Nieuws Groei

Nederlands bedrijf Skyne verovert wereld vanuit Dubai met virtuele mode en NFT

Het Nederlandse ondernemersechtpaar Siegrid Althuizen en Dennis de Rond verovert de wereld vanuit… Dubai. Met Skyne hebben ze niet alleen een succesvol design- en marketingbureau, maar boren ze bovendien onontgonnen terrein aan met dochterbedrijf SkyneNFT, dat nieuwe verdienmodellen ontwikkelt via de blockchain. ,,Het gaat niet alleen om geldverdienen, maar vooral om de community.”

Jeroen Mirck 28 maart 2022

Skyne team meeting Dubai

Siegrid Althuizen (rechts) en Dennis de Rond (tweede van links) in een teamvergadering. Foto: Skyne

Het kan raar lopen in het leven. Siegrid Althuizen was ooit commercieel directeur van Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad, net als De Ondernemer onderdeel van DPG Media. ,,Tijdens een handelsmissie naar Istanbul leerde ik mijn huidige man Dennis (de Rond, red.) kennen, die in Dubai woonde”, vertelt ze videobellend vanuit de Verenigde Arabische Emiraten. ,,Het eerste jaar reisden we heen en weer, twee jaar later trouwden we en verhuisde ik naar de VEA.” En dat niet alleen: ze is tegenwoordig de ceo van het bureau dat haar echtgenoot veertien jaar geleden oprichtte.

‘Nederlanders hebben goede naam in Arabische wereld’

Skyne profileert zich als een specialist in strategie en ontwerp, die ‘business creëert, verfijnt en transformeert’. Behalve in de Emiraten (Dubai én Abu Dhabi) heeft het bureau ook vestigingen in Rotterdam en de Saoedische hoofdstad Riyad. ,,We mikken in eerste instantie op Nederlandse bedrijven die hun merk aan de man willen brengen in het Midden-Oosten en Afrika, zoals Rituals, Bols en de Nederlandse Obesitas Kliniek”, zegt Althuizen.

Siegrid Althuizen: ,,We wilden design doortrekken naar de metaverse.” Foto: Skyne

,,Tegelijk werken we ook voor internationale én lokale ondernemingen. Zo zijn Arabische familie-conglomeraten heel interessant: het is hier doodnormaal om in één industrie succesvol te zijn en vervolgens uit te breiden naar een compleet andere bedrijfstak. Zo kun je hier prima groot zijn in zuivel én in auto’s. Aangezien men hier vaak niet specialiseert, is het onze taak om toch al die verschillende specialismen sterk te laten werken.”

"Je komt redelijk vanzelf in die nieuwe wereld terecht als je samen met klanten kijkt naar nieuwe businesskansen"

Siegrid Althuizen, ceo van Skyne

De Rond woont al meer dan tien jaar in de Emiraten en merkte al snel dat het er prima zakendoen is. ,,De regio kent Nederland goed”, vertelt hij. ,,We hebben een uitstekende naam: betrouwbaar, deskundig en met een hoog serviceniveau. Bovendien blinkt Nederland uit in sectoren als energie, food, water en techniek. Wel doet men hier graag zaken met mensen uit dezelfde cultuur, dus hebben we actief lokale talenten aan boord gehaald. We hebben een heel internationaal team en stimuleren de werkgelegenheid. Dat wordt gewaardeerd.”

Geldverdienen én merkbouwen met NFT’s

Naast het succes van Skyne heeft het echtpaar Althuizen en De Rond nog een specialistisch zusterbedrijf opgezet: SkyneNFT. ,,We wilden design doortrekken naar de metaverse”, zo vat Althuizen het compact samen. Voor wie de term NFT niet echt goed kent: deze zogenoemde Non-Fungible Tokens zijn eigendomscertificaten voor digitale objecten, zoals een meme, virtueel kunstwerk of tweet.

Lees ook: Ondernemen in NFT's: levert het wat op?

,,Eigenlijk is het heel logisch”, vervolgt Althuizen. ,,Je komt redelijk vanzelf in die nieuwe wereld terecht als je samen met klanten kijkt naar nieuwe businesskansen. Zo is het in de gamingwereld al heel gebruikelijk om in-game betalingen te doen in een virtuele omgeving. Marketing was vroeger vooral zenden en is in de loop der jaren steeds meer één-op-één communicatie geworden. Dat contact vindt steeds meer plaats in online omgevingen, zoals Web3, blockchain en de metaverse. Wij zorgen dat onze klanten klaar zijn voor nieuwe trends voordat het trends worden.”

"Eén-op-één communicatie vindt steeds vaker plaats in online omgevingen, zoals Web3, blockchain en de metaverse"

Siegrid Althuizen, ceo van Skyne

Een eerste groot project van SkyneNFT is de lancering van ‘s werelds allereerste abaya-NFT, ontworpen door de Nederlandse couturier Ilja Visser. Deze Arabische jurk laat zich omschrijven als ‘urban cool’ en kan gedragen worden door iemands digitale avatar of in socials posts. Althuizen licht toe: ,,Net als veel andere NFT’s is het in de eerste plaats een collectible, maar het is ook een interessante roadmap: je bouwt aan een community, waarbij de mensen die deze eerste NFT kochten bij een volgende lancering als eerste kunnen intekenen. Ook kun je denken aan een meet & greet met de ontwerpster. Deze nieuwe technologie biedt toegang tot de voor velen normaal zo ontoegankelijke modewereld.”

Zakelijke kansen dankzij blockchain-technologie

De toekomst ligt open voor NFT’s en aanverwante ontwikkelingen, verwacht SkyneNFT. ,,Je ziet dat ook veel voetbalclubs en lifestyle-merken het inzetten om fans aan zich te binden”, schetst Althuizen. ,,Het is een perfect instument voor memberships en loyalty-programma’s. Wie zo’n token koopt, krijgt extra toegang en voordeeltjes bij de club. Tegelijk denken wij alweer een stap verder: hoe kunnen NFT’s omzet voor jouw bedrijf gaan genereren?

Lees ook: Waarom steeds meer bedrijven zich richten op integratie NFT's in hun businessmodel

Dat de handel in dit soort token verloopt via de blockchain, zag het Skyne-echtpaar als een enorme kans. ,,Dat de NFT echt een eigendomsbewijs is, sprak ons aan”, vertelt De Rond. ,,In de designwereld is het vaak lastig om vast te leggen wie de maker is, maar daarvoor biedt de blockchain een glasheldere oplossing. Dat biedt ook zakelijke kansen. Voor veel bedrijven is dat nog abstract, maar wij helpen ze daarbij. We faciliteren de creatie en techniek, maar bouwen ook een eigen platform voor de klant. We regelen zelfs dat je niet alleen met cryptomunten kunt betalen, maar ook gewoon met je creditcard. Deze vers aangeboorde markt is nog steeds flink pionieren, maar deze nieuwe wereld is groot genoeg om hier heel erg snel in te kunnen groeien. Momenteel spreken we met geïnteresseerde investeerders. We zitten echt op een grote golf.”

Dennis de Rond: ,,Dat de NFT echt een eigendomsbewijs is, sprak ons aan.” Foto: Skyne

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws