Aangeboden door HPE | Intel | NVIDIA

Branded Content Groei

Zo wordt probleemloos thuiswerken voor het mkb mogelijk

Hoe zorg je als mkb-bedrijf dat je mensen optimaal en productief thuis kunnen werken? Welke IT-taken doe je zelf en wat kun je beter uitbesteden voor een optimale inrichting en ondersteuning van jouw IT-infrastructuur. Eén waarbij uitstekende gebruikerservaring in een snelle en veilige omgeving bovenaan staat en bovendien cashflow vrijspeelt door een optimale mix van eigen IT en uitbestede diensten. Lees in dit artikel de toelichting van HPE en haar partners en ga zelf voorbereid aan de aan de slag met deze checklist.

Wim Danhof 20 mei 2021

HPE thuiswerken it mkb

Checklist: business-IT na corona

Terwijl Nederland zich voorbereidt op het nieuwe normaal na corona, vragen bedrijven zich ook af wat straks voor hun organisatie normaal is. De versnelde digitalisering die ook in het bedrijfsleven heeft plaatsgevonden zorgt ervoor dat je als onderneming niet achter kunt blijven. Maar waar te beginnen? Hewlett Packard Enterprise (HPE), Intel en NVIDIA hebben een checklist voor ondernemers samengesteld om voorbereid aan de aan de slag te gaan en optimaal gebruik te kunnen maken van business-IT. Download de checklist met zes punten

60 procent thuis werken, 40 procent op kantoor

Overal waar thuis wordt gewerkt kan de gebruikerservaring op de desktop/laptop te wensen over laten. Denk bijvoorbeeld aan korrelig beeld of haperend geluid in videovergaderingen. Of aan 2D- of 3D-programma’s voor zwaardere grafische taken waarvan de data over een te traag lijntje binnenkomen. Gevolg: frustraties en productiviteitsverlies. Sterker nog: in het mkb móeten veel werknemers wel op kantoor werken omdat zij op afstand niet bij hun gegevens kunnen.

  • Check nummer 1: Zelf doen of uitbesteden?

Heb je eigen IT systemen je nodig of kan het in de cloud? Check dit punt in de checklist, zodat je als ondernemer optimaal gebruik maakt van business-IT.

De belangrijkste IT-uitdaging voor veel bedrijven is dan ook het optimaal faciliteren van het thuiswerken, ook al omdat de oude wereld niet meer terugkeert. Ter illustratie: tijdens het recent gehouden webinar ‘Structurele IT-oplossingen voor uw thuiswerkers’ vroegen HPE en graphics partner NVIDIA naar de verwachtingen van de zeventig deelnemers in hoeverre er na de coronacrisis nog thuis wordt gewerkt. De in een online survey meest aangevinkte optie: 60 procent thuiswerken versus 40 procent op kantoor.

  • Check nummer 2: Waar let ik op bij thuiswerken?

Alles moet op afstand kunnen worden uitgevoerd, maar welke zaken zijn belangrijk? Check dit punt in de checklist, zodat je als ondernemer optimaal gebruik maakt van business-IT.

Iedereen dezelfde uitstekende gebruikerservaring

Johan Benning, pre-sales consultant bij HPE, legt uit wat er bij het ondersteunen van thuiswerken komt kijken: ,,Elke applicatie moet op elke pc/laptop op afstand kunnen worden uitgevoerd. Drie dingen zijn vooral van belang: een uitstekende gebruikerservaring, een snelle en veilige inlog en centraal beheer van de applicaties en data. Dit betekent dat applicaties niet meer op de laptops of tablets van gebruikers worden geïnstalleerd, maar centraal draaien in het datacenter. Dat kan bij het bedrijf zelf op de server zijn, maar het kan ook als dienst worden afgenomen, waarbij je vanuit de cloud toegang tot een werkplek hebt en maandelijks per aantal gebruikers afrekent. Je hebt dan nooit zorgen over servercapaciteit, maar er is ook minder maatwerk mogelijk. Een derde optie is samenwerking met een Managed Service Provider. Deze kan meer maatwerk bieden rondom opslag en beheer van je bedrijfskritische applicaties en data. Hoe dan ook: als de data maar geordend bij elkaar staan, zodat het thuiswerken simpel en veilig verloopt en iedereen dezelfde uitstekende gebruikerservaring heeft.”

  • Check nummer 3: Hoe gebruik ik applicaties?

Moeten applicaties wel op lokale servers draaien? Check dit punt in de checklist, zodat je als ondernemer optimaal gebruik maakt van business-IT.

HPE kan alle IT-zorgen wegnemen

Dataopslag in een eigen serverruimte kan vooral voor kleinere bedrijven van zeg twee tot tien medewerkers een prijzige business worden. Zo vergt een server een serieuze investering, en: ‘één server is géén server’. Je hebt eigenlijk een tweede server nodig om bij een crash niet leeg te lopen op de stilstand van je bedrijf.

Geld voor een fulltime systeembeheerder hebben kleinere bedrijven ook vaak niet, terwijl het thuiswerken juist extra IT-uitdagingen met zich meebrengt. Quinston van Lierop, business unit manager Nederland, legt uit wat HPE kan betekenen voor zowel kleinere als grotere mkb-bedrijven: ,,Alles wat HPE en allianties als Intel en NVIDIA doen is erop gericht om de bedrijfs-IT efficiënter, sneller, veiliger en vooral slimmer te maken. Vergelijk HPE maar met een pizzabodem. Wij leveren via onze resellers de hardware: servers, storage en netwerkoplossingen. Maar we leveren ook de grafische- en videokaarten voor extra rekenkracht in de servers. Dat is nodig voor de steeds zwaardere grafische programma’s die onder meer vormgevers, architecten en ingenieurs gebruiken. Om al die hardware zit een grote softwareschil, de topping van de pizza: programma’s die ervoor zorgen dat gebruikers op kantoor of thuis op hun device kunnen inloggen en kunnen werken met alle applicaties die nodig zijn om taken te kunnen uitvoeren."

'Wil je niet zwaar investeren in je eigen IT, dan is het afnemen van IT als een dienst ook een optie met HPE'

Quinston van Lierop, HPE Nederland

HPE werkt met honderden softwarepartners samen. ,,Wat je precies op die pizzabodem legt is uiteraard aan de klant. HPE en haar businesspartners kunnen hierin adviseren en alles voor de klant regelen. Dat gaat zelfs zover dat wij alle bestaande IT van een klant kunnen inkopen om samen met die klant een volledig nieuwe IT-infrastructuur te ontwerpen en bouwen: één die tegemoet komt aan alle ‘nieuwe normalen’. HPE kan bij die upcycling ook als bank optreden. Wil je niet zwaar investeren in je eigen IT, dan is het afnemen van IT als een dienst ook een optie met HPE.”

  • Check nummer 5: Hoe betaal ik niet te veel?

Is een pay-per-use model voor jouw onderneming mogelijk? Check dit punt in de checklist, zodat je als ondernemer optimaal gebruik maakt van business-IT.

Zelf doen of uitbesteden?

In een wereld van data en kunstmatige intelligentie wordt IT steeds meer bepalend in plaats van ondersteunend voor het bedrijfssucces. Door de coronacrisis hebben bedrijven echter minder cash om te investeren in eigen IT-beheer en thuiswerkoplossingen op basis van een veilige infrastructuur. Het maakt de vraag alleen maar prangender wat je als bedrijf op IT-gebied zelf doet, en wat je uitbesteedt. Van Lierop: ,,Dat is echt per bedrijf verschillend. Bedrijven die de laatste jaren zijn ontstaan doen vaak alles direct vanuit de cloud. Bedrijven die al langer bestaan of bedrijven met gevoelige data zullen eigen systemen hebben. Sommige programma’s, zoals Office 365, kun je natuurlijk alleen maar uit de cloud halen: Software-as-a-Service. Afgaande op de laatste jaren zal een substantieel deel van de applicaties niet naar de cloud gaan."

Lees ook: Zo zet je IT slim in voor elk mkb-bedrijf

Financiering van IT-hardware

De coronacrisis zorgt wel voor aanpassingen bij mkb-bedrijven. ,,Wat je ziet is dat veel bedrijven streven naar lagere kapitaaluitgaven aan IT-hardware door deze niet zelf aan te schaffen maar te financieren via maandelijkse termijnen. Bij kleinere bedrijven vaak ook inclusief de optie van uitbesteed IT-management. Het mooie is dus dat iedereen kan kiezen wat het beste past bij zijn situatie: zelf aanschaffen, afnemen als een dienst of met behulp van een financiering.”