Nieuws Groei

Dylan (24) geeft baan op voor eigen chocolaterie: ‘Het werd hier zo druk, ik dacht: ik ga ervoor’

De geur van versgebakken brood is dan toch volledig ingeruild voor de verleidelijke aroma van gesmolten chocolade. Zijn zelfgemaakte bonbons en chocoladerepen zijn zo in trek, dat Dylan Reedijk (24) uit Strijen zijn baan als banketbakker opgaf voor zijn eigen chocolaterie. ,,Kansen moet je pakken.’’

Jasper van Everdingen 12 september 2022

Chocolaterie dylan reedijk

Dylan Reedijk heeft zijn baan als banketbakker opgezegd om zich volledig op zijn eigen chocolaterie te storten. ,,Ik heb nu alle tijd om te ondernemen.’’ Foto's: AD / Jeffrey Groeneweg.

Op eigen benen staan? In 2018, een paar maanden nadat hij op de zolder in het bedrijfspand van zijn vader een chocolaterie was begonnen, zei Dylan Reedijk in deze krant nog dat zijn hobby ‘vooralsnog’ een ‘bijzaakje’ zou blijven. De banketbakker uit Strijen had het prima naar zijn zin bij bakkerij De Koning in Puttershoek. In zijn vrije tijd tot middernacht ambachtelijke bonbons maken en chocoladeletters opspuiten, deed hij er voor de lol bij, schrijft het AD.

En zie waar hij nu staat, in het pand waar hij samen met zijn vader naartoe is verhuisd. Precies aan de overkant. De adreswijziging op het Strijense bedrijventerrein mag dan klein zijn, van Simon Stevinstraat 15B naar 17B, de mogelijkheden van Chocolaterie Reedijk – dat 22 oktober officieel opent – zijn er des te groter. Alleen al de opslagruimte voor verpakkingen is groter dan zijn hele vorige locatie.

Stroomde chocolade daar nog uit één machine, nu vloeien de smaken melk, puur en wit elk uit een andere machine. Eetbare logo’s printen hoeft niet meer thuis en slecht ter bene klanten hoeven voor bestellingen afhalen of een workshop niet meer door de loods van schildersbedrijf Reedijk en dan met de trap omhoog. Op 17B stappen ze direct de plek binnen waar de magie plaatsvindt.

"Ik dacht: ik ben jong, woon nog thuis, we gaan ervoor. Er liggen nu kansen om door te groeien, dan moet je ze wel pakken’’

Dat Kees Reedijk het grootste deel van het pand heeft ingeleverd voor de onderneming van zoonlief, die nu over ruimtes voor opslag, koeling, kantoor en workshops beschikt, zegt alles over de groei van Chocolaterie Reedijk sinds 2017, en de ambities van de eigenaar. Die onlangs zijn baan opgezegde voor een toekomst in de wereld van ambachtelijke chocolade, met advocaat, noten en honing uit de streek. Hij verkoopt aan particulieren en levert aan bloemisten en streekproductenwinkels in de regio.

,,Een klein jaar geleden ben ik al minder gaan werken in de bakkerij’’, vertelt Dylan. ,,Het werd hier zo druk dat ik alleen nog op vrijdag en zaterdag in de bakkerij stond en de overige dagen hier. Met binnenkort ook een webshop erbij moet ik straks pakketjes gaan inpakken en naar het postkantoor brengen. En dan moet de altijd drukke periode rond Sinterklaas en Kerst nog komen, en daarna Pasen en Moederdag.’’

Het perspectief dat de chocolademachines en zijn handen geen moment stil hoeven te staan, gepaard met de mogelijkheden aan de overkant van 15B, motiveerde Reedijk (24) enkele maanden terug dan toch op eigen benen te gaan staan. ,,Ik dacht: ik ben jong, woon nog thuis, we gaan ervoor. Er liggen nu kansen om door te groeien, dan moet je ze wel pakken.’’

Nieuwe bonbons van Chocolaterie Reedijk in de maak.

Zou hij zijn vaste baan ernaast houden, dan zou hij ‘een beetje blijven hangen’ in wat hij doet. ,,Je doet dan wat je kan doen, maar ook niet meer, omdat je daar de tijd niet voor hebt. Nu ik mijn oude baan niet meer heb, heb ik alle tijd om te ondernemen. Ik kan mijn eigen planning maken. En de drukke tijden van mijn bedrijf en de bakkerij lopen altijd gelijk op. Dan geeft dit rust.’’

Gevestigd op een bedrijventerrein heeft Chocolaterie Reedijk niet de sfeervolle uitstraling van een chocolaterie in een zijstraatje in - pak ’m beet - Antwerpen-centrum. Al zou Reedijk ooit wel zo’n ‘echte’ chocoladewinkel willen. ,,Ik heb dat vaak voor me gezien. Maar die kosten zijn nu niet te dragen. Maar ooit, als het goed blijft gaan, zou ik dat wel willen.’’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws