Nieuws Groei
Ties (14) is ondernemer in de dop en droomt over zijn eerste miljoenen
Ties van den Broek is 14 jaar. Hij komt uit Nijmegen en weet wat hij wil: financieel vrij worden, zoals hij dat noemt. De hele dag is hij bezig om geld te verdienen. Ties is een ondernemer in de dop. Hij wil andere kinderen inspireren om ook te gaan ondernemen.

De Jonge Ondernemer
Podcastserie
De Ondernemer interviewde meerdere jonge ondernemers voor een speciale podcastserie. De afleveringen kun je hier beluisteren.
Het verhaal van de 14-jarige Ties van den Broek begint met een scène die rechtstreeks in zijn biografie kan, als ie het later heeft gemaakt als multimiljardair (dat is namelijk zijn droom). Hij had contact opgenomen met Dick Bos van StartUp Nijmegen, bekend van dat grote gebouw tegenover het station, schrijft onder meer AD.nl.
Ik wil ook ondernemen’, had Ties tegen Dick Bos gezegd. ‘Kan ik langskomen?’
Bos: ‘Je klinkt jong. Hoe oud ben je?’
Ties: ‘13.’
Bos: ‘Dan moet je vader of moeder mee.’
Ties: ‘Waarom?’
Dick Bos kan smakelijk lachen om dat eerste gesprek met Ties. Hij wordt blij van de jongen bij wie het ondernemerschap door de aderen lijkt te stromen. Omdat hij nog geen echte baan mag hebben, verdient hij her en der wat met klusjes. Hij gebruikt een e-mailadres met de naam turboties. Bos: ,,Hij weet exact wat hij verdient en vindt het heel oneerlijk dat hij nu nog nergens mag werken.”
'Op de basisschool is niet genoeg aandacht voor ondernemen'
Natuurlijk kwam die eerste afspraak er. En nog een en nog een. Pratend met Ties kwamen Bos en zijn team op het idee om een zesweekse cursus ondernemen voor kinderen te beginnen. StartUp Junior heet het.
,,Op de basisschool is niet genoeg aandacht voor ondernemen”, zegt Ties, die nu in havo 3 van het Mondial College zit. ,,Ik wil het bekender maken.” Samen met Bos onderzocht hij de lespakketten over ondernemen voor kinderen, maar daar werden ze niet vrolijk van. Ze vonden er maar een paar en die zijn ‘dodelijk saai’, zegt Bos.
'Jong ondernemen door hang naar vrijheid’
Het past helemaal in deze tijd dat een jongen van 14 wil gaan ondernemen, zegt Thomas Lans (foto), lector kansrijk ondernemen aan de hogeschool HAN. Want jongeren, migranten en vrouwen – van oudsher ondervertegenwoordigd in het register van de Kamer van Koophandel – beginnen vaker een eigen bedrijf.
Voor een deel heeft dat met een hang naar autonomie en vrijheid te maken, maar er spelen meer factoren mee, weet Lans. Mensen worden steeds vaker zzp’er en sommigen zijn heel zichtbaar voor jongeren, zoals influencers.
Ook de complexiteit van de wereld zorgt ervoor dat mensen gaan ondernemen. ,,Ze maken zich zorgen over het klimaat of zaken in de wereld, zien dat het niet opschiet met veranderingen en willen iets doen.” Dat uit zich bijvoorbeeld in groene techbedrijven en sociaal betrokken bedrijven, zoals Tony Chocolonely, die chocolade wil verkopen waaraan geen slaven of kinderen hebben meegewerkt.
Dat ondernemen de beste manier is om snel rijk te worden, noemt Lans een mythe. Hij denkt dat bijvoorbeeld handelen in cryptomunten op sommige momenten lucratiever kan zijn. Maar voor Ties’ initiatief heeft hij niets dan goede woorden over.
'Moet ik gaan leren? Of lekker gaan ondernemen?'
De jonge deelnemers leren bij de cursus hoe je van iets wat je goed kunt tot een product komt, en daarmee geld kunt verdienen. De belangstelling is bemoedigend, want er hebben zich al 27 kinderen gemeld. De jongste is 7, de oudste 17. ,,Het doel was tien kinderen.”
Voor sommigen zal blijken dat ondernemen niks voor ze is, maar er komen vast meer types als Ties bovendrijven. ,,Ik zie op elk vlak manieren om geld te verdienen”, zegt hij. ,,Met die ideeën ga ik thuis aan de slag. Ik bespreek ze met mijn vader en hij geeft me tips.” Voetballen, gamen of andere hobby’s? Ties doet er eigenlijk niet aan. Hij gaat wel naar degym voor krachttraining. ,,Ik wil geen tijd verspillen.”
Zelfs over school twijfelt hij. Tegen Bos: ,,Moet ik gaan leren? Of lekker gaan ondernemen?” Bos lacht hard. Leren natuurlijk. En ook ontspannen, leuke dingen doen.
Bos vindt dat ondernemen meer gestimuleerd mag worden. Zelfs op de ondernemerschapsopleidingen in het hbo. ,,Van studenten die hier komen hoor ik altijd dat ze een wereldprobleem moeten oplossen, een maatschappelijk doel moeten hebben. Maar dát is niet ondernemen. Als je dat wel doet, supertof, maar dat is niet het doel van ondernemen. Met je bandje de wereld veroveren, zoals De Staat doet, dát is ondernemen.”
Hij gruwt zichtbaar van de maatschappelijk verantwoorde doelen die de scholen hun studenten opleggen. ,,Ze doen dat, omdat ze circulair willen zijn. Zo span je ondernemers voor je karretje.” En dat is nou juist wat ondernemen niet is.
Bos: ,,Onafhankelijkheid is de belangrijkste motivatie voor elke ondernemer. Die urge, die drang, zit bij je navel. Onafhankelijk willen zijn, vrije keuzes maken.”
Het ultieme idee waarvan hij echt werk gaat maken, heeft Ties nog niet gevonden. ,,Dat komt wel. En dan ga ik er alles aan doen om er een succes van te maken.” Zijn doel heeft hij al wel scherp. ,,Ik wil heel rijk worden. Miljoenen, miljarden verdienen. Dan ben ik financieel vrij. Ik wil alles kunnen en niet elke dag wat moeten.”