How-to Groei

Businesscoach Kelly Weekers: 'Durven falen maakt het leven makkelijker'

,,Durven falen en op je bek gaan, dat maakt het leven een stuk makkelijker.” Dat verzekert businesscoach en bestseller-auteur Kelly Weekers. ,,Dit geldt voor het ‘normale’ leven, maar zeker ook voor het professionele. Als ondernemer moet je niet altijd maar denken dat je alles weet en daardoor alles perfect kunt doen.” De juiste mindset is waar het volgens haar allemaal mee begint. Weekers wil ondernemers ‘een vriendelijke schop onder de kont geven’ om ze verder te kunnen helpen.

Tijdens het MKB Ondernemerscongres krijgt ze daar de kans voor. Op donderdag 31 oktober staat Weekers (bijna 95.000 volgers op Instagram) in de Brabanthallen op het podium. De Ondernemer sprak haar in aanloop naar die dag.

Robbert Daalder 25 oktober 2019

Kw website met caption

Kom kijken en luisteren naar het inspirerende verhaal van onder meer Kelly Weekers, Peer Swinkels (Bavaria) en Henk Jan Beltman (Tony's Chocolonely) tijdens het MKB Ondernemerscongres op 31 oktober in Den Bosch. Hét jaarlijkse oplaadpunt voor succesvolle ondernemers met de beste ideeën, sprekers én netwerk voor ondernemers die op zoek zijn naar nieuwe inzichten en inspiratie voor meer zakelijk én persoonlijk succes. Bekijk hier het programma, of bestel hier direct je tickets.

,,Ik moet het toch even zeggen, maar mijn ervaring is dat het vaak mannen zijn die zo denken", begint de auteur van Happy Life 365 (60.000 exemplaren verkocht) en het zojuist verschenen Happy Life Hacks 365. ,,Mannen die van zichzelf vinden dat ze alles maar moeten kunnen. Het wordt toch vaak als vrouwelijk gezien wanneer je je kwetsbaar durft op te stellen, terwijl daar enorm veel zelfvertrouwen uit spreekt. Voor elke ondernemer is het belangrijk om hulp te vragen wanneer ze het even niet weten. Dát is hoe het werkt. Ik heb twee boeken geschreven over de juiste mindset en hoe je daarmee moet omgaan. Daar duiken we straks op het podium tijdens het MKB Ondernemerscongres nog even wat dieper in.”

Niche is cruciaal

Het is Life & Businesscoach Weekers haar bedoeling om ondernemers op 31 oktober vooral véél mee te geven. ,,Ik wil ze met meer focus laten kijken naar datgene wat ze precies doen. Vaak is er de neiging om zo breed mogelijk te werk te gaan. Alles maar aan te nemen om klanten tevreden te houden en inkomsten te genereren. Vaak hebben ze daar zelf niet eens plezier in en heeft dat als gevolg dat het werk niet optimaal gedaan wordt. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je als ondernemer een duidelijke niche hebt. En daar ook bij blijft! Kies waar je goed in bent en help vervolgens alleen die klant. Vergelijk het met ziek zijn. Waar denk je aan als je dat bent? De dokter! Zorg ervoor dat jij de partij wordt waar mensen als eerste aan denken als ze tegen het (luxe)probleem aanlopen wat jij oplost.”

Lees ook: Succesvol opvallen doe je met deze zes aandachtstrekkers

'Nee' zeggen als katalysator

,,Als ik naar mezelf kijk, dan deed ik een jaar geleden veel meer dan nu en dat komt omdat ik écht voor mijn niche heb gekozen. De mensen om mij heen moeten weleens lachen omdat ik vaker ‘nee’ zeg. Dat doe ik omdat ik een betere focus heb en weet dat juist die ‘nee’ een groei in ideale klanten, winst én vrije tijd oplevert. Het voelt contra intuïtief om ‘nee’ te zeggen, maar je zal merken dat het als een katalysator werkt. Op deze manier vervul jij opdrachten voor je droomkandidaten en gaat je onderneming juist groeien.”

Om jou te helpen deze groei te bewerkstelligen, zette Weekers de 5 basisprincipes voor succes op papier. Deze ongezouten top 5 vind je hier.

Social media steeds belangrijker

Om daadwerkelijk ‘de dokter voor je patiënten’ te kunnen worden, wijst Weekers naar het belang van social media. Ze verwacht dat dit in 2020 een nog grotere rol gaat spelen dan het nu al doet.

,,Veel ondernemers laten socials liggen omdat ze denken dat het alleen voor influencers bedoeld is of voor privé zaken. Maar kijk eens even naar LinkedIn. Dat gaat een steeds belangrijkere rol spelen bij het genereren van nieuwe klanten. Maar onderschat Facebook en Instagram ook niet. Kijk goed waar je jouw ideale klant kunt vinden."

,,Zelf ben ik iedere dag zichtbaar op LinkedIn en haal daar nieuwe klanten uit. Ik leer de acquisitie via social media-strategie ook aan de ondernemers die ik coach. Zorg voor een prikkelend profiel en denk goed na over wat je deelt. Veel mensen weten dat niet en doen het daarom niet. Of het gaat juist goed waardoor ze denken dat ze er niet meer naar om hoeven te kijken. Zonde. Kies een niche, communiceer je marketingboodschap en doe dat met commitment. Zet door! Zichtbaarheid op social media wordt heel belangrijk.”

Lees ook: Zo zet je videomarketing voor je bedrijf in

Ondernemen is als een marathon

Wanneer Weekers wordt gevraagd naar de kansen die het mkb komend jaar gaat bieden, valt onmiddellijk de term duurzaamheid. ,,Ik zie dat veel van mijn klanten op dat pad zitten. Ze begrijpen dat daar iets te halen valt, plus dat het ook gewoon nodig is. We hebben het klimaat lang genegeerd en krijgen dat nu extra hard terug. De slimme ondernemer gaat daar een slaatje uit slaan. Vergis je alleen niet, je hebt er een lange adem voor nodig om in deze lastige business iets op te starten. Aan de andere kant, een lange adem hoort nu eenmaal bij ondernemen. Dat is geen sprint, maar een marathon.”

Kom kijken en luisteren naar het inspirerende verhaal van onder meer Kelly Weekers, Peer Swinkels (Bavaria) en Henk Jan Beltman (Tony's Chocolonely) tijdens het MKB Ondernemerscongres op 31 oktober in Den Bosch. Hét jaarlijkse oplaadpunt voor succesvolle ondernemers met de beste ideeën, sprekers én netwerk voor ondernemers die op zoek zijn naar nieuwe inzichten en inspiratie voor meer zakelijk én persoonlijk succes. Bekijk hier het programma, of bestel hier direct je tickets.