Nieuws Groei

Deze Kamperlandse zeewierboer verdrievoudigt productie door innovatieve groeimethode

Seaweed Harvest Holland, met een zeewierboerderij in de Schelphoek en een zeewierlaboratorium in Kamperland, breidt komend jaar uit van één naar drie tot vijf hectare. De grootste zeewierkweker van Europa groeit verder, aldus PZC.

Wendy Wagenmakers | Foto: Dirk-Jan Gjeltema 6 oktober 2017

Zeewier john van leeuwen seaweed harvest holland

Aan aandacht geen gebrek bij Seaweed Harvest Holland. Volgende maand zitten ze bij Koffietijd, Quest pakt uit met een paar mooie pagina’s. Maar als er zelfs een Zuid-Koreaanse cameraploeg langskomt, dan weet je dat je het goed doet als zeewierboerderij in de Schelphoek.

Sporen scheiden

Het is dan ook niet niks wat onderzoeker Julia Wald, afkomstig van de universiteit van Wageningen, heeft uitgevogeld. Waar Japanse kwekers zeeslablaadjes nog altijd doormidden breken en opnieuw opbinden om verder te laten groeien, heeft Wald ontdekt hoe je sporen kunt scheiden en in rap tempo verder kunt laten groeien. Een ware revolutie in de wereld van zeewier.

Lees ook: Zeewier is booming in Nederland

En zeewier is al een revolutie op zich. Al miljoenen jaren aanwezig in zee, al duizenden jaren gegeten door mensen in het verre oosten en nog maar kort geleden ‘doorgebroken’ in westerse keukens. Sterker, zegt Wald, zeewier is het voedsel van onze toekomst.

In zeewier zit namelijk net zo veel eiwitten als in sojabonen, waarvoor in de Amazone hele oerwouden worden gekapt. ,,Bovendien neemt zeewier de helft van alle CO2 op. De kweek is dus geen belasting voor het milieu, maar eerder winst. En dan groeit het ook nog eens ontzettend hard.”

Dat geldt ook voor Seaweed Harvest Holland, het bedrijf dat zeewier kweekt in Kamperland en laat groeien in de Schelphoek, een natuurgebied bij Serooskerke op Schouwen-Duiveland. Wat vijf jaar geleden begon met wat onderzoeken, is sinds dit jaar een echt bedrijf en nu al kan het zich de grootste zeewierkweker van Europa noemen, op het gebied van ‘food’. En dat in wat portakabins aan de Jacobahaven in Kamperland, waar de klossen met zeewiersporen drijven in kunststof opbergboxen van Ikea.

Stevig groeien

Maar het bedrijf gaat uitbreiden. In het laboratorium komen sjieke waterbakken met UV-lampen erboven, om te zien wat voor effect die hebben. Ook de ruimte voor zeewier om ‘buiten te spelen’ in de Schelphoek wordt vergroot. Eén hectare heeft de zeewierkweker er nu, bestaande uit duizend boeien, touwen en installaties. Tweehonderdvijftig tot vierhonderd ton halen ze er jaarlijks uit. En dan komt er komend jaar nog twee tot vier hectare bij. ,,En dan nóg kunnen we de vraag niet aan”, lacht mededirecteur John van Leeuwen uit Kerkwerve. ,,Je wilt niet weten hoeveel mailtjes ik elke dag krijg.”

Niet dat Nederlanders al zo veel zeewier snacken, zoals Van Leeuwen dat doet, of er salades van maken, waar Wald van houdt. Zonder dat we het weten, zit zeewier gewoon overal in. In tandpasta, in vla, in koffiemelk, in ijs. Noem maar op. Maar ook in medicijnen.

Alzheimer

,,Een medicijn tegen alzheimer wordt gezocht in zeewier. Ook zijn er mensen, al eeuwenlang, die er kanker mee behandelen. In Okinawa is de gemiddelde leeftijd van overlijden zeer hoog. Dat wijt men daar aan de consumptie van zeewier. Borstkanker komt er amper voor.”

Dan kan het niet anders dan dat het Zeeuwse bedrijf concurrentie krijgt. ,,Maar we hebben niet voor niets eerst vijf jaar onderzoek gedaan”, zegt Van Leeuwen. ,,Onze methode kan niet zomaar worden gekopieerd. Bovendien: we blijven onderzoek doen, zodat we onze voorsprong behouden.”

Een medicijn tegen alzheimer wordt gezocht in zeewier. Ook zijn er mensen die er kanker mee behandelen.

John van Leeuwen, Seaweed Harvest Holland