Nieuws Groei

Altijd op zoek naar het het ideale klimaat in de kas. Waarom Hinova wereldwijde interesse geniet

Hinova is iedere dag op zoek naar het ideale klimaat in de kassen. Nadat het bedrijf uit Berkel en Rodenrijs in 2006 met het VentilationJet systeem als oplossing voor het energiezuinig maken van de kassen kwam, was er in 2015 een doorbraak met een verticaal ventialtiesysteem (de Hinovator). Het succes in de nationale kassen valt nu ook op in het buitenland, aldus AD/Rotterdam Oost.

Jasper Monster | Foto: Frank de Roo 28 november 2017

Hinova Frank de Roo

Energiezuinig telen en tegelijk een optimale productie halen. Voor buitenstaanders met niet zulke groene vingers misschien een heel logische strategie als je de beste tomaten, paprika's, komkommers of rozen probeert te telen, maar het is pas sinds een paar jaar de nationale strategie voor de telers.

Hulp van experts

Vanuit het programma Het Nieuwe Telen worden telers aangemoedigd in nieuwe, maar zeker ook in bestaande kassen, op het energieverbruik te letten. Alleen is dat in een kas met de oppervlakte van een aantal voetbalvelden niet zo eenvoudig. Daarom schakelen telers vaak de hulp in van experts.

Lees ook: Westlandse telers in nieuwsvideo's Al Jazeera en PBS Newshour

De oplossing

In een kantoor aan de rand van een woonwijk in Berkel en Rodenrijs ('we worden bijna omsingeld door de huizen') zit zo'n expert. Henk van der Meer bedacht in 2006 de oplossing voor het energiezuinig maken van de kassen zonder dat daarvoor de kas hoeft te worden verbouwd: het VentilationJet systeem.

,,Ik werd benaderd door een orchideeënteler met de vraag of het mogelijk was in bepaalde situaties de buitenlucht in te zetten als middel om het klimaat in een kas te kunnen handhaven."

Keukentafel ontgroeid

Van der Meer werd niet zomaar ingeschakeld. Hij was al jaren dealer van klimaatcomputers in kassen, maar dacht ook al heel veel na over innovaties in de branche. Toen bleek dat veel meer telers op zo'n systeem zaten te wachten, richtte hij Hinova op. ,,De VentilationJet werd opgepakt door grote tuinbouwbedrijven waardoor veel units geproduceerd moesten worden en we de keukentafel ontgroeiden."

Maar wat heeft de gemiddelde bloem of groente aan deze innovatie? ,,Het doel van het systeem is simpel gezegd het klimaat in de kas zo stabiel mogelijk te houden", legt hoofdmonteur Peter Janse (43) uit. Dat blijkt in Het Nieuwe Telen namelijk makkelijker gezegd dan gedaan. ,,Vroeger zette je gewoon de verwarming aan of het raam open om het klimaat te regelen, maar dat is vanwege de focus op energiebesparing niet meer de beste oplossing."

Kas in een kas

Daarnaast zijn telers tegenwoordig wettelijk verplicht om met behulp van doeken het felle licht zo veel mogelijk in de kas te houden. ,,Zo ontstaat er een kas in een kas. Dat maakt het nog moeilijker om het klimaat te regelen, maar ons systeem doet dat automatisch en op een natuurlijke wijze."

Met een verticaal ventilatiesysteem (de Hinovator) wordt de warme, vochtige lucht in de kas gemengd met de droge, koude buitenlucht. Eind 2015 beleefde het systeem de grote doorbraak, toen de installatie in een tomatenkas met een oppervlakte van 10 voetbalvelden een succes werd. ,,Andere tuinders zagen de potentie, ook omdat we al hadden bewezen dat het systeem ook met andere gewassen werkte", zegt medewerker Dennis Nelemaat (25).

Veel interesse

Inmiddels hangen de ventilatoren al in een kleine twintig kassen door heel het land. Door het succes van het systeem binnen de landsgrenzen is er ook veel interesse vanuit het buitenland.

Naast het ontwikkelen van de VentilationJet ('het systeem is nu ook draadloos bestuurbaar') en het bedenken van andere kasinnovaties is opschalen in binnen- en buitenland het grote doel. ,,We zijn klein, maar de basis ligt er nu. Het systeem werkt en nu kunnen we gaan voldoen aan alle vraag die er vanuit de markt is."