Nieuws Groei

In tijden van crisis een winkel beginnen? Deze ondernemers hebben het lef

Een winkel beginnen terwijl de energielasten de pan uit rijzen, personeel nauwelijks te vinden is en de koopkracht achteruit holt? Dan moet je wel lef hebben! ,,Als je in jezelf gelooft, dan doe je het gewoon.”

Ab van der Sluis (AD) 19 december 2022

Crisis winkel lef

Maaike Vaneveld van boekhandel De Passage Middelburg: ,,Mensen zeggen wel: waar begin je aan?" Foto: Lex de Meester.

Nee, voor gek is ze nog niet verklaard, lacht Maaike Vaneveld. Drie weken geleden opende ze in de Geerepassage haar winkel De Passage Middelburg waar ze tweedehands boeken, spellen en puzzels verkoopt. ,,Dat je dat durft, zeggen mensen. Of ze zeggen: waar begin je aan?” Volgens haar is onder jongeren sprake van een opleving als het gaat om lezen en willen mensen ook weer een gewoon boek van papier in handen hebben in plaats van een e-reader. ,,Bovendien kun je bij mij voor weinig geld een hele stapel boeken meenemen," vertelt ze in het AD.

Ze wilde al heel lang een eigen winkel. ,,En dan kun je twee dingen doen: of er over blijven nadenken óf het gewoon proberen. Wat echt belangrijk is om kunnen beginnen is een meelevend netwerk. Ik ben door zo veel mensen geholpen met klussen, inrichten van de winkel, ondernemers die willen meedenken en vrienden die reclame maken of hun boekenkast voor me hebben weggeruimd. Mensen die achter je staan en in je geloven zijn echt heel belangrijk.”

Maaike is niet over één nacht ijs gegaan. Ze had een beginkapitaaltje en - ook niet onbelangrijk - ervaring in het verkopen van tweedehands boeken via het shop-in-shop concept, waar meerdere winkels één ruimte delen. ,,En met die ervaring weet je een beetje wat een winkel zou kunnen opbrengen.” Ook nu deelt ze een ruimte met Het Kinderhuys. Dat scheelt in de huur en de energiekosten. En wat ook scheelt is dat ze een werkende partner heeft met een vast salaris. ,,Ik ben voor mijn levensonderhoud niet afhankelijk van de winkel. Ik heb een back-up en kan het wel even uitzingen.”

"Mensen die achter je staan en in je geloven zijn heel belangrijk"

Maaike Vaneveld

Een beginnende ondernemer moet vooral écht willen, zegt Maaike. ,,Ik had en heb er heel veel zin in.” De Passage Middelburg is nu al een tijdje open en de verkoopt stelt niet teleur. ,,We hebben best wel wat aanloop, al is het de ene dag natuurlijk wat meer dan de andere dag. We moeten nog verder groeien.”

Al vijf bezorgers die af en aan pizza's bezorgen

Haar omgeving was wel sceptisch, maar Birsen Tascilar zette door. Sinds drie weken is ze de baas van haar eigen Pizza New York in Terneuzen en de zaak loopt als een tierelier. ,,Het is ontiegelijk druk. Niet normaal. Ik heb nog geen moment stil kunnen staan.” Toen Birsen in haar omgeving haar plannen bekend maakte dat ze pizza’s wilde gaan bakken, kreeg ze te horen dat het ‘toch niets zou gaan worden'. ,,Maar ik ben zelf óók consument als ik iets leuk vind, dan ga ik er ook voor. Als je in jezelf gelooft, dan moet je zoiets gewoon dóen.”

Inmiddels heeft Birsen vijf bezorgers die af en aan rijden om pizza’s te bezorgen. Ze heeft het hoofdkantoor laten weten dat ze eigenlijk naar een groter pand wil en een tweede oven nodig heeft. ,,Ik heb nu genoeg personeel voor een kleine vestiging als Terneuzen, maar ik ben voortdurend genoodzaakt om vrienden en familie in te schakelen om te kunnen bezorgen. Het is echt super druk.”

Birsen Tascilar van Pizza New York. Foto: Kelly Thans.

'Het gaat om ondernemerskracht'

In Goes staat Marloes de Haze samen met compagnon Wim Bouman in de startblokken om in februari volgend jaar kinderkledingwinkel Stylo23 te openen. Ze heeft geen ervaring in de detailhandel, maar ze ziet zichzelf wel als een echte ondernemer. Vijf jaar geleden begon ze een inmiddels succesvol bureau in personeelsbemiddeling, zonder enige ervaring. ,,En dat sterkt mij in het feit dat je niet per se heel veel verstand hoeft te hebben van een bepaalde branche om daar succesvol in te zijn. Het gaat om ondernemerskracht. Waar zie je kansen en ben je in staat om die te benutten.”

Stylo23 richt zich op Zeeuwen met geld, zegt ze eerlijk. ,,Als mensen bij ons door de voordeur zijn, weten ze door de hele look and feel dat ze misschien een paar honderd euro kwijt zijn.” Tachtig procent van de kledingmerken die De Haze en Bouman gaan verkopen, is in de provincie niet te koop.

Marloes de Haze begint volgend jaar een zaak in exclusieve kinderkleding aan de Beestenmarkt in Goes. Foto: Marcelle Davidse.

De Haze zegt dat ze de kinderkledingwinkel begint in een eigen pand aan de Beestenmarkt, waardoor ze met minder lasten begint. Het idee om in de detailhandel te gaan, was geen langgekoesterde wens. ,,Het is in een tijd van twee weken gebeurd, van luchtballonnetje tot het inkopen van een volwaardige collectie om in februari te kunnen openen. Ik had nog nooit nagedacht over het verkopen van kinderkleding, maar ik onderzoek wel altijd alles als ik denk dat ergens een kans inzit.” En dus kwamen De Haze en Bouman tot de conclusie dat er in Zeeland ruimte is voor een winkel in exclusieve kinderkleding. ,,We zitten écht in een nichemarkt.”

Lees ook: Simpel.nl-oprichter De Rooij: ‘Geluk dwing je af door lef te tonen’

‘Een ondernemer heeft altijd lef'

Prof dr Joris Knoben, hoogleraar Strategie en Ondernemerschap aan de Tilburg University, heeft wel een verklaring waarom ondernemers tegen de stroom in roeien. Lef kan ze niet ontzegd worden. ,,Ondanks tijden van onzekerheid zien mensen toch kansen om met een bedrijf een goede boterham te verdienen. Er zit een drive achter: het zelfstandig willen zijn, het willen opbouwen van iets. Je doet dat niet als je er niets aan overhoudt. Er zijn nog steeds kansen in Nederland.”

Vorige maand zijn 30 procent meer mensen voor zichzelf begonnen ten opzichte van november vorig jaar. Het aantal faillissementen blijft beperkt. Knoben ziet vooral een groei in zzp’ers.

Mensen die nu een winkel beginnen, gaan tegen de trend in. De detailhandel heeft veel concurrentie van webwinkels. ,,Maar tegelijkertijd zie je dat er voor niche-achtige winkels juist ruimte is. Mensen kopen exclusieve kinderkleding liever niet online, dus in dat soort markten zie je nog steeds kansen.”

Knoben wil maar zeggen: als je een goed idee hebt én lef, liggen de mogelijkheden voor het grijpen. ,,Als de economie slecht draait, kun je ook een onderneming in schuldhulpverlening beginnen. In elke economische omstandigheid liggen er kansen voor ondernemers. Je moet die alleen weten te vinden en erop in durven te springen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws