Nieuws Groei

Hoe het onlinehandeltje van elektromonteur Ruud uitgroeide tot een miljoenenbedrijf

2000 euro en een studio in de Enschedese binnenstad. Meer had Ruud Pierik (35) niet. Zijn groothandel Elektramat groeide in vijftien jaar uit tot een miljoenenbedrijf. Hoe heeft -ie dat voor elkaar gebokst?

Mandy de Jong (AD) 24 augustus 2021

Elektramat miljoenenbedrijf enschede Ruud Pierik ondernemer

Elektramat breidt steeds verder uit. Er wordt daarom een nieuw magazijn bij gebouwd. Links mede-eigenaar Mike van Klaveren, rechts oprichter Ruud Pierik. Foto: Reinier van Willigen

„Welkom, ik ben Ruud", heet hij het AD welkom. De directeur draagt werkschoenen, een spijkerbroek en blauwe bedrijfspolo. „Directeur? Nee, hoor. De hele dag vergaderen en achter je pc zitten is niks voor mij. M’n handen moeten vies worden.”

Lees ook: Deze ondernemerstweeling (30) exporteert een miljoen bekroonde tonicflesjes per maand

Ondernemer, dat klinkt beter. Welke titel je Ruud Pierik ook geeft, feit blijft dat de dertiger verantwoordelijk is voor een bedrijf met een miljoenenomzet én 160 personeelsleden. „Die druk voel ik dagelijks. Dat hoort er nu eenmaal bij”, zegt hij hierover later. Maar eerst een rondleiding.

Pand alweer te klein en dus volgt uitbreiding

R. Pierik Elektrotechnisch Installatiebureau. Hij moet er zelf om lachen. „Ik stapte in 2006 spontaan binnen bij de Kamer van Koophandel. Ik heb die slechte, veel te lange bedrijfsnaam daar ter plekke verzonnen.”

"Ik stapte in 2006 spontaan binnen bij de Kamer van Koophandel. Ik heb die slechte, veel te lange bedrijfsnaam daar ter plekke verzonnen"

Ruud Pierik, directeur Elektramat

Pierik had als elektrotechnisch installateur onvoldoende werk en begon thuis aan de Walstraat in Enschede met de onlineverkoop van schakelkasten. De bedrijfsnaam werd al snel veranderd in Elektramat en vier jaar later verhuisde Pierik met zijn eerste vier medewerkers naar de Staalsteden. Daarna naar de Wethouder Beversstraat en sinds vorig jaar vind je de elektrotechnische groothandel in een gloednieuw pand aan Het Poolman. Ook dat pand is alweer te klein en dus wordt er een groot magazijn bijgebouwd.

Webshop telt nu meer dan 400.000 producten: van groepenkasten tot laadpalen

Hij was op het juiste moment, op de juiste plek. Zo verklaart Pierik zijn succes. „Veel groothandels hebben een kans laten liggen.” Er is een hoop veranderd sinds 2006. De webshop telt nu meer dan 400.000 producten: van groepenkasten tot laadpalen. En in 2018 werd Mike van Klaveren (33) mede-eigenaar en aangesteld als technisch directeur. Pierik: „Dit kon en wilde ik niet meer alleen. Mike en ik hebben dezelfde achtergrond. Hij is een fijne sparringpartner en vanaf het begin al bij Elektramat betrokken.”

"We willen volgend jaar groeien naar 280 personeels­le­den"

Ruud Pierik, directeur Elektramat

Niet alleen intern veranderde er veel. Klanten worden steeds handiger en gaan met hulp van YouTube zelf aan de slag. „Voor corona was de verhouding: 70 procent zakelijke markt, 30 procent particulier. Nu is het fiftyfifty. Het eerste kwartaal groeiden we daardoor met 100 procent, dat is normaal 60 procent.”

De rondleiding gaat van de hippe kantoorruimtes verder naar het magazijn. Veel studenten, dat valt direct op. Verderop vind je in een hoekje de sociale werkplaats van de SWB. „In de nieuwe aanbouw, krijgen ze straks hun eigen plek”, zegt Ruud Pierik.

De favoriete plek van Ruud Pierik (rechts) is het magazijn. „Ik ben een techneut en word hier heel blij van." Foto: Reinier van Willigen

Tweede vestiging Elektramat in midden van het land is een optie

Dit pand is na een jaar alweer te klein? De ondernemer knikt. „We hebben nu al vijfhonderd pallets met producten elders staan.” De klantvraag is groot en tegelijkertijd worstelt de branche met een grondstoffentekort. „Met langere levertijden tot gevolg, daarom houden we een grotere voorraad aan.” En dan over enkele jaren wéér verhuizen? „Dat nooit meer”, zegt hij met een lach. „De laatste verhuizing verliep allesbehalve vlekkeloos, omdat ons nieuwe automatiseringssysteem allerlei kinderziektes bleek te hebben. Ik heb er een trauma aan overgehouden.”

Lees ook: Online ondernemen? 5 tips om van jouw webshop een klinkend succes te maken

Elektramat gaat niet verhuizen, maar misschien wel uitbreiden, verklapt Ruud Pierik. „Een tweede vestiging in het midden van het land is zeker een optie, zodat we ook nieuwe mensen kunnen aantrekken. Want onze grootste uitdaging is nu het vinden van goed geschoold technisch personeel.” Ook gaat Elektramat online de grens over naar België. „We hopen volgend jaar te groeien naar 280 personeelsleden.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws