Nieuws Groei

Mark (34) verkocht miljoenenbedrijf voor wereldreis, nu gaat hij weer ondernemen

Van politieagent werd Mark Bos ceo van een miljoenenbedrijf. Dat verkocht hij om een tijd op reis te gaan met zijn gezin. Na een sabbatical van een jaar richtte hij Signpres Group op, dat marktleider wil worden in onder meer binnen- en buitenreclame.

Tim Koning (AD) 16 augustus 2023

Mark Bos

Mark Bos. Beeld: Mark Bos

Mark Bos begon zijn carrière als politieagent. Maar er knaagde iets; eigenlijk wilde hij net als zijn vader en opa ondernemen, zo vertelt hij aan het AD. Hij leverde zijn uniform in en begon een bedrijf in motorkleding, een sector waarin zijn vader ook actief was. De twee werkten veel samen, maar in 2008 maakte de economische crisis het de bedrijven moeilijk. Marks vader vroeg om zijn hulp.

Twaalf jaar lang stond Mark aan het roer van MotorKledingCenter, later bekend als MKC Moto. Bos werkte soms zeven dagen per week om ervoor te zorgen dat het bedrijf zou slagen. Hij maakte video’s, stond in de winkel en werkte ook achter de schermen keihard.

Lees ook: Ambulanceverpleegkundige Arno heeft nu eigen bakkerij: 'Een mens is niet voor één ding gemaakt'

Van FD Gazelle naar wereldreis

Dat werd beloond. De omzet schoot door het dak waardoor het bedrijf jaren lang in de top 250 groeibedrijven van Nederland stond. Ook won hij tot driemaal toe een FD Gazelle, een prijs van Het Financieele Dagblad voor snelgroeiende bedrijven. Maar na al die jaren was Bos toe aan een nieuwe uitdaging.

,,In 2020 verkocht ik het bedrijf, maar ik bleef er nog een paar jaar werken. Na lang nadenken besloot ik mijn contract op te zeggen per 1 augustus 2022”, vertelt Bos. ,,Ik heb enorm veel geleerd van mijn tijd bij MKC Moto, maar ik was toe aan iets nieuws. Maar eerst besloot ik een sabbatical van een jaar te nemen. Vanaf de herfst begon ik aan een lange wereldreis, want ik was bang dat ik in een zwart gat terecht zou komen als ik een heel jaar thuis zou zitten. Ik maakte de reis samen met mijn partner en zoontje, dat pas een paar maanden oud was.”

Lees ook: Sander durfde de carrièreswitch aan: niet meer in loondienst maar uitbater café

In gesprek met tientallen bedrijven

Het drietal is in vier maanden tijd rechtsom de wereld overgegaan. ,,We begonnen in Indonesië en vlogen vervolgens naar Australië waar we een camper huurden. Vervolgens deden we zowel Noord-, Midden- en Zuid-Amerika aan. We gingen bijvoorbeeld naar Miami, de Bahamas en Jamaica, maar ook naar Colombia. Het is heel bijzonder om zo’n lange tijd zo veel samen met je gezin te zijn en vooral om mijn zoon van zó dichtbij op te zien groeien. Toen we vertrokken, zat hij in de draagzak, eenmaal thuis kon hij al kruipen.”

Het einde van de reis kwam precies op tijd. ,,We merkten dat we onze vrienden en familie erg begonnen te missen. Eenmaal thuis ging ik in gesprek met tientallen bedrijven. Drie maanden lang heb ik ongeveer iedere dag een gesprek gehad om kennis te maken met een andere onderneming. Het was enorm interessant om zoveel mensen en bedrijven te leren kennen.”

"Ik werk nu direct samen met een investeringsgroep, dus ik leer van de eerste hand hoe je bedrijven overneemt. Het voelt als een heel nieuw avontuur"

Mark Bos, ceo Signpres Group

Binnen- en buitenreclame

Eén van die ondernemingen stak boven de andere uit; het Bredase Findyour Equity Partners. Met die investeringsmaatschappij richt Mark nu een nieuw bedrijf op. Met hun Signpres Group streven de ondernemers ernaar om via verschillende overnames marktleider te worden op het gebied van presentatieartikelen en binnen- en buitenreclame.

,,Daarbij kan je denken aan displays en gevelreclame, maar ook bijvoorbeeld de bewegwijzering binnen een gebouw. Eigenlijk gaan we aan de slag met alles wat te maken heeft met de look and feel van een bedrijf. Dat is enorm belangrijk voor binding.”

Van links naar rechts: Wout Jan Wessels Boer, Mark Bos en Arnold Bergsma. Beeld: Mark Bos

Nieuw avontuur

Het is heel wat anders dan MKC. ,,Op meerdere manieren. Het product is natuurlijk anders, maar de klant ook. Eerder hadden we vooral te maken met individuele klanten, nu vooral met bedrijven. We leveren ook producten aan bedrijven als Amazon, kantoorwinkels en de Makro, maar de focus ligt op het uitvoeren van grote projecten. Daarnaast is er een ander groot verschil; ik werk nu direct samen met een investeringsgroep, dus ik leer van de eerste hand hoe je bedrijven overneemt. Het voelt als een heel nieuw avontuur.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws