Podcast Sleutel tot Succes

Het lange shirts-succes van Girav: 'Voor acht miljard mensen waren er vijf kledingmaten. Da's heel raar toch?"

Hoe de kredietcrisis, ontslagrondes, een romantische ontmoeting en gezonde dosis eigenwijsheid resulteerden in dé oplossing voor een stevig gat in de kledingmarkt: Girav. Met een V. Shirts in zeventien maten, voor lange mannen.

Presentatie Hannelore Zwitserlood 25 januari 2022

'Girav met een V'. Dat mag dan anno nu een begrip zijn, een quote die we kennen van de commercials, maar die merknaam was aanvankelijk anders bedacht, verklapt Jopie Geerts in de podcast Sleutel tot Succes. ,,Het zou 'm eigenlijk op z'n Engels worden, dus 'geeraf'. We merkten echter al snel dat mensen het gewoon als giraf uitspraken en toen we de radiocommercial moesten maken besloten we dat maar zo te laten. Met de uitleg van de V aan het einde erbij."

Van de eerste stappen tot het internationale succes van nu, over onder meer de factor geluk en ‘beren op de weg’. Topondernemers vertellen in Sleutel tot Succes openhartig over de lang niet altijd geplaveide weg van startup naar scale-up en daarna, doen uit de doeken hoe de toekomst van hun bedrijf en de branche er uit zou moeten komen te zien. Zoals het echtpaar Jopie Geerts en Erik de Weerd, de ondernemers die Girav, het online kledingmerk voor lange mannen, in tien jaar internationaal op de kaart wisten te zetten.

Acht miljard mensen, vijf kledingmaten...

Hoe zo'n onderscheidend idee kan ontstaan? Jopie Geerts: ,,Ik kom uit een lange familie, mijn broers zijn twee meter plus. Mijn moeder vertelde daar vroeger vaak over, hoe moeilijk het was iets te kopen wat paste, shirts waren altijd te kort. Bij Erik ook trouwens, die is 1 meter 97. Daar ging het binnen de familie vaak over en toen viel het gewoon opeens het kwartje. T-shirts langer maken, want er was eigenlijk geen maatvoering voor lange mensen. Voor acht miljard mensen over de hele wereld waren er vijf maten. En mensen zijn zo verschillend. Da's eigenlijk heel raar toch?"

"Als je goede kwaliteit levert, win je uiteindelijk altijd"

Het momentum was daar tijdens - nota bene - de kredietcrisis, waar Jopie en Erik zelf met ontslagrondes te maken kregen. Financiering van de bank kwam er niet, keer op keer was er nul op het rekest: 'kom maar terug als je winst maakt'. Twee jaar leefden ze minimaal van hun ontslagvergoedingen als back-up op de spaarrekening. Het was 'scherp aan de wind zeilen', zoals Erik het verwoord in de podcast, 'maar nu hebben we wel een bedrijf zonder schulden en dat is ook heel fijn ondernemen'.

Beluister hier ook een van de eerdere afleveringen van Sleutel tot Succes: Sieradentweeling Vedder & Vedder: 'Duizend keer tegen elkaar gezegd: we kappen ermee'

Na een jaar voorbereiding - het maatsysteem realiseren, producten ontwikkelen, stoffen zoeken, webshop bouwen - ging Girav in februari 2011 online. ,,Vanaf dag één was het eigenlijk een succes. Met een webshop heb je direct contact met je klanten, we merkten dan ook meteen dat mensen zo ontzettend blij waren over onze producten, eindelijk t-shirts die goed zaten, dat we wisten: dit is een goed idee, en nu gas geven."

Van Bangla Desh naar Turkije

Het hád eerder gekund. Maar toen kwam de eerste productie uit Bangla Desh binnen... Jopie: ,,Helemaal fout, lengtes waren niet gelijk, er zat roze gloed over. We wilden beginnen en dat kon dus niet. Dat was echt een grote teleurstelling na al die voorbereidingen. We hebben een week uitgehuild, nagedacht en hup, opnieuw begonnen. Erik kende vanuit zijn tijd bij O'Neill nog mensen in Turkije en daar lag de oplossing". Erik: ,,Achteraf maar goed dat dat met Bangla Desh gebeurd was, want nu hadden we alles binnen een paar maanden voor elkaar en werken we nog steeds met dezelfde fabriek. Girav is ook hun kindje geworden, ze zijn met ons meegegroeid en hebben ook enorm geholpen de producten verder te ontwikkelen".

"Online marketing is een wetenschap geworden"

Groei voor Girav ligt in Duitsland

In inmiddels 45 landen worden ze gedragen, de shirts van Girav. ,,Als je goede kwaliteit levert, win je uiteindelijk altijd", horen we Erik in de podcast zeggen. De belangrijkste markt is nog altijd Nederland, maar sinds een aantal jaren wordt ook serieus in Duitsland geïnvesteerd - en dat is nu meer dan ooit merkbaar. Gaat het om groei, dan ligt daar de focus op. ,,Groot land, grote markt, we investeren daar stevig, zijn er ook op tv te zien". Ook daar cruciaal: geen fysieke winkels, maar de online zicht- en vindbaarheid van de webshop. ,,Online marketing is een wetenschap geworden, bij ons zijn verschillende specialisten daarmee bezig."

Of er een Girav voor vrouwen komt? Of vijfjaren-plannen anno nu nog logisch zijn? Waar binnen de online groei in wordt geïnvesteerd? In deze aflevering Sleutel tot Succes vertellen Erik de Weerden Jopie Geerts (foto hieronder) ook daar meer over.

De Ondernemer en Topcast lanceren podcast serie ‘Sleutel tot Succes’

Robert van den Ham, content director bij De Ondernemer (DPG Media), over Sleutel tot Succes: ,,Verwacht in deze podcast serie nu eens vooral geen vraag-antwoord-gesprekken, we hebben met Topcast Media gekozen voor een verhalende, vertellende vorm. Het resultaat: topondernemers met boeiende praktijkverhalen, en Hannelore Zwitserlood, bekend van onder meer 538 en Radio Veronica, die dat professioneel verpakt in het complete geschiedenis van het bedrijf.”

Freek Heinen, managing director bij Topcast Media: ,,Als jong ondernemend podcastbedrijf twijfelden we uiteraard geen moment om de samenwerking met De Ondernemer aan te gaan voor een ambitieuze nieuwe podcast. Erg waardevol om de verhalen van Nederlandse topondernemers en -ondernemingen in deze vorm te kunnen vertellen. Hopelijk een inspiratie voor de (ondernemende) luisteraar."

Deze succesvolle podcastserie heeft inmiddels topnoteringen in de Topcast Top 40, op iTunes en Spotify; bij de iTunes Business-ranking staat Sleutel tot Succes op de eerste plaats. Beluister de eerdere afleveringen via deze link.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details