Nieuws Groei

Investeringsronde Physee: miljoenen voor innovaties en Europese uitrol

Physee heeft haar Series A-investeringsronde van 8 miljoen euro succesvol afgerond. In januari 2021 kondigde de scale-up een investering van 4 miljoen euro aan. In minder dan 4 maanden tijd is ook de tweede 4 miljoen euro gerealiseerd door het aantrekken van nieuwe investeerders.

Van onze redactie 20 mei 2021

Physee

Ferdinand Grapperhaus jr. en Willem Kesteloo. Foto: Sjors Massar

Met dit groeikapitaal (de investeerders zijn Phase2Earth, Adunare, Job Dura en EDGE) financiert Physee de Europese uitrol van de SENSE-oplossing. Daarnaast wordt een deel ingezet voor de ontwikkeling en marktintroductie van innovatieve coatings. Eind 2019 lanceerde het jonge bedijf haar SmartSkin-oplossing, die sinds kort onderdeel uitmaakt van het totaalproduct SENSE.

SENSE is een draadloze smart & sustainable building-platform en maakt op basis van sensoren, zonnecellen en machine learning algoritmes gebouwen slimmer en duurzamer. Dit maakt gebouwen naar eigen zeggen 30 procent energiezuiniger en draagt bij aan meer comfort, geluk, gezondheid en productiviteit in werkomgevingen.

klimaatinstallaties onafhankelijk aangestuurd met behulp van zelflerende algoritmes

Doordat SENSE gegevens zoals temperatuur, licht en luchtkwaliteit analyseert, en de klimaatinstallaties van het gebouw (zonwering, verlichting, ventilatie en airconditioning) onafhankelijk aanstuurt met behulp van zelflerende algoritmes. Het systeem is inmiddels volledig draadloos, wat de installatie en keten-integratie flink vergemakkelijkt.

''Het feit dat we de tweede helft van onze Serie A-investeringsronde snel hebben kunnen afronden, is voor ons een bevestiging van het potentieel van Physee''

Ferdinand Grapperhaus jr., ceo en medeoprichter Physee

Physee, een spin-off van de Technische Universiteit Delft, ontwikkelt ook lichtconverterende coatings om de wereld te verduurzamen. De lichtconverterende POWER+-coating voor op ramen wekt stroom op uit zonlicht en maakt gebouwen meer energieneutraal. De PAR+-coating voor in kassen, die UV-licht omzet in PAR-licht, laat gewassen zeven procent sneller groeien. Daarmee kan wereldwijd worden bijgedragen aan duurzame voedselvoorziening.

Phase2.Earth en Physee proosten op de succesvolle investeringsronde en de toekomst.

'Focus verschuift naar investeren in duurzame en comfortverhogende technologieën'

Ferdinand Grapperhaus jr., ceo en medeoprichter van Physee, ,,Het feit dat we de tweede helft van onze Serie A-investeringsronde snel hebben kunnen afronden, is voor ons een bevestiging van het potentieel. Dit is voor ons het bewijs dat bij toonaangevende vastgoedontwikkelaars de focus verschuift naar investeren in duurzame en comfortverhogende technologieën. Nu alle focus om dit kapitaal in te zetten voor zowel de uitrol van ons slimme en duurzame building-platform als de commercialisering van de lichtconversie-coatings."

Lees ook: Grapperhaus jr. (Physee): 'Duurzame ondernemers gaan vanzelf geld verdienen'

Physee in 2019 meest innovatieve onderneming van Nederland

Sinds de start in 2014 heeft het Delftse bedrijf een flinke groei doorgemaakt. Physee is uitgeroepen tot Startup van het Jaar van Nederland (2014), Europa's beste energie startup (2015), en won in 2016 de World Postcode Lottery Green Challenge. Nadat het bedrijf in 2019 door de KVK werd uitgeroepen tot de meest innovatieve onderneming van Nederland, sloot het dit jaar twee grote contracten met mondiale glasfabrikanten om de technologie wereldwijd te verkopen.

In de videoserie 'Het Prototype' gingen we terug naar de basis van Physee en het eerste model van hun product. Via welke bedrijfsbeslissingen is de ondernemer uiteindelijk gekomen waar hij nu staat?

MyChannels Video ID: 127821

Lees ook: Je bedenkt de innovatie van het jaar - en dan?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws