Nieuws Groei

Internationaal Dragons' Den succes: Loop Biotech breidt uit naar Oostenrijk

Dragons' Den-deelnemer Loop Biotech steekt de grens over en start in Oostenrijk. Bestattung Wien, het grootste uitvaartcentrum in Oostenrijk, neemt de levende doodskist van Loop Biotech exclusief af, en opent zo de eerste volledig natuurlijke begraafplaats in Wenen.

Van onze redactie 24 oktober 2022

Dragons den loop biotech bob hendrikx

Loop Biotech-ondernemer Bob Hendrikx in de levende doodskist met Dragons Shawn Harris en Pieter Schoen.

De stap over de grens is niet het eerste succes van Loop Biotech. De onderneming van Bob Hendrikx haalde afgelopen zomer 1 miljoen op bij een deelname aan investeringsprogramma Dragons' Den. Dat geld was bedoeld om te groeien, en ook daar zijn al eerdere successen van op te tekenen. In augustus van dit jaar nam DELA, de grootste uitvaartverzorger van Nederland, de duurzame kist al op in het assortiment. Toch zit er nog meer groei-nieuws in het vat, meldt Hendrikx.

,,We zitten ook met andere partijen aan tafel om de Living Cocoon in meerdere landen aan te kunnen bieden. De hoge houtprijzen en meer interesse in milieuvriendelijke oplossingen voor begrafenissen maken het product relevanter dan ooit. Dat we inmiddels ook gebruikt mogen worden voor crematies maakt de vraag nog groter. Dankzij Bestattung Wien kunnen we een eerste stap naar het buitenland maken, wat past in het groeiplan voor de komende maanden."

Lees ook: Dragons’ Den: Pieter Schoen en Shawn Harris investeren miljoen in ‘levende’ doodskist van Delftse startup Loop Biotech

Hendrikx ontdekte tijdens materiaalonderzoek aan de TU Delft de potentie van mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen. Dit organisme zorgt ervoor dat de uitvaartkisten volledig afbreekbaar zijn en tegelijk dat de uitvaartkisten weer basis zijn voor nieuw leven, door het opwekken van zogeheten nutriënten.

Eerder zei de ondernemer hier al over: ,,Mycelium is de ultieme recycler: het zet zowel gifstoffen als dode, organische materialen om in compost. Plantenvoeding dus. Eenmaal onder de grond is de kist in 45 dagen verdwenen, terwijl het lichaam na twee á drie jaar volledig is opgenomen. Alleen de botten blijven over. Bij een reguliere kist duurt dat hele proces tien á twintig jaar.’’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws