlijke boterham. Op die manier bouwt de organisatie aan een community van creatieve mensen die met audio hun geld verdienen. Voor die prestatie én haar inzet voor inclusiviteit in de creatieve sector, werd Van Hussen in 2022 genomineerd voor Rotterdamse Zakenvrouw van het jaar.

Schrijf je in voor de Masterclass!

Van Hussen ziet de toekomst rooskleurig in. Dit jaar nog lanceert zij met Tambr de audio identiteit van een aantal grote merken én een nieuwe tak voor voice-over teksten. Daar kan de onderneemster nu nog niet veel over kwijt, maar hoor je ongetwijfeld later dit jaar meer over. Daarnaast staat er een Masterclass Sound Branding op het programma. Wil jij, laagdrempelig en interactief, meer leren over jouw eigen audio identiteit? Schrijf je dan nu in.