Nieuws Groei

Gamebedrijf Azerion naar de beurs om groeiplannen te versnellen

Het gamebedrijf Azerion heeft vandaag een notering op de Amsterdamse beurs gekregen. Met de beursgang haalde het bedrijf rond 93 miljoen euro op. Dat is minder dan verwacht, maar oprichter en co-ceo Atilla Aytekin noemt de beursgang toch 'een mijlpaal'. ,,Het ging ons om de notering. Het maakt ook niets uit voor onze acquisitiestrategie want die gebaseerd op onze organische groei."

Van onze redactie 2 februari 2022

Atilla Aytekin Azerion Facebook Google

Voor de beursgang ging het bedrijf een combinatie aan met European FinTech IPO Company 1 (EFIC1), een zogenaamde special purpose acquisition company. Het aandeel Azerion opende vandaag op 9,80 euro.

Een SPAC is een lege beurshuls, waar een bestaand bedrijf in kan worden geplaatst om op die manier eenvoudiger een beursnotering te bemachtigen. De nieuwe combinatie kreeg op 31 januari de steun van 95 procent van de aandeelhouders van de SPAC. Uiteindelijk haalde 82 procent van de beleggers haalde zijn inleg terug, waardoor Azerion ‘slechts’ 93 miljoen heeft opgehaald in plaats van de vierhonderd miljoen die in de lege beurshuls was belegd. Het gebeurt vaker dat tot bijna driekwart van de beleggers van zo’n leeg fonds zijn belegging vlak voor een beursgang intrekt. Azerion had het recht zich terug te trekken als minder dan 200 miljoen zou worden belegd, maar daar werd geen gebruik van gemaakt.

Lees ook: Aytekins' gamesbedrijf Azerion opnieuw op overnamepad

Het bedrijf van de Nederlandse ict-ondernemers met Turkse wortels , Atilla Aytekin en Umut Akpinar maakt sinds de oprichting in 2014 een stormachtige groei door. Azerion heeft zijn oorsprong in de fusie van technologiebedrijf Improve Digital en Orange Games in 2018. Sindsdien zijn er tientallen spellenbedrijven en adtechspecialisten gekocht. Daaruit ontstond een uitgever met 16.000 titels, 2.000 gameportals en 425 miljoen unieke spelers per maand, waarvan 47 procent in Europa en 22 procent in Azië.

Azerion heeft vooral zogenoemde casual games als Habbo Hotel en Governor of Poker. Ook heeft het bedrijf het digitale portretrecht van de Teletubbies, Nijntje, de Smurfen en Hello Kitty in haar bezit. Met het oog op avatars in de aanstaande metaverse is dat een mogelijke goudmijn.

De opbrengst van de beursgang zal Azerion gebruiken voor overnames en investeringen in nieuwe games en het platform.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws