Nieuws Groei

Marianne Timmer op LEF-event: 'Ik heb vaak mijn nek uitgestoken. Dat zit nu eenmaal in mij'

Marianne Timmer is de vierde spreker op het LEF-event van 23 november in het AFAS Experience Center. Als geen ander kan de Olympisch schaatskampioen haar ervaring als topsporter verbinden met ondernemerschap. ,,Als je verder wilt komen, als topsporter of als ondernemer, moet je de regels bevragen en uitdagen. En soms ook breken.”

Rodrick de Munnik 15 november 2022

0a8c5288 3ad0 48fd 88b1 7a6ee55049d7 2

Drievoudig Olympisch schaatskampioen en ondernemer Marianne Timmer spreekt op het LEF-event.

Iedereen in Nederland kent Marianne Timmer van haar drie Olympische gouden schaatsmedailles. En anders wel van commentator Frank Snoeks, die zich afvroeg wat Timmertje aan het doen was toen ze zo verschrikkelijk hard over het ijs van Nagano en Turijn denderde. Ze is ook de eerste Nederlandse vrouw die de wereldtitel in het sprinten veroverde.

Dat is wat we allemaal weten van de ex-topsporter. En als je het schaatsen niet zo gevolgd hebt, dan ken je haar misschien wel van die opvallende televisiereclame die ze opnam toen ze samen met Rintje Ritsma in de Sanex-ploeg zat, de eerste commerciële ploeg in het schaatsen.

"Samen hebben we heel veel heilige huisjes omver moeten schoppen"

Achter de schermen, als de camera's uitstonden, doorbrak Timmer de grenzen van de sport. ,,Heel veel dingen die we nu als normaal beschouwen, waren in mijn tijd nog niet geregeld. Ik denk dan meteen aan hoe er bij de Nederlandse schaatsbond naar sprinters werd gekeken. Ik kom uit een generatie met Jan Bos en Erben Wennemars. Eigenlijk werden wij als mislukte allrounders beschouwd, want we konden geen vijf of tien kilometer schaatsen. Niet als goede sprinters. Samen hebben we heel veel heilige huisjes omver moeten schoppen om het sprinten op de kaart te zetten.”

Tijdens het LEF-evenement op 23 november in het AFAS Experience Center zal Timmer de link leggen tussen lef in de topsport en lef in het ondernemen. Want naast topsporter is Marianne ook altijd ondernemer geweest, zelfs tijdens haar loopbaan. Zo was ze een van de eerste schaatsers die uit de nationale selectie stapte, om een eigen team te vormen.

Als Timmer terugkijkt naar spannende momenten, herinnert ze zich vooral momenten buiten de wedstrijden om. Zoals die dag dat ze ging skiën. ,,Dat was streng verboden in die tijd. Je kon immers geblesseerd raken. Toch ben ik gegaan. Hoe klein het ook was, het werd heel groot gemaakt. Dat was het ergens ook. Want als je verder wilt komen, zeker als topsporter of ondernemer, moet je alle regels bevragen en uitdagen. En soms ook breken.”

Rug recht houden

Binnen de teams nam Timmer de rol van voortrekker in handen, een van de schaatsers die voorop stond om de belangen van het team te behartigen. ,,Ik dacht dan vaak: laat mij die brief dan maar weer schrijven of dat lastige gesprek aangaan.” Niet altijd met plezier, maar om te groeien. De status quo te bevragen. Maar wie verantwoordelijkheid neemt, kan ook hard het hoofd stoten.

Toch kan Timmer niet anders. Die drive zit in haar, ook al gaat het soms ten koste van zichzelf. Dat merkte ze in de aanloop naar een van de Olympische Spelen. ,,We moesten na een wereldbeker in Inzell direct door naar het WK Sprint in Berlijn. Maar ineens moesten we in Zoetermeer het kledingpakket voor de Spelen ophalen. Dat is natuurlijk een heel slechte voorbereiding op een van de belangrijkste toernooien. Eigenlijk heel onprofessioneel om het zo te plannen. Dus we wilden dat pakket op een ander moment halen. Maar toen werd gezegd dat wie niet naar Zoetermeer kwam, ook niet naar de Spelen zou gaan. De rest van de ploeg werd bang en koos eieren voor zijn geld. Dat deed wel pijn, maar ik moest mijn rug recht houden en ben niet gegaan. Ik mocht uiteindelijk toch naar de Spelen en won er goud.”

Marianne Timmer als coach van haar eigen schaatsteam, samen met Ireen Wüst. Foto: ANP.

Wat Timmer eigenlijk wil zeggen is eigenlijk dat je vooral dicht bij jezelf moet blijven, hoe moeilijk het ook is en hoe veel druk er ook van buiten op je wordt uitgeoefend. ,,Dat heb ik wel als zwaar ervaren. Dat ik mijn nek uitstak, vaak ook gelijk had, maar dat gelijk niet kreeg. Maar ook daarin moet je als topsporter en als ondernemer groeien. Cruciaal is dat je daarbij keuzes maakt. Zo kreeg ik eens een jaar minder betaald omdat ik niet in wereldbekers had gepresteerd, waarop het salaris was gebaseerd. Maar ik had wel Olympisch goud gewonnen. Raar, toch? Daar heb ik toen wat van gezegd en dat is ook de reden dat ik naar Sanex ben gegaan.”

Lees ook: Simpel.nl-oprichter De Rooij: ‘Geluk dwing je af door lef te tonen’

Overeenkomsten tussen sporten en ondernemen zijn er meer dan genoeg. Kop uitsteken, skin in the game, afgerekend worden op het resultaat. Wat het verschil maakt is dat de sporter veel meer moet letten op de korte termijn. ,,Het heeft me toen veel gekost. Energie vooral, die ik niet in het schaatsen kon steken. Pas later heb ik kunnen inzien dat die lef die ik toen had er mede voor heeft gezorgd dat de schaatssport is veranderd.” Het resultaat van het lobbywerk is dat de sprinters een volwaardig wereldkampioenschap afwikkelen en ook in gelijke mate worden beloond voor hun werk.

"Dat ik mijn nek uitstak, vaak ook gelijk had, maar dat gelijk niet kreeg. Maar ook daarin moet je als topsporter en als ondernemer groeien"

Cruciaal is daarbij je te omringen door goede mensen, geeft Timmer nog mee. ,,Met Team Liga heb ik ooit geprobeerd mijn eigen schaatsteam op te richten. Daar heb ik geleerd dat het cruciaal is een goed team met mensen om je heen te verzamelen. Rintje Ritsma had dat in zijn tijd met Sanex goed begrepen. Hij had mensen om zich heen die alles regelden, zodat hij kon schaatsen. Dat heb ik door schade en schande moeten leren.”

Haar actieve loopbaan kwam abrupt ten einde in 2010, toen het NK mislukte. Bij haar eigen team werd Timmer schaatscoach. Eerst coachte ze met name sprinttoppers onder de vlag van koekjesfabrikant Liga, en toen dat bedrijf zich terugtrok nam Continu het over. Met Ireen Wüst had Timmer daar de grootste Olympische sporter die Nederland kent aan haar zijde. Toch liep dat avontuur in 2015 tot zijn einde. In 2016 zette Timmer een punt achter haar loopbaan als schaatscoach.

"Ik heb goed nagedacht wat het beste bij me past en me afgevraagd of ik in mijn werk als coach mijn ei wel volledig kwijt kon. In alle eerlijkheid denk ik dat mijn grote kracht elders ligt. De afgelopen jaren heb ik veel goede contacten opgebouwd met bedrijven en sponsors. Dat ligt me. Ik had als coach door kunnen gaan, maar liever wil ik mijn kwaliteiten breder inzetten. Ik wil mensen verbinden,'' zei ze daar toen over.

Lees ook: Kaartverkoop gestart: gamechanger Bas van der Veldt (AFAS) op LEF-event

Sinds die beslissing heeft ze zich ontwikkeld als ondernemer. Haar bedrijf, De Timmerfabriek, richt zich op vitaliteit in mens en bedrijf. Vitaliteit zorgt voor meer (werk)plezier en een hogere productiviteit, zo meent ze. ,,Als sporter heb ik natuurlijk heel goed ervaren hoe belangrijk het is om te bewegen, vitaal te zijn. De mensen die ik in mijn netwerk heb uit de tijd dat ik nog in het schaatsen actief was, heb ik nu aan mijn bedrijf verbonden. We verbeteren het leven van mensen door advies over bewegen en gezonde voeding te geven. We zijn nog maar een half jaar bezig en de eerste klanten hebben we net binnengehaald. Ook dat lijkt weer op sporten. Een klant voor je winnen voelt dan alsof je weer een medaille hebt gewonnen.”

LEF Event, AFAS theater in Leusden

Het geheim van gamechangers in de zakelijke markt en topsport ontrafeld

Wat kan je doen om nu écht het verschil te maken met jouw onderneming? Wat kan je doen om tegenslagen te verwerken? Of wat juist niet? Het zijn allemaal vragen die je op 23 november tijdens het LEF Event in het AFAS theater aan topondernemers Bas van der Veldt (AFAS Software), Jasper de Rooij (Simpel.nl), Lucas van Zandvoort (Crocs) en drievoudig Olympisch schaatskampioen Marianne Timmer kunt vragen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws