Nieuws Groei

Deze drie mannen stoppen met hun banen en starten wijnacademie

Altijd al gedroomd van een leven als wijnboer? Ga dan bij Jeroen, Rob en Robert in de leer. Het gezelschap, beter bekend als De Wijnmakers, opent dit najaar een wijnacademie. Niet op de huidige thuisbasis in het Wierdense Rectum, maar op het Land van Maas en Webbink bij Geesteren. Een droomlocatie, waar ze ook een eigen restaurant beginnen.

Jeroen de Kleine (Tubantia) 25 juli 2022

Wijnmakers twente loopbaan

Jeroen Ziel, Rob Kleinsman en Robert Spenkelink zijn er klaar voor om hun huidige banen om te zeggen en zich helemaal op De Wijnmakers te storten. Foto: Robin Hilberink

Rob Kleinsman (39) heeft er deze ochtend al wat uren arbeid opzitten. Hij wrijft in zijn ogen en kijkt rond in het restaurant aan de Vinckenweg, het kersverse thuishonk. „Ik heb vanochtend vroeg al weer heel wat wijnflessen rondgebracht”, zegt de wijnmaker tegen Tubantia. „De productie en verkoop van onze eigen wijn loopt immers gewoon door.”

18.000 flessen wijn produceren Kleinsman uit Mariaparochie, Robert Spenkelink (33) uit Hellendoorn en Jeroen Ziel (33) uit Sint Isidorushoeve jaarlijks. De druiven daarvoor verbouwen ze op hun wijngaarden in Rectum en in Hengevelde. Daar komt Geesteren nu bij.

''Nou ja, we zijn in elk geval geen kleine producent voor Nederlandse begrippen. Dit gaat verder dan een hobby''

Rob Kleinsman

Rond het restaurant liggen drie nieuwe wijngaarden

„Daardoor kunnen we straks zeker 30.000 flessen wijn produceren”, weet Spenkelink. Hij knikt naar buiten. Rond het restaurant liggen drie nieuwe wijngaarden. Twee grote en een klein veldje, als show- en opleidingswijngaard. In keurige rijen staan al talloze strak geplante wijnstokken. „Alles bij elkaar opgeteld hebben we nu zes hectare aan grond voor onze druiven”, geeft Kleinsman aan. „Is dat groot? Nou ja, we zijn in elk geval geen kleine producent voor Nederlandse begrippen. Dit gaat verder dan een hobby.”

Op dit moment hangen er nog bordjes van Bistro De Kruidentuin aan de wanden van de eetzaal. Dat restaurant verkast in oktober naar de Hardenbergweg, waar nu een hagelnieuw pand wordt gebouwd. „Rond die tijd willen wij hier met onze activiteiten beginnen”, zegt Ziel.

Lees ook: Biowijnen rukken op: ‘Tien jaar geleden zeiden Nederlanders nog: biowijn, dat is toch vies?’

Vroegere wijngaard geldt al vijf jaar als het hoofdkwartier van De Wijnmakers

Maar waarom niet in Rectum? De vroegere wijngaard Baan geldt al vijf jaar als het hoofdkwartier van De Wijnmakers. De mannen maken er hun wijn, houden er culinaire avonden en proeverijen en gebruiken de locatie ook voor feesten en partijen.

„Natuurlijk hebben we daar goed over nagedacht, maar er zijn daar niet voldoende mogelijkheden voor onze ambities. Voor een restaurant of opleidingscentrum is daar geen ruimte”, legt Spenkelink uit. „We zijn simpelweg uit ons jasje gegroeid. Zodoende kwam Geesteren in ons vizier, al houden we onze wijngaard in Wierden wel aan.”

''Ik zie het al voor me dat we hier straks in een mooi leslokaal zitten, met uitzicht op de wijngaard''

Jeroen Ziel

Hoe leer je wijnen en biersoorten goed kennen? Hoe proef je?

Een van de opvallendste nieuwe stappen is de opzet van een wijnacademie. Daar richten de ondernemers straks de bovenverdieping van het restaurant voor in. „Prachtig toch?”, droomt Ziel hardop. „Ik zie het al voor me dat we hier straks in een mooi leslokaal zitten, met uitzicht op de wijngaard. Dat we als we wat uit willen leggen, met een paar stappen beneden zijn en zo naar buiten kunnen om een en ander te demonstreren.”

Welke kennis willen de wijnmakers dan overdragen? „We gaan geen mbo-studie aanbieden of iets dergelijks”, benadrukt Kleinsman. „Je moet meer denken aan workshops. Verdiepende proeverijen van wijn en bier. Hoe leer je wijnen en biersoorten goed kennen? Hoe proef je? Wat moet je doen als je zelf druiven wil verbouwen voor wijnproductie? Essentieel als je serieus met deze dranken bezig bent.”

Lees ook: Vuurzee blijft wijnondernemer Neleman bespaard: 'Brand toont noodzaak duurzame wijnbouw aan'

De wijnkenners werken allen nog elders in de horeca

Toch moet een groot deel van de inkomsten straks uit het nieuwe restaurant komen. Een eetgelegenheid die de naam Vinck krijgt, zegt Spenkelink, die momenteel nog chefkok is bij De Budde in Nijverdal. „Dat blijf ik doen tot we hier open gaan. Dan ga ik hier de keuken runnen.”

De ontwikkelingen brengen namelijk dusdanige verantwoordelijkheden met zich mee, dat het voor de kersverse restauranthouders niet meer mogelijk is om hun huidige banen aan te houden. Want de wijnkenners werken allen nog elders in de horeca. „Dit neemt straks al onze tijd in beslag. In elk geval wekelijks woensdag tot en met zondag, als onze horecazaak open is.”

Voor De Wijnmakers is het kookgedeelte niet nieuwe. In Wierden zijn regelmatig culinaire avonden en feesten, waarbij doorgaans stevig getafeld wordt. „Populaire gerechtjes nemen we dan ook zeker mee. Wat zoal, vraag je? De bietjes met geitenkaas doen het erg goed met onze wijn en de gemarineerde rauwe vis in een salade van haricots verts boontjes is net zo’n succesnummer.”

Lees ook: Franse bubbel (champagne) maakt opmars in Nederland

Zoveel mogelijk dampende schalen vol geurende lekkernijen uit de regio

De ondernemers hopen de toekomstige bezoekers in elk geval zoveel mogelijk dampende schalen vol geurende lekkernijen uit de regio voor te schotelen. „Dat begint heel dichtbij, want het Land van Maas en Webbink verbouwt hier omheen allerlei fruit. Fruit dat we zeker willen gebruiken in onze keuken.”

Voor het zover is, moet er nog wel wat gebeuren. Zo moet alles uit de productieruimte in Rectum nog verplaatst worden naar de veel grotere hal in Geesteren. Vervolgens gaat de keuken op de schop en wacht het restaurant een restyling naar de smaak van De Wijnmakers.

„Uiteraard maken we hier ook ruimte voor een winkeltje waarin we onze wijn verkopen”, zegt Ziel. „Want daar zal het altijd om blijven draaien.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws