Nieuws Groei

De rum van Ruben Maduro verovert de wereld: ‘Dit is de nieuwe gin’

Rumdistilleerderij Spirited Union verovert de wereld met botanische rum, geïnspireerd door de overgrootvader van ondernemer Ruben Maduro. Die ziet enorme groeipotentie: ,,Rum is zeker weten de nieuwe gin.”

Sander Koreman (BN DeStem) 20 april 2021

Ruben Maduro Spirited Union rum gin drank versie 2

Rumdistilleerderij Spirited Union verovert de wereld met botanische rum. Foto: Ming Chao

Dankzij de lokale cafetaria Schraven weet geboren Bredanaar Ruben Maduro wat het is om de handen uit de mouwen te steken. ,,Vanaf m’n veertiende leerde ik daar wat hard werken is.” Tegenwoordig zie je die mentaliteit maar zelden bij jonge gasten, zegt Maduro. Maar toen, in dat iconische frietzaakje op de Nieuwe Haagdijk in Breda, was het vooral ‘niet lullen maar poetsen’. ,,Als ik dan de dag ervoor een feestje had gehad, belde ik eigenaar Cor: ’Ik voel me niet lekker.’ Tja, dat kende hij wel. Dan vertelde hij me dat ik maar naar de zaak moest komen, kreeg ik een aspirientje en als ik me dan daarna nog steeds slecht voelde, kon ik naar huis. Dan had je een kuchje, maar ging je toch door.”

Spirited Union wereldwijd gedronken

Maduro heeft er tot op de dag van vandaag veel aan gehad, vertelt hij in BD DeStem vanaf een barkruk van zijn rumdistilleerderij Spirited Union in Amsterdam-Zuid. Ergens heeft die werkervaring als jochie bij Schraven bijgedragen aan het succes van zijn in 2017 opgerichte bedrijf. Want dat het lekker loopt met Spirited Union, is een understatement. De rum van Maduro wordt over de hele wereld gedronken – het merk is op vijftien internationale markten actief– en sinds dit jaar kan je varianten als Queen Pineapple & Spice en Pink Grapefruit & Rose ook in de Gall & Gall vinden.

Lees ook: Deze ondernemerstweeling (30) exporteert een miljoen bekroonde tonicflesjes per maand

Het is het verhaal van een ambitieuze ondernemer die een gat in de markt vond. Maduro, geboren in Breda en deels opgegroeid op Aruba, rolde tijdens zijn schooltijd de Bredase horeca in bij onder andere Parc Breda en verschillende zaken van horecatycoon Laurens Meyer en ontwikkelde daar een passie voor cocktails.

Hij leerde de kneepjes van het vak bij de beste cocktailbars van Londen en ergerde zich aan het imago van rum. ,,Aan de ene kant had je de traditionele rum. Niet mixen, maar puur drinken. Oude mannen die met een sigaar in de mond domino spelen op Cuba. Tof, maar ook exclusief en moeilijk. Anderzijds is er de rum met de piraat op het etiket die je door de cola ramt. Met kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Alles wat níet tof is.”

"Aan de ene kant had je de traditionele rum. Niet mixen, maar puur drinken. Anderzijds is er de rum met de piraat op het etiket die je door de cola ramt”

Ruben Maduro, eigenaar Spirited Union

Overgrootvader Santiago Tromp

Wat nou als ik rum op een nieuwe manier toegankelijk kan maken met natuurlijke ingrediënten, vroeg Maduro zich af. Geïnspireerd door het verhaal van zijn overgrootvader. Santiago Tromp trotseerde aan het begin van de twintigste eeuw de Caraïbische zee en handelde met zijn schepen in het goedje.

Met zijn eerste flesje botanische rum – rum gedistilleerd met natuurlijke ingrediënten als Italiaanse citroenen of theeblaadjes – wandelde hij vier jaar geleden een Amsterdamse cocktailbar binnen. Die ene bar die enthousiast was, werden er twee, daarna vijf en toen tien. ,,We hadden goud in handen”, zegt de Nederlander met Arubaanse roots erover. Maar op dat moment gebruikte hij de ketels van een Schiedamse stokerij en als-ie écht wilde doorpakken, moest er een eigen distilleerderij komen.

Lees ook: Koningin van de cocktail: 'Ik gids klanten door de avond'

Is rum de nieuwe gin?

Die kwam er ook, op een industrieterrein in Amsterdam-Zuid. Vanuit daar runt Maduro sindsdien Spirited Union Distillery, waar niet alleen rum geproduceerd wordt voor de verkoop, maar je (in pre-coronatijd) tijdens interactieve workshops ook je eigen botanische rum kan distilleren en plaats kan nemen aan de cocktailbar.

Die eigen distilleerderij is een meesterzet geweest; Maduro en zijn kleine team van Spirited Union rekenen af met het stoffige imago dat rum tot niet zo lang geleden nog had. Hetzelfde gold tien jaar geleden voor gin. ,,Klopt, dat was een granny’s drink. Of rum de nieuwe gin is? Ik weet het wel zeker.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws