Nieuws Groei

'Nederland kwetsbaar voor protectionisme VS'

Nederland is relatief kwetsbaar voor het protectionisme van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Dat staat in een woensdag gepubliceerd rapport van het ING Economisch Bureau, dat de potentiële schade voor de economie op per saldo zo'n 2 miljard euro schat.

ANP 15 februari 2017

Trump 1065 1

Uitgangspunt van de economen van ING daarbij is dat de Verenigde Staten onder Trump een importheffing invoeren van 10 procent op Europese producten, en dat de EU gelijkwaardige tegenmaatregelen treft. Nederlandse bedrijven zien hun afzet in de VS in dat geval teruglopen, maar die in eigen land toenemen.

Afhankelijk

,,De VS zijn de op een na belangrijkste afzetmarkt voor de Nederlandse uitvoer'', schrijft ING-econoom Raoul Leering. ,,Ruim 8 procent van het geld dat Nederland met export verdient, komt uit de VS. Daarmee is onze economie voor 3,5 procent afhankelijk van vraag uit de VS, ruim boven het EU-gemiddelde van 2,6 procent.''

De genoemde 2 miljard euro is goed voor 0,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), ofwel de totale omvang van de economie. Het nadelig effect op de export raamt ING op zo'n 3,7 miljard euro.

Lees ook: Ewald Engelen: Trump voert interessant economisch beleid

Inflatie

Het gaat volgens de bank om een ruwe berekening, waarbij veel mogelijke bijkomende effecten nog buiten beschouwing zijn gelaten. Zo is geen rekening gehouden met de eventuele gevolgen van een stijgende dollarkoers, of met de invloed van afnemende handelsstromen op de bredere Europese economie en de transportbranche.

Daarnaast wijst ING erop dat de duurdere import van grondstoffen en halffabrikaten uit de VS de inflatie kan opdrijven, waardoor de koopkracht daalt. De economen verwachten evenwel dat de overheid in dat geval de opbrengst van de importheffingen gebruikt om de nadelige effecten op de economie te compenseren.

De VS zijn de op een na belangrijkste afzetmarkt voor de Nederlandse uitvoer

Raoul Leering, ING-econoom