Nieuws Innovatie

Het Alphabet van Google

David Bremmer | Illustratie: Mark Reintjes 3 februari 2016

Googlealphabet1065

Het is nu officieel. Alphabet, vooral bekend van de zoekgigant Google, heeft Apple als meest waardevolle bedrijf ter wereld onttroond. Een alfabet van Larry Pages en Sergei Brins in 1998 begonnen sprookje.

AAndroid. 's Werelds succesvolste mobiele besturingssysteem dat op vier van iedere vijf smartphones draait. In 2005 gekocht voor slechts 50 miljoen dollar, maar Google verdiende er sinds 2008 al 22 miljard dollar aan. ,,Onze beste deal ooit," aldus een hoge Google-directeur enkele jaren terug.

BSergei Brin. Samen met mede Stanford-student Larry Page startte de in Moskou geboren Brin in 1998 zoekbedrijfje Google. En net als Apple-duo Steve Jobs en Steve Wozniak deden ze dat in een garage. Verhuurder van de garage in Menlo Park, Californië was trouwens huidig YouTube-baas Susan Wojcicki die 1700 dollar per maand rekende.

CGoogle Car. De veelgehypte zelfrijdende auto waaraan Google al jaren werkt. In thuisstaat Californië hebben Googles testwagens ruim 1,6 miljoen km gereden zonder serieuze ongelukken. Wanneer en of de auto op de markt komt, blijft een mysterie.

DDon't be evil. Officiële bedrijfsmotto. Naarmate Google het online gedrag van z'n gebruikers steeds nauwkeuriger begon te tracken, groeide de kritiek erop. Met Alphabet is de ethische code veranderd. Werknemers moeten 'het goede doen - de wet volgen, eervol handelen en elkaar met respect behandelen.'

EGoogle Earth. Zoom net zolang in totdat je het dak van je eigen huis ziet. Nu vanzelfsprekend, maar in 2005 een noviteit waarover iedereen bij de koffieautomaat sprak.

GGmail, met 1 miljard actieve gebruikers 's werelds populairste gratis e-maildienst. En natuurlijk de G van Google zelf: de naam komt van 'googol', een 1 met 100 nullen. Of te wel: Google geneert gigantische hoeveelheden zoekresultaten.

HHolding. Omdat Google steeds meer onderneemt, werd afgelopen augustus de oprichting van een nieuwe holding aangekondigd. De treffende naam: Alphabet. Gedachte is dat alle onderdelen onafhankelijker en sneller van elkaar kunnen opereren. Ook kunnen ze in de toekomst gemakkelijker worden afgesplitst.

IIPO. In 2004 ging Google naar de beurs (IPO staat voor initial public offering) en werden Brin en Page in één klap multimiljardair. Het aandeel steeg sindsdien van 85 dollar naar rond de 785 dollar nu, een toename van ruim 900(!) procent. Inmiddels bezitten beide oprichters ieder nog 14 procent van de aandelen, maar behouden ze via een speciale constructie de absolute macht.

KKernoorlog. Trokken Google en Apple rond de eeuwisseling samen op tegen het machtige Microsoft (Googles ceo Eric Schmidt was zelfs commissaris bij Apple), toen Google begon te scoren met Android bekoelde de liefde. Op zijn sterfbed zei Apple-baas Steve Jobs een 'thermonucleaire oorlog' te willen tegen Google voor het kopiëren van Apple's iPhone-besturing.

LLarry Page. Naast mede-oprichter ook ceo. Tussen 2001 en 2011 fungeerde Silicon Valley-veteraan Eric Schmidt als baas, grote investeerders vonden Larry Page nog veel te jong en te onervaren. ,,Ouderlijke supervisie niet langer nodig,'' grapte Eric Schmidt, toen hij 5 jaar geleden weer plaatsmaakte.

MM&M's. Eén van Google's opmerkelijkste arbeidsvoorwaarden zijn gratis M&M's. Toen het personeel in 2013 wel erg veel chocola consumeerde, tuigde Google 'Project M&Ms' op. Eerst werd het snoepgedrag met data-analyse minutieus in kaart gebracht, vervolgens verdwenen de chocolade-snoepjes in ondoorzichtige potten. Alleen in New York consumeerde het Google-personeel in een kleine 2 maanden al 3,1 miljoen calorieën minder.

NNexus. Eigen lijn van Android smartphones.

PPageRank. Het geheime gepatenteerde algoritme dat de basis vormt voor Googles zoektechnologie. Idee achter de naar oprichter Page vernoemde methodiek is dat het aantal links en verwijzingen naar een website bepaalt hoe belangrijk de betreffende internetpagina is. Door de jaren heen is het recept met wel 250 indicatoren verfijnd.

SSearch. De zoekmachine waar Page en Brin in 1996 aan begonnen te werken. Inmiddels geven 1,17 miljard aardbewoners 100 miljard zoekopdrachten per maand. Twee derde van alle computergebruikers gebruikt Google, in Nederland zelfs negen op de tien mensen.

TGoogle Translate. Online vertaaldienst, die inmiddels 90 talen ondersteunt en die steeds geavanceerder wordt.

VValue. Nadat Apple in 2013 Coca Cola onttroonde als 'most valueable comany', is het nu dus Google, pardon Alphabet, dat de prestigieuze titel binnenhaalt. Google scoort dankzij de goede online advertentiemarkt, terwijl de verkopen bij Apple stagneren. Google was gisteren op Wallstreet liefst 568 miljard dollar waard, Apple 'slechts' 535 miljard.

WWallet. Google's elektronische portefeuille, die aan Android-smartphones wordt gekoppeld. Concurreert met Apple Pay.

XGoogle X. Geheimzinnig onderzoekslab van oprichter Brin. De zelfrijdende auto komt er vandaan, net als Google's Glass: de geflopte bril met ingebouwd scherm. Andere projecten: een contactlens die het glucose-niveau van suikerpatiënten meet en luchtballonnen die de Derde Wereld van snel internet moeten voorzien.

YYouTube. Google kocht de bekende online videofilmpjessite in 2006 voor 1,65 miljard dollar. Elk jaar bekijken liefst een miljard mensen de katten- en andere filmpjes, toch maakte Google er nog geen cent winst op.

ZProject Zero. Speciaal cybersecurityteam dat zoekt naar zwakke plekken in Googles software, maar ook in die van concurrenten Apple en Microsoft. Het belang groeide nadat klokkenluider Edward Snowden onthulde dat de Amerikaanse NSA ook info van Google-gebruikers poogde te onderscheppen.