Podcast De Jonge Ondernemer

Stephan (20) richtte al twee IT-bedrijven op: 'Ondernemen leer je niet uit de boeken'

Net twintig is Stephan Rohaan, maar hij heeft er al vijf jaar op zitten als ondernemer. Op zijn vijftiende begon de Twentenaar zijn eerste IT-bedrijf, dat hij op zijn zeventiende verkocht. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus richtte hij niet veel later alweer een volgend bedrijf op. 'Het is een heel leuk avontuur.'

Van onze redactie 12 januari 2023

Ondernemersavontuur begint bij Minecraft

Het verhaal van Stephan begint op de basisschool als hij in groep 8 zit. ,,Ik was toen twaalf", legt hij uit in de podcast De Jonge Ondernemer. ,,Toen ben ik begonnen met het spelen van het spelletje Minecraft. Soms miste ik een functie en dan googelde ik hoe je die functies erbij kon maken. Heel gauw kwam ik uit op programmeren.”

Eenmaal op de middelbare school was het tijd voor een snuffelstage. Waar andere kinderen misschien bij het bedrijf van hun vader of moeder aankloppen, kiest Stephan voor een softwarebedrijf. Als hij even later de opdracht krijgt vanuit school om een app te maken, komt de programmeur in hem naar boven. ,,Normaal doe je zo'n opdracht niet superintensief. Maar wij ik en mijn klasgenootjes waren er redelijk druk mee en zijn er later mee doorgegaan.”

Die extra meters leveren Stephan veel op. Het schoolproject wordt namelijk begeleid door een mentor uit het bedrijfsleven. Die geeft Stefan een unieke kans om een eigen bedrijf te beginnen in het bouwen van apps, websites en webshops. Op zijn vijftiende kan hij het klantenbestand overkopen van bestaand IT-bedrijf. ,,De vorige directeur wilde wat anders gaan doen. Dat kwam voor mij goed uit. Sinds dat moment was ik ondernemer.”

"De vorige directeur wilde wat anders gaan doen. Dat kwam voor mij goed uit. Sinds dat moment was ik ondernemer"

Klanten reageren positief op 15-jarige ondernemer

Opvallend genoeg reageren de bestaande klanten helemaal niet gek op de pas vijftienjarige Stephan, zo vertelt hij in de podcast. ,,Een week na de koop heb ik de klanten gelijk opgebeld en een week daarna ben ik langs geweest om het uit te leggen en me voor te stellen.” Volgens Stephan waren ze positief verrast en ging zijn bedrijf met tien bestaande klanten eigenlijk vanzelf lopen.

Al snel krijgt Stephan een unieke kans van een van zijn opdrachtgevers die hij dan een jaar kent. ,,We hadden al een aantal apps gemaakt, waarna hij vroeg of ik het leuk vond om bij hem te komen werken. Dan koop ik jouw bedrijf en kom jij hier werken.” Het bepalen van de vraagprijs voor zijn bedrijf vond Stephan een lastige keuze. ,,Ik heb toen gekeken naar wat ik verdiende en wat het bedrijf dan waard zou zijn in mijn ogen. Ik keek wat er per maand binnenkwam en wat ik verwachtte dat er binnen ging komen. Op basis daarvan een inschatting gemaakt: ik wil dit bedrag hebben. Dat vond hij prima.”

Lees ook: Bastiaan alias DJ BastiQ (17), huis-dj van KiKa en grote kracht achter dancefeest Energy of Trance

Tweede IT-bedrijf opgericht

Het werken in loondienst bleek het uiteindelijk voor Stephan toch niet te zijn. Waarom? Dat hoor je in de podcast. Net als waarom hij ervoor koos om een iets andere richting op te gaan in de IT met zijn tweede bedrijf.

Ondernemen heeft volgens Stephan veel weg van programmeren. ,, Eigenlijk kun je het niet leren uit de boeken. Wat ik vaak doe is gewoon beginnen en iets proberen. Als het werkt dan werkt het en anders kijk je hoe het anders moet.”

De komende jaren wil Stephan met zijn bedrijf Dit-IT uitbreiden. ,, Het gaat redelijk steady, maar ik wil groeien qua opdrachten, klanten en qua team.” Zijn beste advies aan jonge ondernemers? ,,Doe het gewoon. Als ik in de kroeg sta en over mijn werk vertel, merk ik dat mensen het heel leuk vinden. Probeer het dus, je ziet wel waar het schip strandt. Het is vooral een heel leuk avontuur.”

De Jonge Ondernemer: dit zijn de piepjonge succesverhalen

De Jonge Ondernemer is een nieuwe podcast waarin we spreken met zeer jonge ondernemers tot 21 jaar. In elke aflevering vertellen zij hoe het is om te ondernemen vanuit de schoolbanken. Wat is hun ambitie, wie zijn de klanten, wat willen ze verdienen, wat gaat goed en wat gaat minder goed en waar lopen de jeugdige ondernemers tegenaan? Je krijgt ook tips en advies. Wat kan en moet je doen bij de start en wat juist niet? Hoe bouw je op een slimme manier verder aan je businessplan? Kortom: laat je informeren en inspireren. O ja, deze podcastserie is er voor jong en oud!

Luister de hele podcast via Spotify of Apple Podcasts. Vergeet niet te abonneren om geen enkele aflevering te missen.

Lees ook: Pauline (17) heeft al een webshop en fysieke kledingwinkel: 'Het is keihard werken'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Zo Genaamde Podcast

Verbinding als kracht: hoe de naam 'Univé' te herleiden is naar een boer in het jaar 1794

Bijna elke Nederlander kent de naam 'Univé verzekeringen'. De oorsprong van de naam zal echter bij veel minder mensen bekend zijn. De hoogste tijd voor naamexpert Floris Hülsmann om op zoek te gaan naar de betekenis van deze merknaam. Te gast in De Zo Genaamde Podcast is Ron Bavelaar om het verhaal achter de naam te vertellen.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Liefde en business zijn de twee grote pijlers voor succesvol leiderschap Hans van der Kooij (Caesar Groep)

Hans van der Kooij is directeur en oprichter van ICT-dienstverlener Caesar Groep. Hij is te gast in deze Hart voor Zaken, de podcastserie van Cor Hospes over leiderschap. Hoe zorgt hij voor een zo perfect mogelijk werkklimaat? ,,Ik probeer mensen te helpen op hun weg in het leven. Ervoor te zorgen dat ze hier niet komen om te werken, maar om te leven.''

Details
De Jonge Ondernemer

Pauline (17) heeft al een webshop en fysieke kledingwinkel: 'Het is keihard werken'

Pauline Snel doet haar achternaam eer aan. Ze is pas 17, maar runt nu al een succesvolle damesmodewinkel. In de winkelstraat en online. Elily draait als een malle in het pand in hartje Dordrecht en via de drukbezochte webshop. Hoe boks je dat als minderjarig ondernemer voor elkaar en waar loop je tegenaan als 17-jarige bomvol ambitie? Je hoort het in aflevering drie van De Jonge Ondernemer.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Hart voor Zaken

Natasja Naron (Gabriël) over haar missie: 'Als je werkt vanuit liefde kan er geen hiërarchie zijn'

Bij financieel adviesbureau Gabriël bepalen de medewerkers zelf hun salaris en hoeveel dagen ze op vakantie gaan. Daarmee leeft het bedrijf niet alleen extern maar ook intern de missie ‘Genoeg zorgt voor geluk’. Belangrijk die missie, vertelt oprichter Natasja Naron aan gastheer Cor Hospes in de derde aflevering van Hart voor Zaken. Waarom belangrijk? Je hoort het in de podcast.

Details