Nieuws Groei
Omzet 2 miljard: nieuw gebouw markeert groei Vanderlande
De groei zit er goed in bij wereldspeler Vanderlande. Daarom breidt het bedrijf in afhandelingssystemen voor pakketten en bagage wederom uit. De omzet is intussen 2 miljard.

De gele bak met een oude koffer lijkt geheel zijn eigen weg te kiezen. Roekeloos op weg naar een bestemming ergens op een luchthaven, ergens in de wereld. Maar niets is minder waar, verzekert Herman Molenaar. In het innovatiecentrum legt de financieel topman van Vanderlande Industries in Veghel uit dat de bagagevoertuigen exact de route gaan die ze moeten 'rijden'. En daar zorgt een uitgekiend transportsysteem voor, ontwikkeld door Vanderlande. Op verschillende luchthavens werkt het systeem inmiddels, of wordt ermee geëxperimenteerd, vertelt Molenaar bepaald niet zonder trots het Brabants Dagblad.
Nog steeds zijn de bagage-afhandelingssystemen voor luchthavens in de hele wereld van groot belang voor Vanderlande Industries, eigenaar van zo'n 17 hectare Veghels bedrijfsterrein. Maar inmiddels richt het bedrijf zich allerminst alleen op de luchthavens, die mede als gevolg van het coronavirus veel minder of zelfs geen passagiers zagen vertrekken of aankomen.
"Toen ik in 2007 aantrad, hadden we zo'n tweeduizend medewerkers. Dit jaar komen we naar verwachting uit op ruim negenduizend mensen. Van veertig verschillende nationaliteiten die werken in zo'n honderd landen over de hele wereld"
Ook door corona heeft Vanderlande een minstens net zo gewaardeerde schare aan nieuwe afnemers weten te vinden: de e-commercebedrijven, zoals onder meer een Amerikaanse webwinkelgigant. Maar ook levert het in toenemende mate systemen voor de sorteercentra van bedrijven als Zalando, Lidl, DHL, FedEx, UPS of het Chinese Alibaba.
Groei van 20 tot 30 procent
De groei zit er lekker in bij Vanderlande, aldus Molenaar, inmiddels vijftien jaar actief bij de gigant. Het bedrijf, sinds vier jaar geheel in handen van het Japanse Toyota Industries Corporation, verwacht dit jaar een groei van zo'n 20 tot 30 procent. De omzet zal, naar verwachting van de financieel topman, uitkomen op ruim 2 miljard euro. En het bedrijf, een van de parels van industrieel Veghel, groeit ook flink in het aantal medewerkers. Molenaar: ,,Toen ik in 2007 aantrad, hadden we zo'n tweeduizend medewerkers. Dit jaar komen we naar verwachting uit op ruim negenduizend mensen. Van veertig verschillende nationaliteiten die werken in zo'n honderd landen over de hele wereld."
Terug naar 2017, met de kennis van nu: Hoe Vanderlande bagageverwerking (bijna) volledig automatiseert
Nieuw én extra gebouw Vanderlande
Alleen al in Veghel werken nu ruim 2400 mensen bij Vanderlande. En dat aantal is de afgelopen jaren fors gegroeid. Om al die mensen een werkplek te kunnen bieden, moest de onderneming een extra gebouw neerzetten. Goed voor achthonderd werkplekken. ,,En dat een jaar of vijf na de opening van het hoofdgebouw, bij ons intern Gebouw 50 genoemd. Het is qua aantal medewerkers snel gegaan. We zaten te springen om een nieuw kantoorpand." Gebouw 60, zoals dat heet, is inmiddels enkele weken geleden in gebruik genomen (zie kader). Door corona kwam het niet tot een grootscheepse opening. Maar de trots is er niet minder om. Molenaar: ,,Dit gebouw is echt state of the art. Het heeft een geweldige, moderne uitstraling. Geheel passend bij het bedrijf."
Terug naar 2019, ook dat met de kennis van nu: Oud-ceo Govert Hamers weet wat leiding geven is: 'Ik ben wars van politiek, speel geen spelletjes met mij'
Gezocht: software-engineers
De groei in het aantal medewerkers is vooralsnog vast nog niet voorbij, voorspelt de topman. Bij het wereldwijd opererende bedrijf zijn overal nieuwe medewerkers nodig. Veelal technici en software-engineers. ,,Veel mensen hebben het beeld dat we alleen een machinefabriek zijn en dat onze medewerkers vooral sleutelen. Maar niets is minder waar. Ruim de helft van ons medewerkersbestand is universitair opgeleid. En vooral in dit 'techniek' segment is de schaarste enorm. Allerlei bedrijven zitten te springen om dat soort mensen en vissen allemaal in dezelfde vijver. Zaak dus om het verschil te maken. En dat doen wij onder meer met het aanbieden van uitstekend geoutilleerde werkplekken. Zoals in Gebouw 60."
'Gebouw 60 is op-en-top duurzaam'
Dat zijn absoluut geen loze woorden, aldus algemeen directeur en financieel topman Herman Molenaar van Vanderlande Industries in Veghel. Hij bezweert dat de onder- neming onderdeel van het Japanse Toyota Industries Corporation, serieus werk maakt van het streven om duurzaam neutraal te opereren. En daar is het nieuwe Gebouw 60 - enkele weken geleden in gebruik genomen - een prominent voorbeeld van, zegt ook Erik Jan Dik, bij Vanderlande verantwoordelijk voor het bedrijfsvastgoed.
Gebouw 60 munt, aldus het tweetal, uit in duurzaamheid. Er is zo optimaal mogelijk rekening gehouden met de gezondheid en het welzijn van de achthonderd medewerkers die in het gebouw werken. Dik: ,,Veel daglicht, grote ramen, goede akoestiek, goede ventilatie, de juiste temperatuur." Daarnaast is het gebouw volkomen energieneutraal. Zo heeft Vanderlande ruim 2600 zonnepanelen geplaatst op de parkeergarages en gebouwen, is er koude-warmteopslag en gebruiken de liften - medewerkers worden getipt de trap te gebruiken - zo min mogelijk energie.
In de 'boerderij', waar Eddie van der Lande in 1949 met het bedrijf van start ging, worden nu vergaderingen, congressen en feestelijke bijeenkomsten gehouden.
Bij de bouw van Gebouw 60 zijn duurzame bouwmaterialen toegepast. Zo is er louter gecertificeerd hout gebruikt, is de vloerbedekking van gerecycled materiaal, zijn de bomen die oorspronkelijk op het terrein stonden verplaatst, wordt het regenwater opgevangen en hergebruikt. Gebouw 60, waarvan de bouw in 2019 van start ging, heeft zes verdiepingen en biedt ook onderdak aan een sporthal, kleedkamers, fitnessruimte en het bedrijfsrestaurant van Vanderlande. In de 'boerderij', waar Eddie van der Lande in 1949 met het bedrijf van start ging, worden nu vergaderingen, congressen en feestelijke bijeenkomsten gehouden.