Nieuws Groei

Eva van Pelt nieuwe voorzitter van de Duits-Nederlandse Handelskamer

Eva van Pelt is de nieuwe voorzitter van de Duits-Nederlandse Handelskamer. De co-ceo van Eppendorf nam vrijdag tijdens de algemene vergadering in Nieuwegein de scepter over van Ron van het Hof.

Van onze redactie 30 juni 2023

Eva van Pelt DNHK

Eva van Pelt is de nieuwe voorzitter van de Duits-Nederlandse Handelskamer. Foto: DNHK

Van Pelt is sinds 2019 co-ceo van de Duitse wereldmarktleider in laboratoriumtechnologie. Daarvoor bekleedde ze diverse internationale functies bij bedrijven in onder andere de VS en Nederland. Sinds 2019 is zij bestuurslid van de DNHK. Van het Hof treedt volgens plan af en heeft nu de functie van vicevoorzitter.

Van Pelt, die getrouwd is met een Nederlander en twaalf jaar in Nederland woonde en werkte, is blij dat ze de uitwisseling van ervaringen tussen Duitsland en Nederland kan ondersteunen en haar kennis kan inbrengen.

Belangrijke sleutels tot het bouwen van een duurzame Europese economie

,,Uit eigen ervaring weet ik dat Nederland op sommige onderwerpen duidelijk voorloopt op Duitsland en vaak pragmatischer handelt, bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering en innovatiemanagement. Tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat de Duitse economie met haar karakteristieke midden- en kleinbedrijf veel te bieden heeft aan ideeën en knowhow, wat waardevol en inspirerend is voor Nederland. Ik zie de vele verschillen in beide landen als een waardevolle basis voor een winstgevende uitwisseling."

De toekomstthema's energie, infrastructuur en mobiliteit staan bij haar net zozeer in focus als life science en zijn belangrijke sleutels tot het bouwen van een duurzame Europese economie en noodzakelijk voor het behalen van de wereldwijde klimaatdoelstellingen.

''Als overtuigd Europeaan zie ik vooral in deze tijd hoe belangrijk het is om naar elkaar te luisteren en van elkaar te leren - de DNHK kan daar als bemiddelaar specifiek aan bijdragen''

Eva van Pelt

Samenwerking tussen Duitsland en Nederland zal leiden tot Europese innovatiekern

Als DNHK-voorzitter wil de 57-jarige mogelijkheden creëren om de sterke punten van beide landen nog dichter bij elkaar te brengen. ,,Ik zie een samenwerking tussen Duitsland en Nederland voor me die op de lange termijn zal leiden tot een Europese innovatiekern. Dit kan helpen om de grote uitdagingen beter het hoofd te bieden en antwoorden te geven op urgente vragen zoals: Hoe stop je klimaatverandering? Hoe genees je kanker, Alzheimer en chronische ziekten? Hoe voed je 8 miljard mensen? Hoe maak je een einde aan een pandemie?"

Volgens Van Pelt zijn de innovatieve industrieën van beide landen voorbestemd om gezamenlijke, grensoverschrijdende toekomstvisies te ontwikkelen en deze met lef en collectief te implementeren. ,,Bedrijven in beide landen die actief zijn op het gebied van bijvoorbeeld life sciences, gezondheidszorg, mobiliteit en energie hebben het nodige potentieel en beschikken over de nodige denkers, doeners en innovators die grensoverschrijdend denken en handelen", daarvan is Van Pelt overtuigd.

Lees ook: Meer dan de helft retailers wil dit jaar nog uitbreiden naar het buitenland

,,Het is aan ons om een passend kader voor hen te creëren en een solide basis te leggen. Als DNHK-voorzitter wil ik daar graag aan bijdragen door gerichte impulsen te geven, tot nadenken aanzettende ideeën te bevorderen en een constructieve uitwisseling van gedachten over de grenzen van onze landen heen te faciliteren."

Drie nieuwe bestuursleden Duits-Nederlandse Handelskamer

Van Pelt was en is zeer nauw verbonden met Nederland, zowel privé als zakelijk. ,,Daarom ervaar ik de functie van DNHK-voorzitter als een bijzondere eer en erken ik de verantwoordelijkheid die het met zich meebrengt," zegt de van oorsprong Beierse. ,,Als overtuigd Europeaan zie ik vooral in deze tijd hoe belangrijk het is om naar elkaar te luisteren en van elkaar te leren - de DNHK kan daar als bemiddelaar specifiek aan bijdragen."

Naast de nieuwe voorzitter zijn tijdens de ALV ook drie nieuwe bestuursleden uit het binationale bedrijfsleven toegetreden: Dirk De Bilde, ceo van Siemens Nederland, maakt nu deel uit van het bestuur, evenals Felix Faber, ceo van Deutsche Shell Holding, en Regine von Stieglitz, voorzitter van de raad van Bestuur van Hotelschool Den Haag.

Lees ook: 5 tips als je de Duitse markt wil bestormen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws