Nieuws Innovatie

'Grote iPad' integreert in onderwijs

Een bezoek aan de jaarlijkse Bett Show in Londen in 2010 bezorgde Bernard Gosselink en zijn Ctouch-collega Francois Barlinckhoff een aha-erlebnis. Tijdens die onderwijsbeurs zagen ze een Koreaans aanraakscherm van 42 inch. Dat was heel wat anders dan de interactieve borden waaraan hij en zijn collega op dat moment werkten.

Erwin Blatter | Foto: Jeroen Appels 21 december 2016

Bernardgosselink

,,We waren dus eigenlijk te laat begonnen met die technologie'', aldus Bernard. ,,De techniek van dat Koreaanse touchdisplay bevond zich toen nog in de beginfase en we dachten: als wij daar nu eens instappen? Het bleek een goede keuze.'' Ctouch groeit als kool. Het heeft inmiddels 26 man in dienst en hoopt het personeelsbestand eind volgend jaar te hebben uitgebreid met nog eens tien tot twaalf medewerkers.

Onderwijs

De zogenoemde large format touchdisplays die het Eindhovense bedrijf produceert, zijn eigenlijk een groot formaat iPad, zoals die worden gebruikt bij het weer van het NOS Journaal. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2012 in de VS gebruikte nieuwszender CNN een scherm van Ctouch. Maar ze zijn vooral en steeds vaker te vinden in allerlei zakelijke en onderwijsinstellingen. ,,Nederland loopt wat dat betreft voorop, samen met Engeland. De integratie van dit soort schermen in met name het onderwijs staat in andere landen in Europa echt nog in de kinderschoenen.'' Dat de vraag groeit, blijkt wel uit het feit dat de omzet van Ctouch elk jaar vrijwel verdubbelt.

Cultuur

De productie van de schermen vindt vooral plaats in China. Dat Ctouch daar terechtkwam, was min of meer logisch: 70 procent van deze grote aanraakschermen komt er vandaan. Bovendien zijn er in heel de wereld maar zeventien fabrieken die zich hiermee bezighouden.

Ondanks de culturele verschillen verloopt de samenwerking soepel. Bernard: ,,We hadden al ervaring met Zuid-Korea en leerden dat je concreet moet zijn en moet doorvragen. De taal vormt weleens een obstakel. In Xiamen, waar de fabriek staat die onze producten maakt, spreken de mensen geen Engels. Maar de directie van de fabriek gelukkig wel, dat scheelt. En als het moet, schakelen we een tolk in.''

Ctouch heeft ook te maken met de lokale gebruiken en omgangsnormen. ,,In China is respect heel belangrijk. Maar als je respect toont naar hen, hebben ze dat ook voor jou. Ook is het daar hiërarchischer dan in Nederland. De baas is daar echt de baas; daar zeg je geen nee tegen. Maar we hebben alles gelukkig goed onder controle.''

ctouch.eu