Nieuws Groei

Met steun van 400 telers: kapitaalinjectie voor Blue Radix

Sinds de oprichting in 2019 werkt Blue Radix nauw samen met telers om de waarde van AI-gedreven en 'autonoom telen' te ontsluiten. Het is tijd voor een volgende stap: Navus Ventures en Investeringscoöperatie Horticoop investeren in de startup en steunen hiermee de verdere uitbouw van de diensten en de vergroting van de wereldwijde impact.

Van onze redactie 24 mei 2023

Blue Radix management

Van links naar rechts: Laurens van der Spek (coo), Ronald Hoek (ceo) and Rudolf de Vetten (cpo). Foto: Blue Radix

Blue Radix heeft in 2021 'Crop Controller' op de markt gebracht om de unieke teeltstrategie van de teler te optimaliseren en met de praktische inzet van AI te realiseren, zonder menselijke tussenkomst. De waarde ervan is volgens het bedrijf bewezen in veel verschillende kassen in 13 verschillende landen en meerdere klimaatomstandigheden.

,,Sinds de marktintroductie van Crop Controller werken we intensief samen met veel toonaangevende glastuinbouwbedrijven. Telers ervaren aanzienlijke verbeteringen in productie en kwaliteit, terwijl ze tot vier keer meer hectares kunnen aansturen en gelijktijdig de kosten verlagen. We zijn dankbaar voor de voortdurende steun en het vertrouwen van onze klanten. Dankzij hun inzichten en feedback kunnen we deze belangrijke verbeteringen doorvoeren in onze technologie. Het is zo'n compliment om van telers te horen dat ze volledig vertrouwen op ons systeem, 24/7, waardoor ze hun handen vrijmaken om meer hectares te managen en andere aspecten van de dagelijkse activiteiten te verbeteren", zegt Ronald Hoek, ceo en mede-oprichter van Blue Radix.

Wat is autonoom telen?

In een kas waarin autonoom wordt geteeld, staat het gewas centraal en wordt de teelt gestuurd op basis van vooraf gestelde doelen. Vereisten zijn uitgebreide kennis van gewasfysiologie, nauwkeurige sensoren die relevante gewaskenmerken kunnen meten, en intelligente algoritmen om de kas autonoom aan te sturen.

Open ecosysteem waarbij telers kunnen kiezen wat het beste bij hen past

Het systeem is klaar om op te schalen. Crop Controller is geschikt voor elke kas met een klimaatcomputer en internetverbinding. De missie van Blue Radix is om telers in staat te stellen het maximale uit hun data te halen en hun resultaten te optimaliseren met de praktische toepassing van kunstmatige intelligentie. ,,Wij vinden dat telers hun kennis en ervaring op de meest efficiënte manier moeten kunnen inzetten, zonder dat ze data met anderen hoeven te delen. Crop Controller helpt hen om precies dat te realiseren. Dit is cruciaal omdat ervaren telers merkbaar steeds schaarser worden", vult Laurens van der Spek, coo en mede-oprichter, aan.

,,En we zijn nog maar net begonnen", zegt Rudolf de Vetten, cpo en mede-oprichter, over de grote impuls die deze nieuwe investeringen geven aan productontwikkeling. ,,We doen dit ook niet alleen. Wij geloven in een open ecosysteem waarbij telers kunnen kiezen wat het beste bij hen past en dat moeten we samen met onze partners en andere toeleveranciers mogelijk maken."

''Wij vinden dat telers hun kennis en ervaring op de meest efficiënte manier moeten kunnen inzetten, zonder dat ze data met anderen hoeven te delen''

Laurens van der Spek, coo en mede-oprichter Blue Radix

400 glastuinbouwbedrijven investeren

Horticoop investeert namens 400 tuinbouwbedrijven actief in bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan de tuinbouwsector. Blue Radix sluit daar volledig op aan. Steven van Nieuwenhuijzen, ceo van Horticoop: ,,Blue Radix is koploper op het gebied van toegepaste kunstmatige intelligentie in de glastuinbouw. Bij Horticoop geloven we dat een versnelde technologische ontwikkeling noodzakelijk is om een nog duurzamere en productievere toekomst van de glastuinbouw mogelijk te maken. We zijn dan ook verheugd met deze uitbreiding van ons portfolio. Op deze manier zijn we, samen met onze leden, nauw betrokken bij AI-ontwikkelingen die de gehele sector ten goede komen. De investering kenmerkt de essentie van onze coöperatie: gezamenlijk investeren in de toekomst van de tuinbouwsector.”

Veel meer dan een dataplatform

,,Blue Radix past perfect in ons portfolio met bedrijven, die zich richten op duurzame oplossingen op het gebied van voedsel en energie", zegt Eduard Meijer, directeur van Navus Ventures. ,,Wij zien kastechnologie als een belangrijke aanjager van efficiënte en duurzame voedselproductie. Blue Radix brengt operationele intelligentie en energie-efficiëntie naar de kas en gaat veel verder dan andere dataplatforms bij het inzetten van data in praktische toepassingen. Met de 10-jarige geschiedenis van het Blue Radix-team in AI-gedreven energiemanagement en hun bewezen staat van dienst in teeltmanagement, zijn we blij om het bedrijf zowel financieel als met onze kennis en netwerk te ondersteunen. Samen maken we wereldwijd impact op het gebied van duurzame voedselproductie en energiebeheer."

Dit is Blue Radix

Blue Radix is een onafhankelijke specialist en marktleider in autonoom telen. Het bedrijf creëert geautomatiseerde intelligentie voor bijna alle dagelijkse beslissingen en acties in kassen. Met de voortdurende groei van de wereldbevolking neemt de behoefte aan gezond en veilig voedsel toe. De glastuinbouw schaalt wereldwijd op.

Deze schaalvergroting kan niet worden gerealiseerd vanwege een toenemende schaarste aan ervaren telers. Blue Radix biedt oplossingen voor deze wereldwijde uitdagingen: de AI-gestuurde diensten ondersteunen telers met een digitaal brein voor hun kas. Telers kunnen hierdoor vier keer meer hectares aansturen, terwijl ze de opbrengst verbeteren en de kosten verlagen.

Lees ook: Veel tuinders in problemen door gasprijs, maar Rob Baan niet: ‘Heb duurzaamste kas ter wereld’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws