Nieuws Groei

Alleskunner Mark Tuitert over 2023: 'Richard Branson in mijn podcast Drive'

De schaatsen van Mark Tuitert (42) hangen al een aantal jaren aan de wilgen, maar de Olympisch Kampioen van 2010 is en blijft een sportman. Naast het geven van lezingen is hij schaatsanalist, podcastmaker en ondernemer, met zijn FIRST Energy Gum.

Fleur Rutenfrans (AD) 28 december 2022

Mark tuitert ondernemer schaatser

Foto: de Stentor/Dingena Mol.

Olympisch goud op de 1500 meter in Vancouver in 2010 blijft hoogstwaarschijnlijk een van de grootste hoogtepunten uit het leven van Mark Tuitert, maar de oud-schaatser heeft het afgelopen jaar zeker niet stilgezeten. „Ik ben met zoveel dingen druk”, zegt Tuitert. Zo mocht hij dit jaar onder meer verslag doen van de Olympische Winterspelen voor de NOS, heeft hij de succesvolle podcast ‘Drive’ en is er zijn bedrijf, FIRST Energy Gum. Aan de Stentor vertelt hij: „Het is in alle opzichten een fantastisch jaar geweest.”

Lees ook: Hoe Mark Tuitert van FIRST Energy Gum, ondanks de uitdagingen, een succes maakte

Voor de podcast gaat Mark in gesprek met ‘gedreven’ personen. Van atleten tot wetenschappers: alles komt voorbij. F16-piloot Joost Luysterburg stond hoog op het lijstje van de oud-schaatser. „Voor dit interview ben ik in juni dit jaar speciaal naar Arizona, Verenigde Staten afgereisd. Maar wel onder de voorwaarde dat ik een rondje mee mocht vliegen”, vertelt hij. En zo geschiedde. Vliegen in zo'n gevaarte was de jongensdroom van Tuitert. „Het was heel erg gaaf. We hebben bijna een uur gevlogen.”

De Holtenaar ging in gesprek met de piloot om te praten over de luchtmacht. „Het is topsport en dat heb ik aan den lijve ondervonden”, begint Mark. „Het was heel heftig. Ik was echt kotsmisselijk, maar dat was het 100 procent waard”, zegt hij en lacht.

Lees ook: Mark Tuitert haalt Stuk TV-gezicht Thomas van der Vlugt binnen als zakenpartner bij First Energy Gum

Richard Branson in podcast Mark Tuitert?

De podcast telt bijna 75 afleveringen, een mijlpaal. Maar dat maakt Tuitert niks uit. „Ik vind het superleuk om de podcast te maken. Ook al kom ik uit de schaatswereld waar data en cijfers heel belangrijk zijn, bij dit project heb ik dat helemaal losgelaten”, stelt de oud-schaatser. Mark interviewt mensen die hem intrigeren. Ook grote namen passeren de revue. „Ik heb een aflevering gemaakt met sprinter Usain Bolt en langebaanschaatser Nils van der Poel. Dat is heel tof.”

Zijn verlanglijstje met potentiële gasten is enorm. Het aankomende jaar hoopt Mark meer internationale gasten te strikken voor zijn podcast. Tuitert: „Muzikant Eddie Vedder staat hoog op mijn lijstje, maar ook de Britse zakenman Richard Branson lijkt me tof”. Naast de podcast brengt Mark in 2023 het gelijknamige boek ‘Drive’ in het Engels uit. Dit boek werd vorig jaar in Nederland al bestempeld als bestseller.

"Het is ook echt wat anders: onze energy gum is een functioneel product, niet zomaar ‘een kauwgompje"

Mark Tuitert over zijn FIRST Energy Gum

Het FIRST Energy Gum van Mark Tuitert ging dit jaar een nieuwe fase in en haalde met het aantrekken van Thomas van der Vlugt als kersverse partner een tweede gezicht en creatief marketing specialist binnen. FIRST Energy Gum is een cafeïnekauwgom ontwikkeld die je een snelle energie boost geeft en een gezond en makkelijk alternatief biedt voor energiedrankjes en koffie.

Eerder vertelde Thomas van der Vlugt aan De Ondernemer over zijn nieuwe zakenpartner: ,,Ik ontmoette Mark in 2018 tijdens een door Heineken georganiseerd F1-uitje. Hier gaf hij mij voor het eerst een FIRST gum en ik was gelijk verkocht. De afgelopen jaren hebben we elkaar goed leren kennen. Zo gingen we onder andere samen kitesurfen, skydiven en heli snowboarden. Ook op zakelijk gebied kunnen we goed sparren. Ik heb er daarom alle vertrouwen in dat dit een groot succes gaat worden. First is voor mij de vervanger van alle andere cafeïneproducten en werkt ook beter en sneller. Voor mij is dit de eerste stap als ondernemer, waarbij ik mijn creatieve kant en passie voor sport kan bundelen als nieuwe mede-eigenaar van FIRST Energy Gum".

FIRST Energy Gum: een blokje pure energie

Zelf gebruikt Tuitert FIRST Energy Gum voor lange autoritten of na een middagdip. ,,Het is een extraatje als je focus en energie nodig hebt. De cafeïne wordt direct opgenomen in je lichaam en door het kauwen blijven je hersenen actief – dat heb ik van Erik Scherder geleerd.” De kauwgom is een blokje pure energie zonder de nadelen van bijvoorbeeld een energy drink, zegt Tuitert. Hoewel hij het woord kauwgom liever niet gebruikt. ,,Het is ook echt wat anders: onze energy gum is een functioneel product, niet zomaar ‘een kauwgompje", vertelt hij in dit interview.

"Ik vind het leuk om mensen uit te leggen hoe schaatsen werkt. Ik wil er ook niet meer te diep in zitten hoor”

Tuitert heeft het Twentse Holten verruild voor het Zuid-Hollandse Hoogmade. Hij woont hier met zijn gezin aan het water en dat komt goed uit, want half december kon er op natuurijs geschaatst worden. Mark twijfelde dan ook geen moment. „De hele dag lekker aan het schaatsen en daarna bij het vuur aan de glühwein. Dat is echt genieten”, vertelt hij. „Ik had niet verwacht dat het water zo snel zou bevriezen, maar we konden al snel het meer op.”

Ook mocht de oud-schaatser tijdens de Olympische Winterspelen in februari verslag doen voor de NOS. „Zo blijf ik toch nog betrokken bij het schaatsen”, zegt Tuitert. Maar hij mist het niet. „Ik vind het leuk om mensen uit te leggen hoe schaatsen werkt. Ik wil er ook niet meer te diep in zitten hoor”.

Leuk om te lezen, met de kennis van nu: terug naar 2016. Mark Tuitert: 'Autonomie drijft mij'

Mark Tuitert: hart in Holten

Al woont Tuitert aan de andere kant van het land, hij komt nog regelmatig in geboortestad Holten. Bovendien geeft de oud-schaatser veel lezingen in het oosten des lands. „Het is ook niet zó ver weg. Daarnaast is Holten een hele fijne plek met fijne mensen. Ik kom er graag”, aldus Tuitert. In november bracht hij een speciaal bezoekje aan het dorp. „Mijn oma is 99 jaar oud geworden. Ik ben heel blij dat ze er nog is en ook nog eens in goede gezondheid”, vertelt Mark. „Ze wordt ouder, maar ze krijgt alles nog heel goed mee. Iedereen kwam even een bakkie doen. Dat was heel waardevol en nu op naar de 100.”

Eind december maakt Tuitert de overtocht naar Holten om oud en nieuw te vieren. Sinds hij een einde heeft gemaakt aan zijn schaatscarrière heeft hij weer tijd om de feestdagen thuis te vieren. „Carbid schieten met oudejaarsdag hoort er natuurlijk bij”, begint Tuitert. „We staan de hele dag in een weiland in de modder. Traditioneel met een melkbus en een voetbal.”

En zo gaat de Holtenaar knallend het nieuwe jaar in. Plannen voor 2023? „Nee, maar wel een wens. Ik hoop dat we elkaar beter proberen te begrijpen. Oordeel niet zo snel, maar stel vragen aan elkaar. Daar wordt het leven een stuk leuker van.”

Eerder dit jaar was Mark Tuitert co-host in ons kijkradio-programma De Ondernemer Live; het werd een van de meeste beluisterde en bekeken uitzendingen van 2022. Hieronder terug te kijken:

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws