Nieuws Groei

Jacco Vonhof: 'Nog veel meer kansen voor mkb in Duitsland'

Het wordt zo vaak gezegd: als je als mkb-ondernemer wilt gaan exporteren, begin dan in Duitsland. Lekker dichtbij, enorme markt, betrouwbare partners, een taal die we doorgaans redelijk verstaan. Niet voor niets is Duitsland met afstand onze belangrijkste handelspartner. Volgens Jacco Vonhof, de voorzitter van MKB-Nederland, liggen er nog genoeg kansen bij onze oosterburen.

Jacco Vonhof | Foto: ANP 28 mei 2019

Jacco Vonhof column

Maar liefst 191 miljard euro verhandelden wij vorig jaar met onze Oosterburen. En de rek is er nog lang niet uit. Groente en fruit zijn sinds jaar en dag exportproduct nummer 1, maar andere producten stomen op en de kansen zijn er voor tal van sectoren.

Zo was ik vorige week zakelijk missieleider van een handelsreis naar de deelstaten Mecklenburg-Voor-Pommeren en Brandenburg, met tientallen Nederlandse ondernemers uit de scheeps- en jachtbouw en de creatieve industrie. En in het bijzijn van de koning en de koningin en twee ministers. Het was een succesvolle week, waarin enorm veel contacten zijn gelegd die ongetwijfeld gaan leiden tot meer. Los van onze mooie producten doen Duitsers graag zaken met Nederlandse ondernemers vanwege hun innovatiekracht, hun keten-denken, flexibiliteit en ondernemende karakter.

Lees ook: Jacco Vonhof: ''Meer rekening houden met ondernemers buiten Randstad''

Om de kansen optimaal te benutten, werken het Nederlandse bedrijfsleven (NL in Business) en de overheid (ministerie, RVO, ambassade) samen aan een Duitsland-strategie, om ons land en onze ondernemers nog beter te positioneren op de Duitse markt. Geen hit-and-run, maar een meerjarig programma met concrete ondersteuning voor mkb-ondernemers, zodat zij bijvoorbeeld ook meer rendement kunnen halen uit de activiteiten waaraan zij deelnemen, zoals handelsmissies en beursbezoeken. Het is economische diplomatie in optima forma en dat juich ik van harte toe. Want een product aan een klant over de grens verkopen is één ding, een succesvol exportplan voor de langere termijn is iets anders.

Maar als we dan toch met een Duitsland-strategie bezig zijn, laten we dan het onderwerp taal niet vergeten. Natuurlijk kun je vast ook in het Engels communiceren met je Duitse klant, maar uit onderzoek blijkt dat het absoluut helpt als je de Duitse taal spreekt. Na jaren van daling stijgt het aantal jongeren dat op de middelbare school voor Duits kiest weer licht, maar feit is dat ondernemers op dit moment vaak moeite hebben om vacatures met talenkennis Duits te vervullen. Dus laten we ook in die taal investeren. Dat is dan een unique selling point voor Nederlandse ondernemers, want Duits spreken… ik zie het de Fransen of Engelsen niet snel doen.

Jacco Vonhof
voorzitter MKB-Nederland