Combined ShapeAcademy Groei

Hoogleraar Jansen: 'Voor veel bedrijven is groei echt niet vanzelfsprekend. En dan?'

De wereld verandert en als ondernemer moet je daarmee dealen. Maar hoe? ,,We horen vooral de succesverhalen van bedrijven als Coolblue of Thuisbezorgd.nl”, zegt Justin Jansen, hoogleraar ondernemerschap aan de Erasmus Universiteit. ,,Voor veel mkb-bedrijven is groei echt niet vanzelfsprekend. Met Het Groeicollege bieden we daarom kennis én inspiratie, maar maken we ook een concreet groeiplan voor jouw bedrijf.”

Pepijn Dros 27 augustus 2021

Justin jansen erasumus universiteit

Justin Jansen. Hoogleraar ondernemerschap verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het Groeicollege is een initiatief van het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE), nlgroeit en De Ondernemer. Als oprichter van het ECE én docent is Jansen nauw betrokken bij Het Groeicollege. ,,Vanuit mijn vakgebied richt ik mij op de groei van organisaties”, zegt Jansen. ,,Mijn team en ik volgen al een aantal jaren verschillende snelgroeiende bedrijven, zoals Coolblue, Jumbo, YoungCapital en Thuisbezorgd.nl. We brengen het DNA van een bedrijf in kaart en analyseren op welke gebieden ze succes boeken en in hoeverre zij in staat zijn om zich aan te passen aan veranderingen. Daarbij kijken we naar groei in de breedste zin van het woord. Dus niet alleen in termen van omzet of aantallen medewerkers, maar ook naar andere vormen van impact. Bijvoorbeeld door slimmer, efficiënter of duurzamer te gaan werken.”

"In eerste instantie lijkt het gek om jezelf te spiegelen aan grote succesverhalen, maar de stappen die zij nemen kun jij op kleinere schaal ook prima toepassen op je eigen bedrijf"

Justin Jansen. Hoogleraar ondernemerschap Erasmus Universiteit Rotterdam

Verandering als kans

Menig mkb-bedrijf worstelt met de uitdagingen die verandering met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van steeds geavanceerdere technologie en de nieuwe verdienmodellen die hiermee gepaard gaan. Of de komst van buitenlandse partijen en hippe startups die de markt betreden. Jansen: ,,Veel ondernemers vinden het moeilijk te doorgronden wat dit soort disruptieve veranderingen teweeg gaan brengen voor hun bedrijf. Met Het Groeicollege laten we ondernemers zien hoe snelgroeiende bedrijven bepaalde veranderingen hebben omgebogen tot een kans. In eerste instantie lijkt het misschien gek om jezelf te spiegelen aan dit soort succesverhalen, maar de stappen die zij nemen kun jij op kleinere schaal ook prima toepassen op je eigen bedrijf.”

Klanttevredenheid op één

,,De eerste stap is gewoon om met mensen te praten: managers, medewerkers, klanten, toeleveranciers”, gaat Jansen verder. ,,Welke kansen zien zij voor het bedrijf? Waar vinden zij dat de kracht van het bedrijf ligt? Zo ontstaat langzaam een plan dat je kunt uittesten. Mooi voorbeeld daarvan is de eigen bezorg- en installatiedienst van Coolblue. Deze is ontstaan toen bleek dat de externe bezorgdienst waarmee Coolblue eerder werkte, lager werd gewaardeerd door klanten dan andere diensten van het bedrijf. Als pilot hebben ze toen een paar vrachtwagens gehuurd en zijn zelf wasmachines gaan bezorgen. De waardering voor de ‘eigen’ service was veel hoger en daarop besloten ze een eigen bezorg- en installatiedienst op te richten.”

Investeer vandaag in het succes van morgen

Het Groeicollege is voor alle mkb-ondernemers die vandaag willen investeren in het succes van morgen. Ontdek jouw potentieel en werk aan een persoonlijk groeiplan tijdens Het Groeicollege! Meld je hier aan.

Kansen benutten

Nu stapt Coolblue weer in de energiemarkt en gaan ze onder meer zonnepanelen installeren op daken. Een slimme zet, vindt Jansen, want met de duurzame transitie die de overheid voorstaat is dat natuurlijk een markt met een enorm groeipotentieel. ,,Ze hebben een goede reputatie en dankzij hun eigen bezorg- en installatieservice hebben ze hun logistiek ook op orde. Zo kun je ook redeneren als je een eigen bakkerij hebt. Je ziet bijvoorbeeld dat steeds meer mensen een abonnement hebben op een foodbox of hun boodschappen laten bezorgen. Waarom begin je dan niet met een kleinschalige broodjesservice of sla je de handen met andere lokale winkels ineen om een lokale foodbox op de markt te brengen?”

Wetenschappelijke analyses

De samenwerking tussen wetenschap en praktijk maakt Het Groeicollege uniek. Met analyses samengesteld door experts van o.a. Erasmus Universiteit Rotterdam en Nyenrode Business Universiteit. Meer weten? Bekijk het hele programma.

Groeiplan voor je eigen bedrijf

Met Het Groeicollege komen alle aspecten van het ondernemen aan bod in acht hoorcolleges. ,,Daarnaast organiseren we werkcolleges waarbij teams van ondernemers onder begeleiding van een coach samenwerken aan opdrachten en ideeën uitwerken die leiden tot een groeiplan voor je eigen bedrijf. De combinatie van wetenschappelijke kennis, inspiratie uit de praktijk en de interactie met collega-ondernemers is uniek en wordt door onze deelnemers enorm gewaardeerd. En dan blijkt wat mij betreft ook dat je écht kunt leren hoe je moet groeien. Kort gezegd: denk groot, groei door, maak meer impact.”

Het Groeicollege

Investeer dit najaar in een succesvol 2022. Justin Jansen is één van de docenten die je helpt een persoonlijk groeiplan te ontwikkelen. De nieuwe reeks van Het Groeicollege start op 29 september. Meer weten? Kijk dan hier. Voor slechts 1.895 p.p. doe je mee aan een volledige opleiding van acht hoorcolleges, acht werkcolleges, persoonlijke teamcoach en certificaat vanuit de Erasmus Universiteit. Voor deelname van een tweede persoon geldt een gereduceerd tarief.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel