Nieuws Groei

Van Zweden tot Amerika: in de rij voor boten van Arjan (AVR Watersport)

Waar anders dan in Reeuwijk zou je de nieuwbouw van het snelgroeiende watersportbedrijf AVR Watersport verwachten? Eigenaar en geboren Reeuwijker Arjan van Rijn heeft het water van de plassen door zijn lijf stromen. Tot ver over de grens is er vraag naar zijn sloepen en tenders. ,,We hebben al veertig boten verkocht in Amerika."

Bert Woudenberg | Foto: Pim Mul 21 juni 2021

Reeuwijk watersport boten AVR Watersport Arjan van Rijn internationaal Amerika groei

Arjan van Rijn, eigenaar van AVR Watersport.

Die internationale groei dwong Van Rijn tot een verhuizing naar Waddinxveen, na twaalf jaar is zijn pand op het bedrijvenpark Coenecoop in het Gouwedorp te klein geworden.. ,,De ruimte die we nodig hebben is aan de plassen niet te vinden en financieel ook niet haalbaar”, zegt de oprichter en directeur van AVR Watersport in het AD.

Sloepen, tenders en buitenboordmotoren centraal tussen grote steden in de Randstad

Het bedrijfspand ligt op een steenworp afstand van de Gouwe. Inderdaad. Er is genoeg water in de buurt. Arjan van Rijn: ,,We gaan nu naar een mooie nieuwe zichtlocatie die voor de verkoop van onze sloepen, tenders en buitenboordmotoren mooi centraal tussen de grote steden in de Randstad ligt. Op die plek kunnen we veel beter uit de voeten.”

De door Roggeveen & Piso Architecten ontworpen nieuwbouw naast de Coenecoopbrug omvat een showroom, kantoor, werkplaats en een winterstalling voor 250 boten. In december kan er worden verhuisd, in de hoop dat er dan ook een veilige, permanente aansluiting op de Kanaaldijk zal zijn.

Van 35 boten in een weekend naar 150 in een jaar

De Reeuwijkse watersportspecialist is begonnen in het grond-, weg- en waterbouwbedrijf van zijn vader. ,,Mijn werkterreinen waren het timmeren van beschoeiingen, aanlegsteigers en jachthavens voor particulieren”, kijkt hij met een nostalgische blik terug.

De hobby van de twintiger in die tijd was al bootjes opknappen en verkopen. ,,Eerst in mijn vaders werkplaats. Hij werd alleen een beetje gek van al mijn spullen. Ik ben toen in 2003 in een kleine hal aan de Bodegraafsestraatweg in Gouda verder gegaan.” Een jaar later blijkt Van Rijn al veertig boten te hebben verkocht. ,,Met een vriend verzon ik in 2005 een paasshow, compleet met een palingrokerij, een springkussen en een beetje proefvaren. Ik verkocht toen 35 boten in een weekend en het jaar daarna 150, dus het werd steeds serieuzer.”

"Je kunt al vanaf tienduizend euro varen”, aldus de geboren Reeuwijker. ,,Ons assortiment gaat tot honderdduizend euro"

Arjan van Rijn van watersportbedrijf AVR Watersport

Al veertig boten verkocht in Amerika

De ondernemer besloot vol voor AVR Watersport te gaan. In 2009 werd voor de eerste keer verhuisd naar Waddinxveen. De klanten kwamen intussen uit het hele land. Na de verkoop van ruim zesduizend sloepen en tenders kwam er ook een groeiende vraag van verder weg. ,,Zo hebben we al veertig boten verkocht in Amerika, maar bijvoorbeeld ook in Engeland, Noorwegen en Zweden.”

In de straks 2,5 keer grotere werkplaats worden ingekochte casco’s door vaklieden naar de specifieke wensen en de gevarieerde smaak van klanten op- en afgebouwd. Er is ook sprake van een aantal dealerschappen en eigen merken, zoals de sloepenlijn Lago Amore.

Lees ook: Fietshandelaren: wachttijden racefietsen kunnen oplopen tot halfjaar

Aanvoer vertraagd door tekort aan grondstoffen en goederen

Van Rijn is optimistisch: ,,Wat niet meer hoeft is mensen naar opties en accessoires toe te praten. Tegenwoordig kopen ze die snufjes, zoals ledverlichting, teakvloeren, koelkasten en audiosystemen, automatisch. Ik zie nu wel meer belangstelling voor boten in bijzondere uitvoeringen en kleuren, zoals roze, mintgroen, babyblauw en oranje.”

De verkoop van sloepen en vooral tenders noemt hij buitengewoon goed. ,,Je kunt al vanaf tienduizend euro varen”, aldus de geboren Reeuwijker. ,,Ons assortiment gaat tot honderdduizend euro. Alleen de aanvoer is nu wat vertraagd, want er zijn grote problemen met de levering van grondstoffen en goederen.”

"Zorg ervoor dat een klant zich altijd prettig bij je voelt. Het gaat niet om de laatste euro, maar dat de klant je mooie product respecteert en het je gunt"

Arjan van Rijn van watersportbedrijf AVR Watersport

Niet nerveus van concurrentie in watersportwereld

De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe vaarders bijgekomen, weet hij ook. ,,Dat is wel eens lastig, maar vooral erg leuk en plezierig. Gelukkig genieten steeds meer mensen van het varen en zien ze hoe mooi Nederland vanaf het water is.”

Dat er zeker ook in de watersportwereld veel concurrentie is maakt hem niet nerveus. ,,Daar moet je de strijd niet mee willen aangaan. Zorg ervoor dat een klant zich altijd prettig bij je voelt. Het gaat niet om de laatste euro, maar dat de klant je mooie product respecteert en het je gunt.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws