Video Groei

Ondernemers in de Gouden Bus (3): 'Overheid, grijp in aan de top van de financiële keten'

Het is betrekkelijk rustig in Den Haag, waar de Gouden Koets binnen blijft. Maar onze Gouden Bus rijdt ook vandaag naar drie ondernemers die wel wat te zeggen hebben over de plannen van het kabinet. Vandaag op de troon: Ed Bindels, (drie bedrijven in drie sectoren), Niels Meijssen, oprichter van het nieuwe boekingsplatform BeterBoeken.nl en de Utrechtse horecaondernemer Gijs Werschkull.

Presentator: Roland Tameling | Camera & edit: Mark van Binsbergen 15 september 2020

MyChannels Video ID: 168752

Lees ook: Terugkijken: online talkshow De Ondernemerstafel

Amac-ceo Ed Bindels: ‘Stop de schuldenketen en begin bij de banken’

Iets nieuws beginnen in deze tijd. Je moet het maar durven. Ondernemers denken daar niet te lang over na. Ze denken in kansen en mogelijkheden. Dat geldt zeker voor Ed Bindels, ceo van Apple-reseller Amac (50 vestigingen). Hij heeft een nachtclub en start binnenkort in Utrecht Liemes, een horecaconcept met 11 keukens.

Bindels pleit vanaf zijn troon voor een typische ondernemersaanpak van de huidige situatie waarin steeds meer ondernemers schulden opbouwen doordat de omzet achterblijft, terwijl de kosten gelijk blijven: een omgekeerde keten die door de overheid on hold wordt gezet om ondernemers te helpen om te overleven. ,,Het begint bij de banken die al een keer door de overheid zijn gered. Als zij de hypotheekbetalingen door vastgoedeigenaren tijdelijk stop zetten, hoeven vastgoedeigenaren geen huur te innen bij de ondernemer - die daardoor geen schuld opbouwt. Want ook al wordt er slechts vijftig procent van de huur gevraagd, als je niets verdient kun je ook dat niet betalen als ondernemer.”

Lees ook: Ondernemers in de Gouden Bus: 'Overheid, kijk kritischer naar staatssteun bedrijven'

Niels Meijssen van BeterBoeken.nl: ‘Juist nu profiteren van de dip om iets nieuws te beginnen’

Over iets nieuws beginnen gesproken: Niels Meijssen doet bepaald niet onder voor Bindels. Meijssen reageerde op social media vol vuur op het bericht dat het grote Booking.com in Amsterdam voor miljoenen steun had aangevraagd. Bij 1.000 likes zou hij een eerlijker alternatief opzetten. Hij kreeg bijna 40.000 likes en inmiddels is de crowdfundingcampagne gestart. Boeken, reizen, dat is juist een van de zwaarst getroffen sectoren. Geen koudwatervrees?

,,Door corona is het aantal boekingen inderdaad ingestort. Dat wij nu een nieuw bedrijf starten lijkt een risico, maar wij zien dat anders. We kunnen juist deze dip gebruiken om ons bedrijf zorgvuldig op te starten. In 2018 waren er alleen in Europa al 2 miljard hotelovernachtingen. Al zouden we daar maar een klein deel van bedienen dan kunnen we al een duurzame organisatie opzetten waarin iedereen profiteert. En over twee jaar van nu zullen we er zeker nog zijn.”

Lees ook: Ondernemers in de Gouden Bus (2): 'Overheid moet nu meer maatwerk leveren'

Gijs Werschkull van restaurant Gijs: ‘Hopen dat we het met onze online verkoop redden’

Ook restauranteigenaar Gijs Werschkull uit Utrecht is iets nieuws begonnen. Versneld weliswaar, door de crisis. Het organic restaurant (drie vestigingen) kwam met een vegan patisserielijn, gevolgd door vegan ijs. Ook en vooral online te bestellen. ,,Ik hoop dat het voldoende is om te overleven. We hebben inmiddels hoge schulden door investeringen net voor de crisis en de huur, al is de verhuurder heel coulant. Tot nu toe heeft nog niemand hard aan de deur gerammeld, maar technisch zijn we op dit moment al bankroet. Met name in de horeca zullen nog zware klappen vallen als we straks de uitgestelde belasting moeten gaan betalen. Ik hoop dat de overheid het vanaf nu steeds meer van geval tot geval zal gaan bekijken.” Werschkull is een voorstander van het verlagen van de btw op groente en fruit. ,,We hebben nu toch juist weerstand nodig? Laat mensen dan gezond eten!"

Presentator Roland Tameling en cameraman Mark van Binsbergen toeren met de Gouden Bus van De Ondernemer door Nederland. Ze stoppen de bus bij ondernemers om hun mening te peilen over onder meer de aanstaande Prinsjesdag en de Miljoenennota, over wat er vooral wél en niet in zou moeten staan. De driedelige videoserie is te bekijken op deze website.

Met dank aan Mercedes-Benz Nederland.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.