Nieuws Groei
Florian Minderop en Mark Schreurs (MisterGreen): 'Vooroordelen? Elon Musk is gek'
In eerste instantie verhuurden ze alleen elektrische scooters, inmiddels ligt de focus op het leasen van elektrische auto’s– Tesla’s in het bijzonder. En de zaken gaan goed. Florian Minderop en Mark Schreurs van MisterGreen vertellen.

Florian Minderop en Mark Schreurs, oprichters van MisterGreen.
VOORPUBLICATIE LiEF
Dit is een deel van het interview met Florian Minderop en Mark Schreurs, dat in het geheel te lezen is in het boek LiEF. Daarin vertellen ondernemers wat duurzaam ondernemerschap voor hen inhoudt, welke uitdagingen het oplevert en wat ervoor nodig is om van een goed initiatief een succesvolle onderneming te maken. De Ondernemer publiceert meerdere interviews uit het boek.
In 2019 draaiden ze een omzet van 30 miljoen euro en in 2020 behaalden ze een toppositionering in de Top 250 Groeibedrijven. Het eindstation is wat het duo betreft nog lang niet in zicht. ,,We hebben stroom door onze aderen lopen, geen olie, en willen echt het verschil maken.”
Hoe het begon met e-scooters
Mark: ,,In 2006 werkte ik aan een woningbouwontwikkeling in Atlanta, ver buiten het centrum. Je had daar toen al gated communities waar alles elektrisch en ‘schoon’ moest zijn. Bizar vooruitstrevend voor die tijd. Toen ik terugkwam in Amsterdam en daar al die scooters om me heen hoorde blèren, begon het bij mij te kriebelen. Ik zette een bedrijf op in het verhuren van e-scooters om de stad duurzamer en ook een stuk stiller te maken.”
Florian: ,,Het ondernemen heb ik van huis uit meegekregen. Mijn vader zat in de olie in Venezuela en als kind vond ik dat fantastisch. Het rook lekker en de enorme havens waren indrukwekkend. Na mijn afstuderen, begon ik al snel mijn eigen bedrijf in de olie-industrie, want dat ik wilde ondernemen, wist ik eigenlijk altijd al. Maar de olie-industrie is een bizar vakgebied, dat de rest van de wereld op een negatieve manier domineert. Toen ik erachter kwam hoe inefficiënt het reinigen van de lucht is die uit een brandstofmotor komt, wist ik: ik moet iets tégen de olie-industrie doen. Nadat ik mij drie jaar lang op Segway had gestort, wat uiteindelijk een leerschool in ondernemen was, kwam ik Mark tegen. Mark was bezig met e-scooters en ik sloot me daarbij aan. De rest is verleden tijd.”
Lees ook: Hoe een praktisch plan van Tesla een enorme PR-stunt werd
'Onze garage bouwden we om tot eerste mobiliteitscentrum in Amsterdam'
Florian: ,,In eerste instantie lag onze focus vooral op de batterij, omdat dat in principe de nieuwe oliebron is. Onze garage bouwden we om tot het eerste mobiliteitscentrum in Amsterdam. We besloten van daaruit te beginnen met ondernemen en we zouden wel zien waar het schip zou stranden. Vrij snel kwamen we erachter dat alleen elektrische scooters de luchtkwaliteit niet aanzienlijk zouden verbeteren, dus zijn we overgestapt op auto’s. We wisten dat leasen een goede business zou zijn, omdat de aankoopprijs van een elektrische auto nu eenmaal hoger ligt dan van een die op olie loopt. Het mooie aan elektrische auto’s is dat het uiteindelijk goedkoper is als je naar de levensduur kijkt. Dit maakt het een zeer valide businessmodel; in het begin zijn de marges laag, maar later lopen deze juist aanzienlijk op.”
"We stuitten op vooroordelen over elektrisch rijden: het is duur, Elon Musk is gek en windmolens hebben te weinig capaciteit"
Groen, maar realistisch
Mark: ,,Het is heel leuk om je in te zetten voor een groen doel. Eigenlijk is het ook volstrekt onlogisch om eerst iets uit de aarde te halen, het vervolgens te bewerken en in een auto te stoppen, om het daarna weer uit te stoten. We denken groen, maar ook realistisch. Alleen een duurzame gedachte gaat je niet verder helpen in een kapitalistische wereld, je moet wel een goed verdienmodel hebben. Anders zouden we nu ook niet 25 mensen in dienst hebben of groeikapitaal hebben opgehaald bij banken. We willen duurzaam zijn én geld verdienen. Die balans is erg belangrijk.”
Florian: ,,Binnen onze branche is een groen alternatief ook het beste alternatief. Toch horen we veel kritische geluiden als het op elektrisch rijden aankomt, maar de techniek is de afgelopen tien jaar enorm hard vooruitgegaan. En omdat wij ons in een vroeg stadium volledig op de elektrische auto zijn gaan richten, hebben we daar nu voordeel van. De bedrijven die nog grotendeels binnen de vervuilende industrie opereren, zitten straks juist met stranded assets die ze op de toekomstige markt niet meer kwijt zullen raken.”
Mark: ,,Recentelijk nog zaten we met een duivels dilemma. We hadden concessies voor laadpunten langs de snelweg; deze konden we óf aan Fastned verkopen óf aan een grote oliemaatschappij. Uiteindelijk ben ik erg blij dat de concessies naar Fastned zijn gegaan. Het was een aanzienlijk mindere deal, maar ik slaap er wel beter door. Duurzaamheid heeft een prijs.”
Lees ook: Elektrisch rijden duurder, zeg je? ‘Alles draait om de TCO’
'Vooroordelen? Elon Musk is gek'
Florian: ,,We hebben er uiteindelijk voor gekozen om puur en alleen elektrische auto’s te leasen, maar de plug-in modellen waren wel nodig voor de gedragsverandering. Voor veel consumenten was het een te grote stap om meteen voor elektrisch te kiezen. Een belangrijke factor bij de aanschaf van een auto blijkt nog altijd de prijs te zijn. Nu wordt de elektrische auto langzamerhand al wat goedkoper, maar de zelfrijdende auto zal echt het verschil gaan maken."
,,We hebben tien jaar lang iedereen die maar een luisterend oor bood, geprobeerd over te halen om elektrisch te gaan rijden. Het was bijna een soort bandje dat we aan het afspelen waren, steeds hetzelfde verhaal. We stuitten daarbij op veel vooroordelen over elektrisch rijden. Het is te duur, Elon Musk is gek en windmolens hebben te weinig capaciteit.”
LiEF: het duurzame vervolg op bestseller LEF
Wat maakt sommige impactondernemers succesvoller dan andere? Hoe verenigen topondernemers als Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager), Merijn Everaarts (Dopper), Maurits Groen (WakaWaka, Kipster) en Henk-Jan Beltman (Tony’s Chocolonely) groen en poen in hun bedrijf? Mandy Kraakman en Dennis Mensink (beiden Mediatic) voelden bijna dertig ondernemers aan de tand en stuitten op mooie verhalen én inzichten. Het boek is te bestellen via de webshop.