Nieuws Groei

Circulair deelplatform Peerby.com haalt 2,3 miljoen euro op

Circulair deelplatform Peerby.com, de website om spullen te lenen van mensen in de buurt, heeft 2,3 miljoen euro opgehaald bij investeerders. De aankondiging van de investering volgt op een periode van snelle groei en valt samen met het tienjarig jubileum, honderden crowdfunders die mede-eigenaar worden én de eerste winstgevende maand van het in 2019 geheel vernieuwde platform.

Van onze redactie 1 juni 2022

Peerby investering team

Het team van Peerby.com. Foto: Peerby.com

Het financiële succes van het vernieuwde platform is toe te schrijven aan de introductie van een betaald lidmaatschap voor leners. In 2021 groeide Peerby’s omzet met 222 procent en het jaar daarvoor met 200 procent. Die snelle groei is voor een belangrijk deel te danken aan supporters van de deeleconomie die hun buren uitnodigen om mee te doen met Peerby’s digitale deelschuur, waarin al meer dan een half miljoen producten worden gedeeld.

Na investering: eerste focus is verdere groei in middelgrote Nederlandse steden

De recente investeringsronde werd geleid door tech- en impactfonds Loyal uit Toronto, met bijdragen van Nederlandse impact investeerder Shamrock Ventures en bestaande aandeelhouders, waaronder honderden crowdfunders. Peerby wil de investering gebruiken om zijn impact te vergroten.

De eerste focus is verdere groei in middelgrote Nederlandse steden, zodat deze net zoveel gaan delen als veel buurten in thuisbasis Amsterdam, waar 1 op de 4 huishoudens lid is. Een volgende stap is de internationale expansie van het nieuwe platform, met België in de voorhoede. Uitrol naar nog meer landen staat gepland voor eind 2022 en 2023.

Negenhonderd crowdfunders, die het bedrijf vijf jaar geleden een lening verstrekten, kregen naar aanleiding van de investering de mogelijkheid hun lening om te zetten naar aandelen. Een meerderheid koos hiervoor en veertig procent van hen besloot zelfs extra aandelen bij te kopen.

''De steun van zowel de crowdfunders als professionele investeerders bevestigt dat iedereen staat te springen om een alternatief voor de wegwerpeconomie''

Daan Weddepohl, oprichter en ceo Peerby.com (foto onder)

Peerby verwacht dat bereidheid om geld te besparen en te verdienen verder zal toenemen

Investeerders kiezen zowel vanwege de economische als de duurzaamheidspotentie voor Peerby. Recent onderzoek van Milieu Centraal laat zien dat consumenten hun klimaatimpact met meer dan 25 procent kunnen verminderen door circulaire keuzes te maken, zoals delen en lenen. Uit polls van Nielsen blijkt dat ruim 66 procent van de consumenten bereid is om spullen te huren van en aan anderen. Nu door inflatie de kosten voor levensonderhoud toenemen, verwacht Peerby dat de bereidheid om zo geld te besparen en te verdienen nog verder zal toenemen.

Daan Weddepohl, oprichter en ceo van Peerby: ,,De steun van zowel de crowdfunders als professionele investeerders bevestigt dat iedereen staat te springen om een alternatief voor de wegwerpeconomie. Nu we, naast duurzaam, ook eindelijk rendabel zijn, is de tijd rijp om delen mainstream te maken.”

Lees ook: Shamrock Ventures lanceert impactfonds gericht op tech-startups

10 jaar Peerby.com in vogelvlucht

Op Peerby.com delen buurtgenoten, al dan niet tegen betaling, allerhande goederen, zoals gereedschap, elektronica, fietsen en tuin-, kampeer- en feestartikelen. Peerby lanceerde in 2012 het eerste werkende spullendeelplatform ter wereld. De doelstelling, om buren te verbinden en verspilling tegen te gaan, leverde veel erkenning, investeringen en prijzen op. Er volgde een uitbreiding naar 30 steden in Europa en de VS. Toen in 2017 het financieel model niet houdbaar bleek, begon de startup noodgedwongen aan een ommezwaai.

Lees ook: ABN AMRO: 'Circulaire economie komt moeizaam van de grond'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws