Nieuws Innovatie

Sid Sijbrandij bracht softwarebedrijf GitLab naar techbeurs Nasdaq en werd miljardair

Hij laat zich zelden interviewen. Daar is de Hengelose miljardair Sid Sijbrandij niet zo van. Maar hij maakt hij een uitzondering. Digitaal, vanuit San Francisco - de metropool waar hij woont en werkt - doet hij zijn verhaal. „De pandemie heeft laten zien dat volledig thuiswerken vrij gemakkelijk is.”

Arjan te Bogt (AD) 25 januari 2022

Sid Sijbrandij Foto Git Lab

Sid Sijbrandij bracht GitLab naar de beurs en verdiende 1,5 miljard dollar. Foto: GitLab

Sid Sijbrandij - zijn echte voornaam is Sytse, maar in de Verenigde Staten bekt Sid wat beter – beantwoordt rustig de vragen, die hij vooraf al heeft ingezien. Zo was de afspraak, met de man die sinds de beursgang van GitLab, waarvan hij medeoprichter is, goed is voor een vermogen van 1,5 miljard dollar, zo’n 1,3 miljard euro.

Ja, gaf hij toe, dat was een ‘geweldige ervaring’. Als entrepreneur, samen met je Oekraïense compagnon van het eerste uur de beurs op gaan… Het tovert nu nog een bescheiden glimlach op zijn gezicht. Hoewel de koers de afgelopen maanden wel kelderde, is Sijbrandij niet ontevreden. „Het levert nu al veel zichtbaarheid op voor ons als bedrijf, ons product en het helpt ons om betere mensen en nieuwe klanten aan te trekken”, zegt hij tegen het AD.

Lees ook: Van usb-stickfrustratie naar miljardenbedrijf: WeTransfer 28 januari naar de beurs

De beursgang maakte hem in een klap een schatrijk man. En, daarmee ook een publiek figuur. Zijn naam staat ineens in lijstjes, van ’s werelds rijkste mensen. Sijbrandij (42) is tegenwoordig een van de 45 Nederlandse miljardairs. En toch veranderde die beursgang voor de geboren Twentenaar eigenlijk weinig, zegt hijzelf. „Het is alleen in je dagelijkse werk anders. Er zijn meer investeerders, daar gaat meer tijd naar uit, maar het is wel goed te managen.”

Dat hij zijn leven nu vooral in de Verenigde Staten leeft, in Silicon Valley, de bakermat van de grote techbedrijven, wil niet zeggen dat hij zijn afkomst vergeten is. „In de vakantie was ik nog in Twente, voor een kerstdiner, met een groep vrienden.”

Universiteit Twente vormde basis voor succes

Het is de plek waar hij de basis voor zijn succes legde. Eind jaren 90 begon de Hengeloër op de Universiteit Twente aan een studie Applied Physics. „Dat was nogal vernederend, want ik kon er niet veel van. Vooral de wiskunde-onderdelen.” Hij switchte naar Management Science, verkocht ondertussen infrarood-ontvangers door heel Europa en pushte zichzelf tijdens zijn studie om te groeien als mens, ook op sociaal gebied. „Daar heb ik nog iedere dag gemak van.”

Het ene avontuur als ondernemer, het bouwen van recreatieve duikboten, werd geen kaskraker. GitLab werd dat wel. Sijbrandij richtte het bedrijf op in 2011, samen met twee compagnons, en heeft tegenwoordig grote namen als NASA, Alibaba en SpaceX als klant. Daarvoor ontwikkelt en onderhoudt GitLab de software.

Hard werken en eigen geld deden GitLab groeien

Dat kwam niet vanzelf, zegt hij. Het was hard werken. En investeren. Zijn ‘vrije’ avonduren en weekenden stak hij in die beginjaren in zijn eigen bedrijf, doordeweeks was hij de goed verdienende consultant. Zeker 100.000 euro van zijn inkomen ging naar GitLab. „Maar als ik zou stoppen als consultant, zou dat snel opdrogen. Dus bleef ik daar werken en met het geld dat ik verdiende, betaalde ik mensen om voor GitLab te werken.”

"Pandemie heeft laten zien dat volledig thuiswerken gemakkelijk is. Wat wel belangrijk is, is dat je zorgt voor goede, informele communicatie"

Sid Sijbrandij van GitLab

Sijbrandij en z’n compagnon deden het, omdat ze erin geloofden dat het zou groeien. Maar hoe groot, konden ze toen niet inschatten. Vijftig mensen, na vijf jaar? Dat zou niet zo gek zijn. „Maar het waren er toen al vijfhonderd.” En tegenwoordig zijn het er nog eens duizend meer, afkomstig uit de hele wereld. Dat gaat prima, want GitLab heeft geen kantoor. Iedereen werkt gezamenlijk, gelijktijdig en online aan projecten. Vanuit huis.

Wat doet GitLab

GitLab brengt een online DevOps-tool op de markt. DevOps probeert te komen tot kortere ontwikkelcycli, een verhoogde frequentie van oplevering en een meer betrouwbare oplevering, in nauwe overeenstemming met de businessdoelstellingen.

DevOps - samentrekking van development en operations - is een gebruik en een praktijk binnen softwareontwikkeling die tot doel heeft softwareontwikkeling (Dev) en softwareoperaties (Ops) samen te brengen. Het hoofdkenmerk van de DevOps-beweging is het benadrukken van automatisering en monitoring in alle onderdelen bij het bouwen van software, van integratie, testen, release tot deployment en infrastructuurmanagement.

Digitaal koffiemoment

Dat maakte in het begin investeerders nogal sceptisch, geeft Sijbrandij aan. „Maar de pandemie heeft laten zien dat volledig thuiswerken vrij gemakkelijk is. Wat wel belangrijk is, is dat je zorgt voor goede, informele communicatie. Anders is het voor een week leuk, maar wordt het daarna eenzaam en kan er een gebrek aan vertrouwen en verbinding ontstaan.”

Hoe het wél werkt? Tips genoeg, zegt hij. Zin (en tijd) om ze allemaal op te sommen, heeft hij niet. Het is allemaal online te vinden. Een voorbeeldje? „Bij ons is het vrij gewoon om met een collega een digitaal koffiemoment van 25 minuten te plannen. Het kan over het werk gaan, over iemands privéleven, maakt niet uit. In het begin voelt dat misschien vreemd, maar na vijf keer is heel normaal.”

Vanaf vandaag altijd op de hoogte met het laatste nieuws voor ondernemers. Rond lunchtijd in je mailbox!

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws