Nieuws Groei

Round One: deze studentondernemers startten zelf een investeringsfonds

Waarom wachten op een grote investeerder bij het starten van je bedrijf? Dat kan en moest anders, dacht een drietal studentondernemers. Drie jonge Brabanders zijn zelf een investeringsfonds begonnen. Het fonds wordt nu al flink gevuld met tonnen van VDL, de TU/e en de BOM.

Bart-Jan van Rooij (AD) 6 april 2023

Round One studenten

Vanaf links Bob van der Meulen, Jur van Bergen en Steven Nelemans in 2021 bij het opzetten van Round One, een durfkapitaalfonds voor studentenstartups. Foto: René Manders/DCI Media

Op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ontstaat het ene na het andere slimme idee uit wetenschappelijk onderzoek. Soms zien studenten een gat in de markt en willen ze met hun idee of vinding een bedrijf te starten. Maar zie maar eens een investeerder te vinden die er met alle risico’s van dien geld in wil stoppen, meldt het AD.

De goedgevulde ruif van een in 2021 gelanceerd Eindhovens fonds moet leiden tot een vliegende start voor meerdere gloednieuwe startups van studenten. Want inmiddels is er al 1,4 miljoen euro binnen voor het eigen investeringsfonds voor studentenstartups Round One. Dat is mede te danken aan nieuwe toezeggingen van onder meer industriële bedrijvengroep VDL, de TU/e en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Die verbonden zich deze week aan Round One.

'Deze week werd bekend dat de BOM 2 ton investeert in Round One. De TU/e stort 100.000 euro en datzelfde bedrag wordt ingebracht vanuit het Starterslift Investments fonds'

Methode om burn-outklachten te herkennen en om fraude tijdens examens tegen te gaan

,,We zijn nu klaar om de eerste investeringen te doen”, zegt ondernemer Bob van der Meulen, medeoprichter van studentenstartup Intense. Dat bedrijf is gespecialiseerd in het analyseren van typegedrag. Een methode om burn-outklachten te herkennen, maar ook om fraude tijdens examens tegen te gaan. Van der Meulen is een van de initiatiefnemers van Round One. ,,We voeren gesprekken met verschillende startups over de financiering.”

Welke startup kan rekenen op kapitaal kan hij nog niet zeggen. Wel noemt hij een paar veelbelovende bedrijfjes die ‘nu nog onder de radar vliegen, maar wel interessant zijn’. Zoals Ethermal, dat werkt aan basalt-batterijen voor energieopslag en is opgericht door voormalige leden van het Solar Team, een Eindhovens studententeam achter een personenauto die rijdt op zonne-energie. En Dembrane, ontwikkelaar van een nieuwe netwerkmethode voor overheden, organisaties en gemeenschappen.

Lees ook: Nieuw fonds Lumaux investeert in bedrijven actief in wereld van robotica, energietransitie en mobiliteit

Ook VDL draagt bij aan Round One: een bedrag is niet bekend gemaakt

Deze week werd bekend dat de BOM 2 ton investeert in Round One. De TU/e stort 100.000 euro en datzelfde bedrag wordt ingebracht vanuit het Starterslift Investments fonds waarvan Tilburg University, Avans Hogeschool en Breda University of Applied Sciences aandeelhouder zijn. Ook VDL draagt bij aan het fonds, een bedrag is niet bekend gemaakt. Het minimale bedrag om deel te nemen als investeerder is 1 ton.

VDL ziet de investering als een manier om ‘dicht op de innovatie te zitten’ en ‘nieuwe technologieën in een vroege fase te financieren’. Het Eindhovense concern wil ‘de volgende generatie ondernemers de middelen en ondersteuning te bieden die zij nodig hebben om commercieel succesvol te worden’. Met de nieuwe investeringen is Round One weer een stap dichter bij het streefbedrag van 2,5 miljoen euro.

Lees ook: 2,7 miljoen groeikapitaal YourCampus voor openbreken arbeidsmarkt

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws